luni, 26 august 2013

Scrisoare deschisă domnului Sorin Frunzăverde, Președintele Consiliului județean Caraș-Severin

 Stimate domnule președinte,
Mă adresez dumneavoastră din două motive: primul, întrucât ați „păstorit” Județul Caraș-Severin pe parcursul a două decenii, fie în calitate de președinte al Consiliului județean, de membru în Parlamentul României, de ministru în diverse guverne, calitate în care aveați datoria morală și de suflet să vă zbateți pentru ridicarea economică, culturală, turistică a Banatului de munte, zonă românească cu vechi și bogate tradiții etnofolclorice, industriale, cu o splendidă zestre naturală, cu frumuseți și creații ale naturii și omului unice în contextul României, dar și în Europa de Mijloc.
În realitate, în acești ultimi douăzeci de ani, asupra Banatului de munte, ca și asupra întregii țări, s-a abătut ciuma așa-zis capitalistă, devastând, demolând multe din creațiile bănățenilor care le-a dus numele până departe în lume. Să amintesc doar stațiunea Băile Herculane,


Uzinele de la Reșița,


Oțelul Roșu,

minele de la Anina,

Doman,
  
Moldova Nouă,

create în vremea imperiului austriac sau austro-ungar, constituind unicități în partea aceasta de lume și chiar în Europa.
Dar, stihiile distrugerii nu și-au oprit demonii, ci continuă să producă dezastre. Calea ferată Oravița –Anina,
așa-numitul Semering bănățean, prima de pe teritoriul României de azi, stă în gâtul cuiva și acel cineva, care a plănuit distrugerea României, ar dori s-o spulbere, s-o închidă. Dacă s-ar întâmpla această nenorocire, în mai puțin de un an, totul va fi furat, distrus, cu sălbăticia și neomenia ce a cuprins societatea românească. Apărați-o! Aveți această datorie!
Ați putut vedea ce efect a avut asupra lumii anunțul dat de către o revistă cunoscută despre frumusețea unică a Cascadei de la Bigăr.

Dar, dumneavoastră știți că nu este singura. Cheile Nerei,

ale Carașului, sunt o adevărată împărăție a frumuseții  dumnezeiești. Doar că le știe puțină lume, întrucât nu le facem cunoscute și dacă ar ști de ele întreaga Europă și nu doar ea, ar fi tot  degeaba, întrucât drumurile care duc spre Cheile Nerei și ale Carașului sunt adevărate ofense aduse secolului  XXI, civilizației europene. De la Bozovici spre Șopotul Nou, acolo unde încep aceste chei și unde se află un lac de rară frumusețe, Lacul Dracului,

poți răzbate doar cu tancul. Ajuns cu chiu-cu-vai acolo ar trebui create condiții de intrare pe chei, de cazare etc. Dar, pe această porțiune a Văii Almăjului

mai sunt și alte lucruri demne de interes: Valea morilor de la Rudăria,

casele memoriale Eftimie Murgu

 și dr. Ion Sârbu,

un muzeu etnografic

tot în această vrednică localitate, Muzeul de istorie, cultură și civilizație tradițională de la Șopotul Vechi,

villae rustica romana de la Dalboșeț, pe care arheologii reșițeni ar trebui s-o pună în valoare cum se cuvine,

Biserica Ortodoxă din Lăpușnicul Mare, monument istoric, creată de oberchinezul Vuc Goșa,

celebra fanfară centenară din această localitate și altele.

Vă solicit,
domnule președinte,
în calitatea mea de scriitor ridicat din această zonă, în opera și activitatea căruia s-au oglindit spiritul locului, genius locci, adică bătrânii țărani și oieri și păzitori ai graniței imperiale, participanți fără voie la  războaie europene din care n-au avut nici un câștig, în afara sângelui pe care l-au vărsat și a morților cu care au îngrășat pământ străin,
vă solicit deci să dați dracului politichia searbădă, neproductivă și să faceți politica acestui ținut, apărându-l de indiferența și abuzul celor care nu ne cunosc și nici nu ne iubesc. Transformați știința dumneavoastră, diplomația pentru care sunteți renumit, în arme care să vă ajute să reconstruiți, să modernizați, să faceți cunoscut românilor și europenilor Banatul de munte și începeți, vă rog, cu drumurile catastrofale din Almăj și de la Oravița la Moldova Nouă. De aici se va ivi, cred eu, o zare de lumină pentru această parte de Banat și de Românie.

