duminică, 18 mai 2014

Lansare de carte peste Prut: “Românii din jurul României. Monografie etnofotografică” de conf.univ.dr. Vasile Şoimaru, Chişinău, Rep. Moldova





“O carte despre şi pentru veşnicie. Un probatoriu, prin etnofotografii, despre aşezările româneşti, adică cu locuitori de origine română, răspândite prin Europa, dar formând o adevărată ghirlandă în jurul hotarelor României îl reprezintă în întregul ei lucrarea lui Vasile Şoimaru, Românii din jurul României. Monografie etnofotografică”, lansată vineri, 16 mai la Chişinău, la Biblioteca ştiinţifică a Academiei de Studii Economice din Moldova. La eveniment au luat parte oameni de ştiinţă, de cultură şi artă, cadre didactice, studenţi, români din jurul României de azi.




În cuvinte potrivite şi bine cântărite scrie prof.univ.dr. Zamfira Mihail, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Prefaţa unei la fel de bine cântărite … în intenţie, document şi act artistic … monografii etnofotografice: Românii din jurul României. Esenţă tare, românească, adusă în istoria contemporană de Vasile Şoimaru, doctor în economie, unul dintre întemeietorii Academiei de Studii Economice din Chişinău, al cărei vicerector a fost un timp, cadru didactic universitar de prestigiu, cu lucrări de specialitate în domeniul ştiinţelor economice.


„Peste codrii Orheiului, valea Culei şi a Ichelului, peste Cornova, satul de baştină al autorului, a trecut Istoria, care-şi fâlfâie aripile imense şi astăzi peste oamenii care „se află sub vremi”(…) Vremurile nu contenesc să-i tot pună la încercare pe oameni, adică să le răscolească vieţile şi sufletele. Vasile Şoimaru a aflat adevărul istoric, zguduitorul Adevăr, atunci când vremurile şi împrejurările i-au îngăduit, dar l-a căutat neîncetat. A reuşit astfel să se formeze ca personalitate cu spiritul liber, cu gândirea independentă, apelând la criterii de comparaţie şi la cât mai diverse mijloace de informare, pentru a judeca cu luciditate oamenii, evenimentele şi realitatea. A avut revelaţia adevăratei istorii a românilor citind şi asimilând scrierile istorice ale lui Nicolae Iorga, C.C. Giurescu şi Dinu Giurescu şi ale altora, a celor sociologice ale lui Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu şi Anton Golopenţia, şi având întâlniri în care a discutat ca de la suflet la suflet cu economistul prof. univ. dr. Paul Bran şi istoricul consătean dr. Paul Mihail. Şi iarăşi, atunci când vremurile i-au îngăduit, şi-a propus să facă cunoscut concetăţenilor gândurile sale şi să-i îmbogăţească cu propriile cărţi.

Geneza alcătuirii lucrării Românii din jurul României a fost dintre cele mai incitante. A demarat ca un proiect de lungă durată, elaborat însă de la început în componentele lui esenţiale. A existat o „Idee”, un imbold sufletesc al lui Vasile Şoimaru şi anume: nevoia de cunoaştere plenară a tot ce înseamnă suflet românesc în afara graniţelor de astăzi ale României. Elementul de control îl constituie limba română, marca identităţii, în ultimă esenţă, a unui popor. Detaliile lingvistice îşi găsesc suport în amintirile autorului care s-a înţeles cu vorbitorii (încă şi ai) limbii române sau ale dialectelor ei (aromâna, istroromâna) în toate locurile în care i-a găsit vieţuind pe aceştia.

Cartea este un document care mărturiseşte despre existenţa românilor din jurul României din anii 2002-2014. Acest „de jur-împrejur” se întinde la distanţe şi de peste o mie de km, dar în împrăştierea lor românii totuşi formează un inel, ca un fel de halou sau nimb în jurul ei. Iar un „răsad” peste Ocean, satul Boian din Canada, face dovada solidarităţii locuitorilor unei aşezări tradiţionale, care pot învinge, prin habitatul-enclavă, secolele, care dispersează. Şi asemenea răsaduri a întâlnit de la ţărmul Mării Baltice până în Kazahstan şi din Italia la Istanbul, prin tot sud-estul Europei. , Lucrarea de faţă, completând-o pe cea din 2008, reuşeşte să prezinte o imagine integrală a românimii statornicite în afara graniţelor actuale ale României. Ea reprezintă un tezaur de informaţii, de atestări, de legitimare a identităţii româneşti a diasporei ai cărei membri se recunosc ei înşişi ca aparţinând românimii. Întreaga sa documentare la faţa locului a fost făcută respectând metodologia ştiinţifică a adunării datelor de pe teren, înregistrând cele mai multe din declaraţiile respondenţilor, luând contact cu persoane de diferite vârste, ocupaţii, cu femei şi bărbaţi, preocupat să cunoască atât aspecte ale culturii spirituale (tradiţii, obiceiuri, sărbători religioase, ş.a.) cât şi cele ale culturii materiale, în genere aspectele de afirmare ale identităţii de grup.

Vasile Şoimaru a visat, a îndrăznit şi a realizat un fond inestimabil de etnofotografii, cu valoare de unicitate, valorificată doar partial prin cele peste 2000 de reproduceri tipărite, pe care cercetătorul individual cu greu poate să şi-o imagineze încheiată. Este o carte pentru veşnicie pentru că niciodată nu vor mai putea fi surprinse mărturiile aşa cum Vasile Şoimaru le-a înregistrat, despre confraţii români şi pentru a întări „conştiinţa de sine” a lor, şi pe care le oferă drept ofrandă.
Unicitatea cercetării tuturor românilor din jurul României a lui Vasile Şoimaru este o realitate ştiinţifică. Timpul lucrează în favoarea întăririi prestigiului ei ştiinţific. Instituţiile culturale au început să-l premieze şi Societăţi savante să-l numere printre membri. Iar cercetătorii să folosească aceste cărţi pentru bogăţia lor de informaţii.”
Prof. univ.dr. Zamfira Mihail, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

(Fragment din Prefaţa lucrării semnate de conf.univ.dr. Vasile Şoimaru ROMÂNII DIN JURUL ROMÂNIEI: monografie etnofotografică. Editura SEREBIA, Chişinău; Editura MAGIC PRINT, Oneşti – 2014)

„În persoana lui Vasile Şoimaru s-au întâlnit economistul cu artistul, scriitorul, politicianul şi românul patriot. Noua sa carte, prin cuprindere, într-adevăr, de neegalat până acum, ne poartă pe la românii din  Ucraina, Rusia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Albania, R. Macedonia, Croația, Slovenia, Italia, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Kazahstan, Canada… Aduce, în cele 14  capitole, locuri, privelişti, monumente, biserici, adulţi, tineri şi foarte mulţi copii. În spatele  imaginilor sunt  istorii, poveşti, destine  ale românilor care-şi duc traiul departe de România. Odată şi odată ele vor prinde viaţă, la fel ca imaginile despre ei,  în vreun nou volum.”.
Conf. univ.  dr. Lidia Kulikovski


PS:  Conf. univ. dr. Vasile Şoimaru mai alcătuit şi a tipărit o monografie a satului său: Cornova [Ed. Museum, 2000], o istorie a neamului său: Neamul Şoimăreştilor [Ed. Prometeu, 2003], un album liric de mărturii fotografice: Poeme în imagini [Ed. Prometeu, 2004], a iniţiat şi a publicat Cugetări de Nicolae Iorga[ Ed. Prometeu, 2005], volume cu Scrieri inedite de Mircea Vulcănescu [Ed. Prometeu, 2006] şi alte multe cărţi de specialitate.

Roxana Iorgulescu

***

Maramureşul Istoric (Ucraina)


Nordul Bucovinei şi al Basarabiei şi Ţinutul Herţa (Ucraina)


Republica Moldova


Basarabia Istorică (Ucraina)


Moldovenii din Transnistria, de la Est de Bug şi din Caucazul de Nord (Ucraina, Rusia)


Urme româneşti la Istanbul (Constantinopol)


Cadrilaterul, Valea Timocului, alte insuliţe româneşti din Bulgaria


Valea Timocului, Sudul Banatului şi alte urme româneşti din Serbia


Banatul unguresc şi Ţinutul Debreţin


Aromânii din Grecia, Macedonia ex-iugoslavă şi Albania


Istro-românii din Croaţia şi friulanii din Nordul Italiei


Vestigii valahe în Cehia şi Slovacia


Urmele bolohovenilor în Polonia şi Podolia (Ucraina)34


Viitorul românesc din jurul României








Un comentariu:

  1. O carte extraordinara, un document care va ramane, sper, multa vreme la dispozitia celor interesati de istorie adevarata si de imagini reale, netrucate si nu de istorioare de proasta calitate, dar care fac anumite jocuri politice murdare.

    Feicitari domnului profesor Soimaru ( ce nume predestinat!) si tie draga Ben, care esti pe baricadele romanismului, acolo, la marginile pamantului!

    Cu drag si admiratie,

    Cristina Balaj Mihai
    Ottawa, Canada

    RăspundețiȘtergere