marți, 27 decembrie 2011

PRIETENI din COPILARIE

REGĂSIREA PRIETENILOR DIN COPILĂRIE - LA TAIFAS CU           NISTOR PETRU
Ben, ne cunoaştem de mici copii. Acolo în Ciudanoviţa am copilărit, sus la stâncă am cules primii ghiocei şi co-lindam prin poienile lui Enuică, Baba Anca, poienile lui Rudi etc. Aş dori ca domnul Nistor să mă contacteze. Am stat la Blocul 1 din anul 1956 până în anul 1976.
Toţi cei din Ciudanoviţa, vă rog contactaţi-mă. Ben, pu-ne comentariul meu pe You tube.
Mulţumesc mult şi să fii binecuvântat!
(Tică de la Ciudanoviţa)
Nistor şi Tică sunt foşti vecini de bloc, mai tineri cu câţiva ani decât mine, cu care m-am regăsit pe pagina de comentarii a filmului “Drumul Nostru“ pe care l-am pus pe You Tube. Eu sunt în Australia, Nistor e în Italia iar Tică locuieşte cu familia la Oraviţa, România. Nistor mi-a scris, pe urmă Tică l-a recunoscut şi m-a rugat să-i pun în legătura. Acum discutăm regulat.
Anunţul turistic şi comercial de mai jos l-am scris fiind furios pe faptul că americanii au voie şi fac bani cu kitsch-uri precum Disneyland iar noi, românii suntem lipsiţi de iniţiativă şi de fantezie ca să ne creăm parcul nostru turistic într-o zonă naturală, în zonă istorică  unde se văd lucruri reale şi unde se pot învăţa multe despre starea de fapt a uraniului şi a vieţii oamenilor, a urmărilor ei. În parcurile americane eşti distrat şi tero-rizat, şocat fizic cu tot felul de invenţii puerile, sperie-tori, pe când aici, în apocalipsă trebuie să bei din pa-harul cu bere răcită în adâncul muntelui de uraniu. Să cobori în adâncuri.  
Reclama radio-tv: Vreau o BERE RADIOACTIVĂ de CIUDANOVIŢA, e cea mai bună bere din Europa. E fa-bricată cu cea mai dulce apă din lume, apa Jitinului la captare (la izvor), apoi berea e ţinută pentru o lună într-o galerie de coastă ca să devină radioactivă şi pusă pe piaţă. Berea distruge celulele canceroase ale prostatei şi la beţie distruge cancerul din creier şi stomac. Se reco-mandă zilnic după masa de prânz o sticlă. Deasemeni APA RADIOACTIVĂ de Ciudanoviţa aprovizionează cele mai mari restaurante şi staţiuni balneoclimaterice din Europa. Unii specialişti susţin că îmbăiatul în apele Jitinului odată la şase luni, a câte 10 zile, vindecă scle-roza. Iarna la plajă deasupra stâncilor, femeile se bron-zează în razele soarelui combinat cu reflecţia din zăpadă, iar în combinaţie cu vântul prăfuit cu particule atomice iradiate distrug celulele canceroase din piele. E un du-te vino de autocare pe ruta Oraviţa – Ciudanoviţa, înnebu-nitor. Ba da! Numai că nu e cazare. Toate locuinţele li-bere sunt închiriate la străini, iar dealul de către releu e plin de corturi. Se plănuiesc hoteluri înalte de lux, iar un apartament costă în jur de două sute de mii de dolari americani. Ciudanoviţenii sunt cu toţii angajaţi în acest vast şi elegant complex turistic. Telescaune şi trenuleţe de viteză circulă între galeriile de coastă, puţuri şi com-plexul comercial din zona blocurilor 12 si 15. Colivii cir-culă în adâncime şi echipe de turişti sunt conduşi pe suitoare de aeraj în expediţii aventură, unii chiar pot în-chiria un front de lucru pentru o zi şi artificier pentru îm-puşcare. Nimeni nu şi-ar fi închipuit că o astfel de pasăre Phonix se ascunde în Ciudanoviţa. Ciudanoviţa mâine!
Ben Todică: În ce an a fost făcută? Nu ştiu. E un site. Ciudanoviţa - o zonă uitată în Munţii Banatului. Nu ştiu de câte ori urmăresc şi iar urmăresc, ultimul episod e captivant şi are o încărcătură emoţională deosebită. 
Afară ploua…
B.T.: Am văzut filmul deja. E interesant. Un avocat bun din vest ar putea să-i scoată pe fiecare cu un milion de euro despăgubire la un tribunal internaţional.
N.P.: Îndeosebi pentru cel care a petrecut un timp acolo.
B.T.: Pentru că aşa cum comentez, te las pe tine să-ţi trăieşti copilăria.
Da! Pentru cei care sunt acum uitaţi acolo.
N.P.: Ai ales şi o melodie care face să-mi treacă fiori din cap până în tălpi.
B.T.: Ciudanoviţa e un loc special vizitat de-a lungul mi-lioanelor de ani de forţele universului.
N.P.: Îţi mulţumesc şi mulţumesc şi bunului Dumnezeu că mi te-a readus în cale.
B.T.: La toate segmentele sunt melodii care te ajută emoţional să-ţi retrăieşti experienţele - sigur, dacă le-ai avut.
N.P.:Forţele universului reprezintă spiritul Duhului Sfânt din care sufletul fiecăruia dintre noi e parte integrantă.
B.T.: Episodul 9 are mai multe trimiteri la Creator, la Biblie.
N.P.: Crede-mă că de când te-am aflat pe internet, nici somn liniştit nu mai am. Toată fiinţa îmi e răscolită.
B.T.: Acele imagini sunt sfinte şi nu le pot atinge cu vorba, folosesc muzica să le dau un contur, o aură  spi-rituală, tainică, pentru că sunetul nu se poate explica în cuvinte. Se simte doar.
N.P.: Retrăiesc noaptea ce era pe-aproape lăsată uitării.
B.T.: Înseamnă că eşti încă un suflet curat - nealterat de forţele apocalipsei.
N.P.: Iar în mine ai găsit omul sensibil şi romantic pen-tru care filmele tale sunt imagini încântătoare purtate pe undele unei muzici sfâşietoare.
B.T.: Tu te-ai regăsit pe tine. Eu ţi-am pus doar oglinda în faţă.
N.P.: Sufletul meu a rămas acelaşi, e al acelui copil care scruta orizontul cu privirea şi cu paşii încercând să a-tingă cerul cu mânuţele lui.
B.T.: Ca să vezi cât de mare şi plin de iubire eşti. Iubire pentru aproapele tău. Acesta e momentul care te aduce cel mai aproape de Dumnezeu. Şi de fiecare dată vei fi tot mai aproape.
N.P.: Şi a fost mereu aşa pentru că eu mă simt şi vreau să rămân devotat celui care mi-a dăruit viaţă, mi-a purtat paşii pe cărări netede şi alături de cine nădăjduiesc să-mi aflu popas după ce acest corp nu va mai avea suflare.
B.T.: Domnul să te binecuvânteze frate Nistore!
N.P.: Eu îl simt pe Dumnezeu în mine, îi simt lucrarea în fiecare moment.
B.T.: Amin!
N.P.: Dincolo de pledoariile politice, de criticile aduse persoanelor responsabile, de mărturiile triste şi revol-tătoare ale ignoranţei în faţa unui adevăr cutremurător, există simţămintele celor care au trăit şi au muncit în acest colţ de lume, ale celor care au croit drum solid unor generaţii care au cinstit şi cinstesc în continuare memoria lor, copii, nepoţi, strănepoţi, care poartă pe toate meridi-anele o parte din fiinţa bravilor mineri.
A acelor oameni care au sfredelit pământul cu un curaj şi bărbăţie greu de imaginat şi care astăzi sunt eroii noştri care au scris paginile unei epopei care va dăinui veşnic în sufletele noastre.
Sunt mândru că fac şi eu parte din această gintă ciudano-viţeană care s-a format din contopirea unei diversităţi de limbă, de etnie, de regiune, oameni care au convieţuit împreună în spiritul unei bune ortăcii în amintirea lor fă-ră a greşi, cred că ar fi nimerit să ne spunem ori de câte ori ne întâlnim NOROC BUN, astfel îi vom avea şi pe ei aproape de noi, iar noi vom fi şi mai apropiaţi, dragi prieteni ciudanoviţeni vă iubesc.
B.T.: La mina din Ciudanoviţa, într-o noapte au murit unsprezece mineri, printre care şi taţi ai colegilor noştri de şcoală. Tata a fost în schimbul de noapte, el şi alţi câţiva au scăpat. Atunci am văzut multă lume plângând şi, pentru ei şi pentru cei duşi am scris aceste rânduri. Pentru ei şi pentru toţi acei care s-au sacrificat pentru familiile lor şi pentru neam am scris aceste rânduri, că la urma urmei de asta am muncit ca să intrăm în rândul oamenilor, în rândul lumii.
Fie ca lumina în care ne punem speranţa să nu se stingă pentru ei, pentru noi şi pentru locurile care ne-au fost leagăn. Să aprindem lumânări în amintirea lor în spi-ritul învierii Domnului de Sfintele sărbători ale PAŞ-TELUI.
Aşa să ne ajute DUMNEZEU.

2 comentarii:

  1. NICAIERI IN LUME NU INFLORESC MAI FRUMOS GHIOCEII,LILIACUL SI ALBINUSELE CA LA CIUDANOVITA!

    DANUT POMANA
    dntpomana@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Ciudanovita cu dealurile si locurile de joaca a multi copii ai minerilor,traieste azi prin ochi acelor copii care au copilarit in acea vale a noastra si nu poate fi uitata de locuitori acelor vremuri minunate .Profesori ,colegi ,vecini de bloc si mai ales parinti nu pot fi uitati de cei care au ramas in viata .ION P.din Ciudanovita

    RăspundețiȘtergere