Al dumneavoastră,
Ion Marin Almăjan
Scriitor român în viață
Timișoara, 25 august 2013





***





Am crezut că e a ta. Ai sancționat-o blogând-o.
George Anca (România)

Dacă o scriam eu, fii sigur că nu uitam de Oravița și Ciudanovița (două perle ale lumii încă nedezvăluite pentru relief, aer și apele de izvor). Am vizitat peste 18 țări și nu am băut apă atât de vitală, (îndestulătoare, vindecătoare, hrănitoare și fără efecte când faci abuz de cantitate) care să fie absorbită imediat de corp fără a se întoarce înapoi din tine, în unele țări chiar facând clâbuci de atâtea chimicale. Să ne amintim de Berea de Ciclova care a fost renumită în Europa odată.
Minele puteau fi amenajate pentru turiști până la 1000 de metri adâncime. Îmi amintesc că în ele au lucrat în total peste 15 mii de oameni de-a lungul celor 40 de ani de producție. Numărul celor care au murit din cauza radiațiilor este aproape 0. Expunerea la radiație pentru perioade scurte e binefacătoare organismului (cancerul și multe alte boli se tratează cu radiații). Eu am crescut și lucrat în zonă (și în mină) timp de peste 25 de ani. La fel și tata care m-a depășit cu 15 ani și a murit la vârsta de 74 dintr-un accident cerebral (nu de radiații, iar despre tata mama se plângea că e ca un armăsar și blestema uraniul pentru că nu se ține de promisiune, să-i încetinească potența). Pericolul mare e în cazul unei bombe atomice, un Cernobâl sau Fucushima unde uraniul e concentrat în forma pură, nu o expunere turistică într-o zonă de exploatare. Ceea ce se poate face, ce se poate amenaja în zona noastră poate lăsa cu multă ușurință în urmă Disneylandul. Însă înțeleg – oamenilor le e frică.
Și la urmă, ce nu știe multă lume, e că deasupra Ciudanoviței, în jurul gării Gărliște, se află un crater vechi de milioane de ani care poate fi explorat de turiști. Eu am aflat de la nenea Toduț care a fost pilot de aviație și un vânător pasionat.
E un crater făcut de un meteorit cu mult timp în urmă și e deasupra gării de la Gârliste. S-ar putea ca acesta să fie din pozele atașate - de pe satelit luate. Eu știu de la nenea Toduț de acest crater că el umbla la vanătoare pe toate văile și dealurile zonei. Cineva a spus că nu e adevărat însă cred că lumea nu știe multe lucruri despre zona noastră. Nu m-ar mira ca unele din dealurile din împrejurimi să fie vreo piramidă veche de zeci de mii de ani - că vezi ce dealuri ascutițe ca un triunghi avem. Dacă bosniecii au descoperit piramide la ei, atunci ele trebuie să existe și la noi. Și cred că din cele 6 bilione de dolari pe care le aduc anual piramidele din Egipt unul ne-ar prinde bine și nouă bănățenilor.
Ben Todică (Australia)





***


Dragostea mea pentru aceste locuri.
Ben Todică, Australia




***


Ce minunate sunt imaginile, mai frumoase decat in realitate, caci le cunosc,... si ce dreptate are dl Almajan.
Veronica Balaj


***


Frate Ben Todică eşti de admirat. De s-ar face şi aici (in Caraș–Severin) ca la Turda, ar fi o minune.
Gavril Crişan, de acum şi el BĂTRÂN. Cu respect. (Australia)




***


Buna Ben! Perfect adevarat! Multumesc mult pentru informare. Al tau prieten din Canada,
Josif Padureanu (Yotza)


***





Un comentariu: