sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Un nedreptățit, un destin tragic, perceptorul - scriitor, Ion C Pena (1911-1944)


Cert este ca Ion C Pena publica si era apreciat in perioada interbelica in marile publicatii bucurestene Universul literar, Vremea, Prepoem, Pacala, Epigrama, cat si in cele teleormanene Oltul, Drum, SO4H2, Graiul tineretului.



Mormantul scriitorului Ion C Pena in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.




Pentru inceput, va supun atentiei un necunoscut, pe Ion C Pena, care fiind oale si ulcele in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, nu mai razbate sa-si zica oful neputintei si amaraciunii traite, ranit fiind, pe patul spitalului militar de unde urma sa plece neampacat.
Trebuia sa se insoare dupa razboi. N-a mai apucat, se daruise patriei. Maria, o floare de femeie, a ramas strivita toata viata. Patria, sa traiasca!

RESPECT, ROMANULE!

Pasind pe varfuri, vin si va pun in atentie pe scriitorul Ion C Pena, care este un vizionar, talentat si curajos scriitor teleormanean - belitorean - poet, epigramist si prozator.
Ca sa fie clar, Ion C Pena a fost fratele tatalui mamei mele, Petre C Pena.
De va va placea ce a scris, poate ii stergeti lacrimile, scotandu-i la lumina profilul literar. Asa cum a fost, chiar si intr-un colt de revista sau ziar, poate a mai ramas, totusi, un loc printre pamanteni. E posibila o restituire? Foarte bine ! Cititi si judecati! Lacrimi si sfinti.
Asta-i pasul meu!

Daca ati ajuns aici, va multumesc!
marin scarlat, 0724002535

ION C PENA - 1911-1944 poet, epigramist, prozator



La inceputul anilor '40, poetul, Ion C Pena, publica in UNIVERSUL LITERAR la rubrica "Cantece noui".

Se stie ca Palatul Universul, de pe Brezoianu, a fost centrul presei interbelice. "Universul literar" era suplimentul celui mai popular si influent ziar din perioada interbelica, Ziarul UNIVERSUL.
In "UNIVERSUL LITERAR " din 7 martie, 1941, la rubrica "Cantece noui", Stefan Baciu, il numea pe Pena "un poet plin, de un talent robust, original si format, care face o figura cu totul aparte in corul celorlalti", "versurile lui trebuesc citite cu luare aminte, in miezul lor se zbate un poet de rasa" si apoi adauga: "Iata un poet!"


Scrisoare din oraş

Comuna mea cu leat pierdut în ciaţă,
Cu linişti mari, cu case de argilă,
Prin visul meu, prin alba dimineaţă
Te năzăresc îndepărtată şi umilă.

Eu am plecat în larguri de migdale
Din anii mici ca nasturii şi melcii
Tu ai rămas pe coastele ogale
Cu grâu şi flori şi râurii zuvelcii.

Poate-i mai bine, dreaptă în natură
Să stai aşa de dor de catapeteasmă,
Arar să-mi joci în orele de sgură
Pe canavaua gândului mireasmă.

Prin jurul meu e colb amar şi trudă,
În creştet nici-un înger nu coboară
Cu bozi în păr nu văd o paparudă
Şi chiar regina vântului e chioară.

Căsoaie mari, cu pântece bălţate
Sudalme sure bucură peisajul,
Poemele sunt frânte, lăbărţate,
Pe vârfuri e actor cabotinajul.

Şi nimeni nu visează o minune.
Un boloboc de logică e traiul,
Pe-aici e mort şi timpul în tăciune
Şi luna nu-şi mai vântură mălaiul.

Ci tu eşti doar un pumn de sărăcie
Dar eu te simt, comună de pe zare.
Luceafăr înălţat în veşnicie
Cu Dumnezeu în frunte şi altare.

In 23 mai 1942, in numar aniversar - "La un an de Cantece noui" - poezia lui Pena,"Opriti-va", este prima prezentata din cele zece poezii alese; undeva mai jos fiind si o poezie de Stefan Aug Doinas.

Opriţi-vă

În drumul meu opriţi-vă fierbinţi,
În carnea mea cu târnăcoape.
Am să vă dau mistere şi arginţi,
Ca dulcea bogăţie să vă’ngroape.

Mi-e inima de fulgere ocean,
Mi-e fruntea năzdrăvană şi haiducă.
Opriţi-vă cu sufletul ochean
Să beţi înfiorarea hăbăucă.

Pe steiul ars de foc şi’nchipuiri
Să vă înalţ o clipă, să vă doară.
Crepuscul de altare şi zefiri
Şi vorba peste moarte să vă moară.

Nu închinaţi cu mine rugăciuni
Ci treceţi, ca barbarii, mai departe,
Mă jefuiţi de grâne şi tăciuni.
Deschis îmi e pătulul ca o carte.

Eu voi rămâne, singur, vagabond,
Un cerşetor de soare şi de vise.
Voi ocoli destinul rubicond
Cu porţile de marmură, închise.



UN NEDREPTATIT, UN DESTIN TRAGIC

Ion C Pena s-a nascut pe 25 august 1911 intr-o familie de tarani din comuna Belitori (azi, Troianul) judetul Teleorman, fiind primul din cei sapte copii ai familiei Chirita (Firica) Pena (1888 - 1963) si Alexandra (Lisandra) Polimbiada Pena (1888 - 1971)

Debuteaza in 1932, in "Revista - SO4H2", din Turnu Magurele, cu poezia "Alpinism", scrisa in 1928, pe cand avea 17 ani. Tot in acel an traduce impreuna cu Stefan Baljalarschi, "Poemele mele" a lui Serghei Esenin.

Ion C Pena şi-a creat multe adversităţi publicând texte prin care se delimita de „exclusivismul rasei şi culturii germane”, vezi "SO4H2", din 1933, pe cand avea doar 22 de ani; apoi publica poezii într-o revistă devenita, intre timp, de orientare legionară deşi – după cum mărturisea - nu avea predilecţie pentru cultul legionar. In fapt colaborarea lui literara cu "Prepoem" - Revista romaneasca de poesie - dura din septembrie 1939, cu un an inainte de venirea legionarilor la putere. Fiind un vizionar - vezi, Moneda fantazienilor, legionarii au considerat ca este oportun sa-l promoveze in continuare in revista, strict literar.

Acum, in 2014, noi putem sa judecam povestirea utopica "Moneda fantazienilor", scrisa la Sichevita, jud. Caras Severin, in 1937, in care Ion C Pena merge cu anticipatia pana in ianuarie, 2000. In povestire, previziunile autorului au mari analogii, surprinzatoare, cu colectivizarea si cooperativizarea, dovedindu-se un bun analist social de anticipatie.

Asa cum spunea prozatorul Victor Marin Basarab: "Moneda fantazienilor ar trebui pusa in circulatie si asezata intr-o exacta comparatie cu proza urmuziana, intr-o corecta intelegere a vizionarismului sud-est european si, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian."

Tot Pena, antibolsevic convins, scria, înainte de venirea trupelor sovietice, in "Revista Pacala", care avea pe frontispiciu: „Iar când la Patria Română/ Râvneşte hidra bolşevică/ Nesăţioasă şi păgână,/ Ia şi o armă, că nu strică!




​Saturati de previziuni, acum, in 2014, noi putem sa judecam la rece povestirea utopica "Moneda fantazienilor", scrisa la Sichevita, jud. Caras Severin, in 1937, in care Ion C Pena merge cu anticipatia pana in ianuarie, 2000. In povestire, previziunile autorului au mari analogii, surprinzatoare, cu colectivizarea si cooperativizarea, dovedindu-se un bun analist social de anticipatie.
Constantin Stan, prozatorul, in Ziarul de Duminica, vorbeste despre faptul ca Pena il devanseaza pe Orwell, ...

Asa cum spunea prozatorul Victor Marin Basarab: "Moneda fantazienilor" ar trebui pusa in circulatie si asezata intr-o exacta comparatie cu proza urmuziana, intr-o corecta intelegere a vizionarismului sud-est european si, de ce nu, la baza teatrului absurdului ionescian."

Profesional, ca finantist (perceptor) a functionat timp de 5 ani la Sichevita - judetul Caras Severin (1936 - 1941), ca delegat de agentie. Aici infiinteaza caminul cultural - "Lumina", cu sediul in incinta Primariei. Doneaza caminului cultural un aparat radio, iar bibliotecii din localitate carti in valoare de mii de lei. Iar, ulterior, le ofera un aparat de proiectie.

Apoi, la Domnesti - Muscel Arges, Ion Pena lucreaza ca agent administrativ. Aici infiinteaza, in martie 1941, "Biblioteca moderna": prin care cauta sa satisfaca cerintele de lectura ale localnicilor, implicandu-se puternic in activitatea de culturalizare a satenilor.
In Domnesti se imprieteneste cu Gheorghe Suta, care-l si gazduieste pana la plecarea pe front.
Acesta era presedintele Partidului National Taranesc, mare industrias si comerciant, unchiul Elisabetei Rizea din Nucsoara, participanta activa la Rezistenta anticomunista din Muntii Fagaras, "Haiducii Muscelului".
Fiind mobilizat din Domnesti, pe frontul Celui de al Doilea Razboi Mondial, Ion Pena moare de tanar la 29 iulie 1944, fiind inmormantat in Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Batu Ionita urma sa implineasca 33 de ani pe 25 august.

Este al cincelea copil, din cei sapte, pe care parintii, Firica si Lisandra Pena, aveau sa-i inmormanteze in timpul vietii. Ce trebuie sa fi fost in sufletele strabunicilor mei, ce-o fi fost in sufletul lui Pena, care si-a condus la cimitir, pe ultimul drum, patru din cei sapte frati: Nina, Fanica, Nicu si Costache. O tragedie imensa, grea povara de purtat prin anii vietii.

Ion C Pena a fost membru şi susţinător al Partidului Naţional Ţărănesc, de aici si prietenia lui cu Gheorghe Suta, presedintele PNT din Domnesti. Orientările amintite aici i-au adus – în perioada 1945-1989 - după plecarea sa din această lume - represaliile securităţii care l-a înscris în catalogul alfabetic al cărţilor constituite în „Fondul special – interzise”, i-a căutat şi confiscat manuscrisele, cărţile şi revistele ce conţineau creaţiile sale. Abia după „dezgheţul ideologic” din deceniul al şaptelea, patru (4 ) epigrame ii apar în antologia "Epigramisti romani de ieri si de azi" a lui N. Crevedia, din 1975 - Ed. Eminescu.

In casa bunicului Petre, tatal mamei, unde s-a nascut si a trait Ion C Pena, singura carte pe care am vazut-o era Biblia. Pana sa aflu de embargoul securitatii si comunistilor, impus lui Pena intre 1945 - 1989, mi se parea straniu pentru un perceptor - scriitor sa nu aiba o biblioteca cat de cat, o masina de scris, revistele in care publicase, manuscrise, ...

Dupa cum am mai spus, Ion C Pena a fost fratele tatalui mamei mele, Petre. Desigur, pot fi acuzat de sentimentalisme ieftine, totusi, in perioada interbelica, prin publicarea frecventa a epigramelor sale in marile reviste de gen, "Epigrama" si "Pacala", a fost recunoscut drept un epigramist valoros.

Batu' Ionita nu a fost casatorit si n-a avut copii. Ca nepot, menirea mea este sa-i fac cunoscute scrierile imprastiate in revistele vremii, acum la 70 de ani de la plecarea lui, dar din pacate eu sunt de profesie inginer proiectant si e mai greu cu literele. Insa, in privinta poeziilor, sarcina imi este usurata de parerile elogioase ale criticilor din redactia de la "Universul literar", in frunte cu Stefan Baciu. Epigrama, din punctul meu de vedere, tine foarte mult epoca in speta, in care s-a manifestat epigramistul. Judecata i-au dat-o confratii sai cu care s-a duelat in revistele vremii.

Cert este ca Ion C Pena publica si era apreciat in perioada interbelica in marile publicatii bucurestene Universul literar, Vremea, Prepoem, Pacala, Epigrama, cat si in cele teleormanene Oltul, Drum, SO4H2, Graiul tineretului ...

Cred ca produsele sale literare pot vorbi cel mai bine despre Pena, perceptorul - scriitor . Cititi-i poeziile, "Exclusivismul culturii si rasei germane", "Moneda fantazienilor", savurati-i epigramele !

In anul 2011, la implinirea a 100 de ani de la nasterea sa a aparut cartea "Scrieri" de Ion Pena.
 Spuneam la inceput, "De va va placea ce a scris, poate ii stergeti lacrimile, scotandu-i la lumina profilul literar. Asa cum a fost, chiar si intr-un colt de revista sau ziar, poate a mai ramas, totusi, un loc printre pamanteni. E posibila o restituire ? Foarte bine ! Cititi si judecati ! Lacrimi si sfinti."

Marin Scarlat



Poezii publicate în diferite ziare şi reviste ale vremii



Alpinism ( 1928)

Pe piscuri goale, fără viaţă,
Unde nici vulturi nu s’avîntă
Eu mi-am tîrît povara sfîntă
A trupului flămînd de viaţă.

Cu patimă m-am strîns pe stîncă
Strîngînd spasmodic piatra tare …
Şi-i drept că gura-mi, nu arare
Cerşea un sprijin de la stîncă.

Prăpăstii mi-au surîs sarcastic,
Guri de-abia înfiorătoare,
Dar prins de culme cu ardoare,
Am rîs şi eu – la fel – sarcastic …

Publicată în „SO4H2”, anul I, nr. 1, din 15 aprilie 1932



Noapte la Turnu Măgurele (1933)

Noaptea caldă ... noapte pasăre nocturnă
Aripa de neguri grele şi-a lăsat-o
Pe oraş ca un „Adio del Passato”
Fredonat într-o lagună taciturnă.

Pietonii pe trotuare trec în grabă.
Liniştea se sparge’n uşi de cafenele.
Catedrala’nalţă turlele spre stele
În mirosul de grătar şi de tarabă.

Stingerea se sună lung la regimente,
Cu ecouri prelungite. În grădină
Teatrul râde-n revelaţii somnolente,
Pe când paznic al luminilor de lapte
Sfinx pe soclul său de piatră carpatină
Stă eroul de la şaptezeci şi şapte ...

Publicată în „Graiul tineretului”, anul  II, nr. din 11 iulie 1933



Voiaj

Sbor alb, aruncat peste zare,
Trec albe legiuni de gânduri –
Nici-o stea, nici-o statuie de sare,
Înfipte-n trecut, în curânduri.

Alergam, aur, printre platanii suri,
Ceas deşteptător pentru fluture şi cuc,
Iarba ne mângâie, plopii mahmuri
Şi Dumnezeu e bun ca un eunuc.

Privire departe, cer larg, deschis,
Ne jucăm cu focul, cu inima mea;
Somnul e mort, visul e deschis
Către viaţă, moarte, aer, catifea.

Plouă la sud, fulgeră norii,
Peste noi ţipă cocorii de spaimă –
Numai un puţ numără călătorii
Şi rugăciuni adânci singur îngaimă.

Publicată în „DRUM”, anul II, nr. 4 – 5 din 1 ianuarie 1937



Anii mei

Anii mei ca merele toamnei trec
Cu dragostea, cu tristeţea, cu bucuria;
Peste calendar, peste zile m-aplec
Şi-mi plac colindele şi Sântamaria.

Visez ades la biserica din copilărie,
Bătrână, cu denie, cu joc, cu prohod;
La bâlciuri o fată, o menajerie
Şi eu evoluând, între ele, Irod.

Drumuri în apă, berzele călătoare,
Feerie de primăveri şi uimire.
Blândul Isus între copii, sunătoare
În frunza de plopi – aninată vuire.

Anii mei, lunile şi zilele mele,
Fraţi şi surori cu viaţa, cu amintirea
Merg către unde? Şi vă scutur nuiele
În sufletul negru cum este cernirea.

Publicată în „DRUM”, anul III, nr. 3 din 27 noiembrie 1937



Melancolie

Stăm aşa gravi, timpul ne plouă,
Cu destinul alături îmbătrânim;
Altă lumină, aer, lume nouă
Şi călătorim etern către ţintirim.

Scocul nădejdii sec, gândul coclit,
Prin sânge trece cornul tristeţii:
Plânge, aripa ruptă, vag infinit
În care coboară pâraiele vieţii.

La răsărit zările pară,
Alămuri ruginite ţipă strident,
Vrerea uitată, surdă, amară,
Şi cortina lăsată funebru, atent.

Poate mai ştii idila de an, de zece,
Creşte-n noi amintirea cenuşie,
Toamna, moarte, visul falnic trece
Şi privim în ram pe Sfânta Marie.

Publicată în „DRUM”, anul III,nr. 8 - 9, 24 aprilie 1938



Poetul din urmă

Pe-aici poetul este rătăcit,
Prin hârburi de anafură şi besnă,
Heralzii în tăcere i-au murit
Şi plânsu-i-au durerile în glesnă.

De vreme îndelungă-i călător –
Cu pietrele şi roua din grădină,
Cu pulberea, cu norul tunător,
Cu toamna îmbrăcată în rugină.

A năzuit o ţară de poveşti –
Naiade în albastră legiune,
Luceferi în betele îngereşti
Şi verile cu umbră de cărbune.

Să fluture alaiele în zob,
Pe lanuri să se scuture belşugul,
Din cupe să hălădue - şi rob
Ca neaua să-i lucească meşteşugul.

O ţară de lumină şi de vis
Poetul peste ani a căutat-o;
I-e sufletul de negură, închis
Şi ţara pân’acuma n’a aflat-o.

Publicată în „DRUM”, nr. 1 din 15 iunie 1938 şi în „PREPOEM” an II, seria II, nr.19 din iunie 1941



Opriţi-vă

În drumul meu opriţi-vă fierbinţi,
În carnea mea cu târnăcoape.
Am să vă dau mistere şi arginţi,
Ca fumul, bogăţia să vă’ngroape.

Mi-e inima de fulgere ocean.
Mi-e palma năzdrăvană şi haiducă.
Opriţi-vă cu sufletul ochean
Să beţi înfiorarea hăbăucă.

Pe steiul ars de foc şi’nchipuiri
Să vă înalţ o clipă, să vă doară.
Crepuscul de altare şi zefiri
Şi vorba peste moarte să vă moară.

Nu închinaţi cu mine rugăciuni
Ci treceţi, ca barbarii, mai departe,
Mă jefuiţi de grâne şi tăciuni.
Deschis îmi e pătulul ca o carte.

Eu voi rămâne singur, vagabond,
Un cerşetor de soare şi de vise.
Voi ocoli destinul rubicond
Ca porţile de marmură, închise.

Publicată în „DRUM”, an IV, nr. 1 din 15 iunie 1938 şi în „UNIVERSUL LITERAR” an I, nr. 21 din 23 mai 1942



Vântule!

Te caut,vântule,cu palma sus
Ca să te prind şi să te fac pândar
Pe toate vorbele ce nu s-au spus –
Să le păzeşti cu veghe de ogar.

Din ele eu apoi să împletesc
Minune de lumină şi noroi,
Stindarde cu argint împărătesc
Şi noapte cu luceferii strigoi.

Nu vămuiesc tratate şi comori –
Istoria-i bolnavă de eres.
Tu să-mi aduci din soare şi din nori
Hambare de cuvinte cu’nţeles.

Te-oi pune autor, deopotrivă,
Cu mine pe coperte, pe uluci,
Dar, iată, ţi-este glezna colestivă
Şi aripa copaie de năluci.

O! vântule, cu palma către cer
Zadarnică e plasa ce ridic
Ai ostenit bătrâne cavaler
Şi eu rămân, departe, mai calic ...

Publicată în „DRUM”, an IV nr. 2 – 3 din 24 octombrie 1938



După amiază

Cine oare a murit
În oraşul’ncremenit,
În oraşul necăjit?
Bate clopotul a gol
Cine e de-acum sobol?
Cine spânzură de cer
Cu suflarea ca de zer?
Bate clopotul şi bate;
Mare doliu în cetate –
Au murit o mie poate
De tot bate şi mai bate.
De tot bate şi mai bate.

(Din volumul în manuscris „Iarmaroc”)

Publicată în „DRUM”, an IV nr. 4, din noiembrie - decembrie 1938



Moartea Mariei

Ce să însemn în gând, în noaptea groasă,
Din ceasul rău, din apele tăriei?
Întinse moartea mâna fioroasă
Şi, cald, culese sufletul Mariei.

Odihna veşnică îi stă acuma
Pe ochi, pe buze şi pe mărţişoare,
N’o mai călca, zglobie, toamnele şi bruma
Şi n-o mai pune vara’n chiotoare.

Cinci oameni vor veni după amiază
Cu paşi de pâslă şi cu mâini uscate –
O vor culege parcă ar fi trează
Şi-or aştepta să-i dea nişte agate.

Dar pân’ la urmă rece va rămâne,
Cu cer şi cu ţărâna măritată;
Isuse ’nalte, nobile stăpâne,
Dece chemaşi, la tine, mândra fată?

(Din volumul în manuscris „Iarmaroc”)

Publicată în „DRUM”, an IV nr. 4, noiembrie – decembrie 1938



Hei, moarte

Hei, moarte, ce treci ca un vânt,
cu zile de cer şi pământ,
opreşte trasura dealatul cu noi,
dealatul atâtui gunoi.

şi stai ca să bem un cotnar
magnific de bun şi de rar,
cotnar bătrânesc,
cu pulpă de lut românesc.

Hei, moarte, ursuză şi rea,
cu fruntea de negură grea
deshumă focoşii cârlani
să bem un milion de ani,
să bem sacadat şi urât
cu toată durerea în gât.

Tu, moarte, nimic nu câştigi
că noaptea în ochi mi-o înfigi
şi-alături de-atâţia nebuni
un hoit obosit mai aduni.

Tu, moarte la fel hăueşti
cu lupii şi câinii cereşti,
că omul în viaţă adastă
o vârstă mai vastă.

Ci lasă porunca eternă
şi vino cu noi în tavernă
la mese bălţate şi mici,
cu turme de palizi calici.

Petrece cu noi şi te joacă,
bizară, hidoasă, potroacă,
retează-ne palma, ne fură din bile
dar lasă-ne sacul de zile.

Ah, iată şi iată – n’asculţi
ruga atâtor desculţi.
Hei, moarte, aceeaşi rămâi
în legile astea lălâi ...
un rece tăcut negustor
pe-al vieţii pridvor.

Te bucuri s’adoarmă drumeţul
dai preţul.
şi-alături cu fraţii şi naşii
îi iei chiuitul şi paşii.

Hai, trage’n bătătură,
să mă sui în trăsură.

Publicată în PREPOEM” an I, nr. 3 din septembrie 1939 şi în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 12 din 21 martie 1942



Amintirea vârstei

Amintirea vârstei fără prihană
Ca un cocor fâlfâie peste suflet;
Aud clopote, chiote, dojană,
Iarba cum creşte şi melcii la umblet.

Copil fug, alunec peste băltoace,
Munţilor le fac căciulă de azur.
Port în palmă pietre, lemne de toace
Şi cioburi de sticlă gunoaelor fur.

Vârsta trecută, mamă eşti uitată,
Acum am crescut, urmărul e mare:
Furtuni de neguri, apă tulburată,
Cruce pe gânduri peste amplă zare,

Duc prin viaţă trecutul, colbul aprins,
Pasăre cu lat de picior, aplecat,
Efigie de stele pe cerul întins
Sau lac din care nuferii albi au secat.

Publicată în „DRUM”, anul III, nr. 46, Crăciun 1939



Golănească

Să bem, prieteni, mult şi anonim,
hârdaie cu vin roşu ne adastă,
la urma urmei tot ne poticnim
şi ni se culcă greerii în ţastă.

Acelaşi basm urît e împrejur
cu aripa de plumb şi coiful rupt,
deasupra cerul pus în abajur
şi îngerii ce visele ne-au supt.

În ăst peisaj călătorim mereu
dealung de ani şi veştede tristeţi,
halucinaţi cătăm un empireu
ce nu se mai iveşte’n dimineţi.

Zădărnicia stă cu noi la cot
şi’n suflete ne urlă când şi când.
Măcar să bem cotnarul lumii tot
învinşi, nemîngîiaţi şi fluierînd.

Publicată în „DRUM”, an VI nr. 1 din aprilie 1940 şi în „PREPOEM” an I, nr. 10 din aprilie 1940



Scrisoare scurtă

Bunul meu prieten, n’am
nici un câine ca să facă ham!
Nicio mâţă oarbă ca să ţipe
la soboli şi la aceste clipe.

N’am un greer mic în grindă
veşnicia’n cîntec să aprindă.
N’am un strop de seu, o lumînare
ca să-ţi scriu misivă mare.

Iată un bătut de ger,
de hârtoape şi de nopţi de fier,
De stafii mărunte ca un zob
şi durerii mele rob.

Ce să fac prin ceasul greu?
Morţii putrezesc mereu.
putrezeşte şi Isus în gînd,
i-auză-l plîngînd.

(Din volumul în manuscris „Iarmaroc”)

Publicată în „DRUM”, an VI nr. 1 şi în „PREPOEM”, an I, nr. 7, ambele din aprilie 1940



Uite strigoii

Uite strigoii, uite liliecii
Au ieşit în marginea potecii
şui, bădărani şi tărcaţi
ca nişte argaţi.

Aşteaptă să treacă
fata cu zodia seacă,
s’o ademenească, s’o fure
pentru subpământeana pădure.

Măi strigoilor, măi liliecilor,
ajunge-v-ar umbletul melcilor,
lăsaţi fata, lăsaţi bucuria
cu numele Maria.

Ştiu o babă slută,
o poiană de cucută
acolo e de voi.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940




Sahara

Degeaba strigi
Domnule cu şapte covrigi.
Hulubăria e încuiată
pentru orice rimă, pentru orice fată.

Bate la cer
cu toiag de fier,
bate la pădure
cu armură de mure.
Poate acolo
o mai trăi Apolo.

La noi e tristeţe.
Au murit bietele precupeţe.
Caişii au îngenuncheat
peste marele hat
şi alungat cu resteul
a fugit curcubeul.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940



Panoramă

Vraciule înfricoşat
surd, olog şi guşat
arată-mi comorile tale
înalte, pătrate, ovale.

De câteva zeci de ani
vinzi minuni pe gologani
dragoste, noroace, blesteme,
care modeste, care cu steme.

Poate ai aur, poate ai rubine,
căpestre, ogoare, albine
sandale ca Petre Schlemil
ori alt obiect mai util.

Dă-mi-le pe toate mie
pentru o imensă filotimie,
pentru ca să cumpăr cojoace
la toţi puii care ies din găoace.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940



Parabolă

Unde sunt miresmele,
Cocorii, catapetesmele?
Cine e hoţul, cine e blestematul
Care ne-a jefuit satul?

Plecaţi în toate părţile,
Cercetaţi pădurile, cercetaţi hărţile,
Răsturnaţi împărăţiile
Şi aflaţi bucuriile.

Până la veacul mic
Mai e un drum de nimic,
O şchioapă, o săritură de piţigoi.
Să n-ajungem cu desagii goi.

Arhanghelii, îngerii, sfinţii
Aşteaptă să le ducem arginţii
Şi din toate cele câte ceva.
Măcar o aţă, o mucava.

Altfel nu dau zapis
Că vom intra în paradis
Că vom săruta mereu şi mereu
Bocancii lui Dumnezeu.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940



Sindrofie

Feţi frumoşii, harapii, călăii,
broscoii, ţînţarii, dulăii
veniră la mine’n pridvor
din toate ghiocile lor.

Domnilor, iubiţi vizitatori!
iată scaune, merinde, viori,
parabole, sîrme, cotnar în bărdace.
Luaţi de unde vă place.

În seara aceasta bătrînă
sîntem o apă, o targă, o mînă,
mari evadaţi din poveşti
fără căciuli şi fără caleşti.

Şi eu sînt frate cu voi.
Mi-e fruntea stelară, piciorul gunoi
atîtea cuvinte încurc
şi tot către moarte mă urc.

Ci poate vreodată
O glorie pală, uşor deşelată
ne-o rîde, ne-o plînge pe crestele mici
pe unde fugirăm aşa de calici.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940



Epilog

Lăsaţi licuriciul să vie
la pasărea din colivie
să i-aducă lumină sacră
în colivia acră.

Pasăre sunt şi eu
în colivia lui Dumnezeu
dar sărăcia şi migrenele
mi-au escamotat penele.

C-o schiloadă mînă
stau rezemat de ţărînă.
C-o slabă cutremurare
holbez ochii a mirare.

Licuriciul meu e mort.
Nu-mi mai aduce steluţe în cort,
nu mai rîde, nu mai luminează
ceasul ca o amiază.

Poate Maica Precestă
o ieşi pe secetă
cu Isus feericul,
s’alunge întunericul.

Publicată în „DRUM”, anul I, nr. 11 şi în „PREPOEM”, ambele din mai 1940




Scrisoare din oraş

Comuna mea cu leat pierdut în ciaţă,
Cu linişti mari, cu case de argilă,
Prin visul meu, prin alba dimineaţă
Te năzăresc îndepărtată şi umilă.

Eu am plecat în larguri de migdale
Din anii mici ca nasturii şi melcii
Tu ai rămas pe coastele ogale
Cu grâu şi flori şi râurii zuvelcii.

Poate-i mai bine, dreaptă în natură
Să stai aşa de dor de catapeteasmă,
Arar să-mi joci în orele de sgură
Pe canavaua gândului mireasmă.

Prin jurul meu e colb amar şi trudă,
În creştet nici-un înger nu coboară
Cu bozi în păr nu văd o paparudă
Şi chiar regina vântului e chioară.

Căsoaie mari, cu pântece bălţate
Sudalme sure bucură peisajul,
Poemele sunt frânte, lăbărţate,
Pe vârfuri e actor cabotinajul.

Şi nimeni nu visează o minune.
Un boloboc de logică e traiul,
Pe-aici e mort şi timpul în tăciune
Şi luna nu-şi mai vântură mălaiul.

Ci tu eşti doar un pumn de sărăcie
Dar eu te simt, comună de pe zare.
Luceafăr înălţat în veşnicie
Cu Dumnezeu în frunte şi altare.

Publicată în „ZARATHUSTRA”, ianuarie 1941, Buzău, placheta 3 şi „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 10,
din 7 martie 1942



Portret

Eu sunt sălbatec ca un vis
Ce noaptea liniştea sugrumă,
Ca un profet păgân închis
În carapacea mea de humă.

Eu sunt înalt ca un stindard
Ce-i ros de umbră şi de glorii,
Ca un păcat spălat de nard
În patruzeci de purgatorii.

Eu sînt pribeag ca un strigoi
Ce scuipă lumea cu blesteme,
Ca un nebun cu pumnii goi
Şi tidva plină de poeme.

Publicată în „PREPOEM”, an II, seria II, nr. 19 din iunie 1941



Metamorfoze

Acest drumeag de lespezi încâlciţi
Îmi rupe carnea goală şi trufaşă
Pe urmele a mii de neofiţi
Şi cu azur durerea mă înfaşă.

Nestăvilit’nainte mă îndemn
Urcat pe uriaşe crepuscule,
E lumea ca o amforă de lemn
Şi fluer în sărăciile-i pătule.

Hei, suflete deapururea hoinar
Opreşte la o margine de vară
Şi soarele luându-l felinar
Să trecem peste margine afară.

Voi ocărâ de-acolo, fără cosorog
Acest pământ aidoma cu-o sferă
Şi voi scuipa pe mersul lui olog
De brută prăbuşită în holeră.

Nu-i voi mai cere niciun dumicat,
Nicio tingire doldora de varză
Ci-a ferecat în foame şi păcat
Îl voi lăsa să urle şi să arză.

Târziu în veacuri, poate, rătăcit
Voi reveni pe urme vechi, halucinat,
Cu altă zestre iar de peticit
Şi fi-voi jaguar sau împărat.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 10 din 7 martie 1942



Rechizitoriu

Burgul e rânced de păcate,
Orbit de noapte şi de scame.
Gigantice clădiri durate
Încep fiinţa să-i destrame.

Ziua e şchiopă ca o targă.
Ograda văduvă de spice.
Nerăzbunata sete largă
Ţipă în creştete şi bice.

Molii se coc în rădăcină
Pe lângă seci mărgăritare.
Gingaşe stele nu mai pot să vină
Ca să ne dea un coif la fiecare.

Isus a rebegit în pieţe
Uitat, lovit, cu faţă mută.
Între borfaşi, naivi şi precupeţe
Nimeni durerea nu-i sărută.

Vrednic în sparta lui ogivă
Ca să primească trei sodoame,
Burgul e putred deopotrivă
De bogăţie şi de foame.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 17, din 25 aprilie 1942



Roşiorii de Vede

E-o viaţă, mai vânătă, mai stinsă
În burgul vechi de care îmi legai
Adolescenţa mea trudită şi învinsă –
Năvod de stele, vis şi putregai.

Îmi pare toamna mai fără conture
Cu miros de răşini şi de inert
Decât altdată barca ei uşure
Ce reteza nădejdile pe sfert.

Alţi oameni defilează pe’nserare
Ca să-şi înghită porţia de timp.
Burghezi mărunţi, ei nu duc în spinare
Nici besne mari, nici ţăndări din Olimp.

Încătuşat pe-o rână în restrişte
A amuţit şi parcul ca un gând.
Pe bănci nu’ncearcă nimeni să mai rişte
Să-i gâtuie tristeţile, râzând.

Şi totuşi câtă pulbere subţire
Nu se cernea din soare pe aici.
O! burgul meu frumos din amintire
Azi parcă din cavouri te ridici!

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 25, din 20 iunie 1942



Către Don Quijotte

Cules din mituri, însuţi tu un mit,
Biet pelerin cu inima bolnavă
De uriaşa visului otravă –
În piscul tău cu râvnă m’ai primit.

Sărac şi bleg prin holde de pământ,
Contrariu cum canoanele învaţă,
Doar tu mi-ai fost mireasmă şi povaţă
Sub nu ştiu care straniu legământ.

În jur, încet, trăgându-mi azi hotar
Eu ignorez pogoanele de spaţiu.
Tăcut şi dârz adulmec cu nesaţiu
Himere cârd, şi-al lor mărgăritar.

Surpat ades în vânturi şi restrişti
Nu m’am sculat un ceas pentru tăgadă,
Ci mi’am purtat tot visul meu grămadă,
Cu ochii veseli, niciodată trişti.

Întrezăresc în tine, ireal
Erou de comedie zăpăcită:
Străfundul omenirii ce palpită
Mereu, după un fir de ideal.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 30, din 25 iulie 1942



Noiembrie

Soare veşted, soare vechi
Cât o palmă de înalt,
Îl iau plopii de urechi
Fără scară, fără salt.

E bolnav de veşnicii
Câte-a tors şi-a îngropat,
Câte umbre şi stihii
Între timp a destrămat.

Soare umil, saore mic
Cât o ancoră abea
Înfloritu-i-a în spic
Dulcea somnului zăbrea.

O să doarmă iar blajin
Undeva adânc şi cald
Rotunjindu-ne cu chin
Pentru mâine alt smarald.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 37, din 13 septembrie 1942



Prefaţă

Gingaş întâi, un ger îmi creşte’n oase
O iarnă rea, cu-aromă plumburie.
Din piscuri mari de piatră şi trufie
Mă râd, bălane, stele somnoroase.

E chinul meu trudind între hotare
Nelimpezi înainte, nici în urmă
Ca să culeg din vreme ce se curmă
O zestre-abea, cu boabele amare.

Visai un pod pe veacuri şi pe spaţii
Sub care-o lume proaspătă să crească
Dar mărginit în coaja lui firească
Se sparse visu’câteva vibraţii.

Drumeţ, bătrân acuma de înfrângeri,
Întorc în umbră aripile-acasă.
Poema strâmbă doar le e rămasă.
Te simt, citită, inimă cum sângeri.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 42, din 24 octombrie 1942



Şes natal

Şi, Doamne, eu fui pe aici.
În ţara cu luceferii înalţi,
Văzui catapetesme cum ridici
Şi floarea cu parfumuri cum înalţi.

Văzui însămânţările cu rod,
Stupinele cu miere, dimineţi
Cu mândre aurore în năvod
Şi falnică sburarea de ereţi.

Zimbirea călărea peste obraz,
În vine se rotiau chiuituri,
Ţâncaş cu mămăligă şi cu praz
Creşteau peste hotare sărituri.

În urnă tresăriau şi mai adânci
Pâraele cu apă şi cu har,
Credeam în ele, Doamne, că tu plângi
Şi eu eram pe margine pândar.

Cu visul mă culcam şi mă sculam,
Irod între coteţe şi cârlani,
În gene bucuria o ştiam ...
Aveam atuncia 12 ani.

Publicată în „VREMEA”, an XIV, nr. 676, din 29 noiembrie 1942



Realism

Mă suflete, tâlhar de primăveri,
De azurii migdale şi tării
Întoarce şi tu coarda pe averi
Şi te ridică’n sure clădării.

Priveşte, am rămas doar noi calici,
Cu tidva şi cu tolba de imagini –
Din rime potrivim mereu panglici
Şi’n buzunar ne miaună paragini.

Ce te mai uiţi la acatiste şi iconi,
La glorii afumate, la candori ?
Imită larg atâţia histrioni
Şi-om hăuli şi noi între comori.

Poema noastră nu ne dă nimic
Nici în gâtlej şi nici îmbrăcământ.
La dracu toată zarea din colnic –
Mai bună e o traistă de pământ.

Publicată în „UNIVERSUL LITERAR”, an I, nr. 48, din 10 decembrie 1942



Leit - motiv

Simt toată vremea care curge hău
Cu Dumnezeu de mână prin oraş
Şi-o prinde omul, hoţ ca un geambaş,
Ca s-o anime-n calendarul său.

Ispita asta ne-a cuprins de mult,
Orânduiţi sub moarte şi sub cer
Şi ne-a legat în zodii ca un fier -
Otrepe vechi în cosmicul tumult.

Culegem an cu an în traista grea,
O movilă de ani până la fund,
Cădem sub crucea ei – rotund,
Laţi şi fărâmaţi ca o curea.

O, dă-ne Doamne, ceasul cât un veac,
Cât muntele de piatră necuprins,
Să trecem pe sub stele mai întins
Departe mai un pic de berbeleac.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 1 din august 1943



Invocare

În toată ora mică măcinat
De cai ce duc mereu la cimitir
Eu ţie, Doamne, des m-am închinat
Din palme ridicându-ţi un potir.

Cu fruntea aruncată către cer
Un sac de osanale ţi-am trimis
Că mi-aperi în talazele de ger
Merindele de stele şi de vis.

În carnea-mi răvăşită peste ani
Tu mare şi cărunt ai zăbovit
Şi-n pleava de ferigă şi golani
Deasupra m-ai purtat, neistovit.

Eu robul unui lut nemângâiat
În suflet te amestec şi te cresc,
Dă-mi arcul de arhangheli ferecat
Pe demoni în grumaz să-i nimeresc.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 1 din august 1943



Lucifer

Eu navighez pe marile genuni,
Pe anii răi, pe temple de dureri.
În cîrca mea duc haite de nebuni,
Bătrîne răni şi secolii de ieri.

Cu linişti aspre nopţile întind
Strigoii-mi sar atuncea din hambar,
Arhangheli albi în stele se aprind
Şi dorul mă încearcă fără har.

De veşnicii mă sbat şi mă întorc
Să prind de cer şi aprig să-l sugrum.
Aceleaşi ape vrăjile îmi torc
Şi stau golaş în veacuri şi în drum.

Bolnav mi-e iadul plin de mucegai
Săracă fierăria de cătuşi,
Mă sfîşie mînia ca un scai
Şi blestem pe Isus de după uşi.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 4 din noiembrie 1943



Cuvintele mele

Cuvintele mele moi ca nişte bureţi
Duceţi-vă unde vreţi,
Unde vă place, unde vi se pare,
Eu nu vă mai dau de mâncare.

A venit moartea la uşă
Să mă culeagă, să mă facă cenuşă.
Cum să vă mai ţiu, cum să vă mai cresc
În chivotul meu prea pământesc.

Pentru lunga voastră călătorie
Luaţi-vă merinde, luaţi-vă pălărie.
Până la Învierea cea mare
E o vreme fără hotare.

Şi dacă vorbiţi cu bravul Pan
Spuneţi-i că naiul nu mai face un ban,
Că peste umanitate
Urlă zeiţa Răutate.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 1 din februarie 1944



Nocturnă

Hei telegari ai visului,
Purtaţi-mă pe unde nu voi ajunge vreodată,
La porţile paradisului
De crin, de ismă şi de vată.

Eu sânt un om sănătos
Bun pentru etajul cel mai de jos
Al vieţii a doua,
Sudul şi slava şi roua.

Cel puţin uşoara voastră cotigă
Să mă treacă pe lângă Dumnezeu
S’aud pe Arhangheli cum strigă
La sufletul meu.

Apoi la’nvierea cea mare
Nu voi mai aprinde lumânare,
Nu voi mai scula oasele
Să-mi poarte ponoasele.

Cu multă societate la cot
Voi face băi de pucioasă şi fiere,
Îngerul negru va strânge din bot
Gândind la edenica miere.

Aşa voi străbate eternitatea
Cu păcatul, cu răutatea.
Aşa voi flămânzi
În fiecare zi.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 8 din martie 1944



Paşte

Lepădaţi căpestrele
Deschideţi ferestrele
Să intre binecuvântarea
Cât Golgota, cât zarea.

Am fugit de pe cruce
Cu picioarele năuce
Şi-am venit înapoi
Să vă dau anafura vieţii d’apoi.

Să fiţi cuminţi toţi
Miniştri, cerşetori şi idioţi;
Cu roua, cu deşertăciunea
Faceţi-vă zilnic rugăciunea.

Eu am să plec imediat.
Satan e concediat
Aşa că veţi trăi fără frică
Şi om şi măgar şi pisică.

Voi mai veni odată
La Învierea cea adevărată.
Să-mi pregătiţi hlamidă
Fără pălămidă.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 9 -10 din aprilie – mai 1944



Primăvara

Ceasul fagilor a venit înapoi.
Toţi fagii au costume noi,
Eftine, fragede, verzi,
Numai să le desmierzi.

Parca e vorba de nu ştiu ce protocol
În marele pădurii ocol,
Până şi mărăcinii şi fragii
Şi-au pregătit nădragii.

Filosofilor, aruncaţi ceasloavele,
Puneţi la cai potcoavele,
Ucideţi veghea, ucideţi casna
Şi luaţi-o rasna.

O să vă’ntâlniţi cu Dumnezeu
În muguri, în fluturi, în curcubeu
Şi o să vă spună el
Cât e regatul vostru de mititel.

Publicată în „OLTUL”, anul I, nr. 11 din iunie 1944



II. Poezii pregătite pentru publicare, rămase dactilografiate în placheta

„SIMPLE NIMICURI” - 1940



Iubirea

Mario, sărut dimineaţa ochilor tăi.
Sufletul tău urcă în mine.
Munţilor, deschideţi magice căi
Să treacă iubita cu gesturi feline.

Hei, arcaş fioros al zădărniciei
Nu mă cutremură hohotul tău.
Păzit de fericirea iubitei
Trec mândru şi-ţi zic: nătărău!

Ştiu, mâine va fi un apus
Caraghios, banal, îndoliat
Totuşi mă voi lăuda cu fruntea sus:
- Ceasul fericit a existat.



Vizită

Pădurea măreţ m’a’ntîmpinat:
- Intră la mine’n palat
Descreerată creatură, hoinar copil
Şi umblă pe cât e posibil tiptil.

Eu sunt alegoria viselor tale.
Toate frunzele mele-s pocale
În care stă vinul cerului sfînt.
Ridică-te şi bea-l fără cuvînt.

Am avut şi smei odinioară,
Zîne, vîntoase, mama pădurii chioară.
Nu ştiu ce s’au făcut, nu ştiu cum
Au devenit legendă şi fum.

Copil hoinar, sărută coaja copacilor mei,
Obrazul bătrînilor mei soldaţi
Şi sufletul meu dacă-l vrei
În scorburi înalte să-l caţi.



Fuga din cotidian

Prostii. Se’nvîrteşte pămîntul?
Nu e smeu pocit vântul?
Nu strănută noaptea, nu rîd blonzii nori?
Ah, camarade, să rîzi şi să mori.

Ce’ndrugă lunganul acela?
Doar e tatăl domnişoarei Manuela
Îl ştiam normal şi om de lume!
De cînd face asemenea glume!

Iată basme călări pe cocostîrci
Demoni înjugaţi cu năpîrci
La carul osîndei – îngeri apoi
Măturînd paradisul doi cîte doi.

Şi cîte mai sunt. Cavaleri, cosînzene,
Miracole, greeri, petale, migrene,
Mere de aur, parcuri de aur
Crunt străjuite în jur de balaur.

Toate-s înaintea mea
În vis, în ochi, în jur, după perdea.
Ca o trenă lungă se ţin după  mine,
Cum să te cred lunganule pe tine?

Logica ta o calc cu picioarele.
Eşti căpcăunul ce-mi strică odoarele,
Mîndrele odoare, cugetul bun.
Adio, adio, perfid căpcăun



Prietenul sinucis

Epaminonda, frate, băete,
Tânăr ai îmbrăţişat necunoscutul.
Plînseră atâtea fete
Că nu ţi-au gustat sărutul.

Mîine viermii vor muşca din el.
Duşmane rădăcini îl vor pătrunde
Încă o zi, încă un an, încă niţel
Şi nimeni n’o mai spune: unde?

Idealul tău despre viitor, despre artă
Bolnav a căzut în ţărînă.
Epaminonda, amintire deşartă
Nu mă chema cu putreda-ţi mînă.



Peisaj

Octombrie. Aer ceţos, dens.
Timpul parcă e lipsit de sens.
Dimineţile gripate
Şi decese multe în cetate.

Ciorile se ploconesc la cer
Mirosind a iarnă, a pătul, a fier.
Domnilor, cu bunăstare,
Pregătiţi-le, vă rog, din vreme demîncare.

Tristeţea umblă pe stradă
În haine de mare paradă.
Ne umple ochii, ne mîngîie mîna
Tristeţea e moale, uşoară ca lîna.

În vechiul parc, în vechiul parc
E numai Aureliu Marc.
Un Marc – statuie de granit
Şi palidul poet ţîcnit.



Intrus

Nu era nicio sanctitate în cer.
Lipsea marele cavaler,
Arhanghelii, îngerii deopotrivă.
Numai eu rătăceam cu silueta costelivă.

Ciupercile, crizantemele, bujorii
Îşi fardau fără jenă obrăjorii.
Berzele şi rândunicile
Dănţuiau ca furnicile.

Până unde, până unde se vedea
Brazii, palatele erau de acadea.
Poveştile, vorbele cu paturi de puf
Lungite suveran în zăduf.

Nu ştiu cât am mers, nu ştiu cât am stat
Dar la urm’ un gândac m’a acostat
Şi mi-a ordonat cu voce barbară:
- Eşi afară, eşi afară!



Poetul

Oratorul a cuvîntat patetic
Pentru solitara lună, pentru motivul estetic,
Pentru toate culorile, pentru obstacole
Şi pentru fel şi fel de miracole.

Creatorul naiv. Oamenii hohoteau.
Numai privighetorile înţelegeau,
Numai licuricii, teii, biata păpădie
Acompaniau divina melodie.

Anii stau roată, palatele semeţe.
Disputele generale se purtau pentru coteţe.
Biata reverie se uscase
Jocul cu amărăciune dezertase.

Cîndva oratorul a dat ortul popii.
L-au jelit numai greerii, plopii
Nebunii, vagabonzii, elevii repetenţi.
Principii erau absenţi.



Reflux

Amarele, profundele tăceri
Au ucis ziua de ieri.
Steaua, victoria, dragostea mea
Cine le fură, cine le bea?

Ah, aprindeţi corabia.
Frângeţi catargul şi sabia,
Ne-ameninţă tot mai nebun
Nebiruitul, măreţul taifun.

Universul e văduv de bucurii.
Plecară cele din urmă copilării,
Cele din urmă poveşti.
Nici lămâiţa nu mai e la fereşti.

Pentru ce să cutremurăm ţărîna
Dacă ne putrezeşte mîna!
Pentru ce se invocăm cerul
Dacă nu ne aude misterul!

Propun o sinucidere generală
În costume de gală.


Halucinaţie

Falsul echinox tălăzuia pe ape.
Ochiul meu abil îl percepuse,
Din mireasma lui voia să scape
Şi exilul cu mirare începuse.

Falsul echinox era ca luna.
Mîna mea rîdea, sbura în jur.
Se lărgeau mirarea şi laguna,
Infinitul apărea mai pur.

Anii treceau, în flanc, îmbătrîniţi.
Genii coborau de pe statui,
Falsul echinox, cu sateliţi,
Rătăcea mereu al nimănui.
- Pelerin nebun, mi te opreşte!
Zis-a infinitul la o vreme.
L-a ucis cu dreapta, voiniceşte
Şi-a tîşnit o salbă de poeme.



Zeul nopţii

Zeul nopţii umblă pe stradă.
E foarte afemeiat şi beţivan,
Il cheamă Stafie, Poveste, Ivan
Şi-l ţin felinarele să nu cadă.

L-am întâlnit în grădina oraşului
Zăpăcit, cocoşat, de o cruntă paloare.
Mirosea a infern, a candoare
Şi semăna groază ca ochii ocnaşului.

Fremătau crizantemele de spaimă,
Îndrăgostiţii aveau impresia unei ample zădărnicii,
Toţi vagabonzii meditau nemernicii.
Numai luna era plină de îndrăsneală şi faimă.

Zeul nopţii m’a sărutat pe frunte.
Buzele lui aveau gustul morţii.
Am mers alături până la pervazul porţii
Unde m’a lăsat cu toate grijile mărunte.

După el stăruia ceva ca o dojană paternă.
Strigoii, liliecii erau singura-i zestre
Şi după ce-a îmbrăţişat o mulţime de ferestre
A intrat în prima tavernă.

Punctual pînă la rang de model
Seară de seară face la fel.



Om sărac

Doamne, sunt tare pismătăreţ
Şi am toate motivele, toate:
Tu ai îngeri şi luceferi în coteţ,
Eu numai pofte şi goalele-mi coate.

M’ai creat după chipu-ţi în van
Şi m’ai aruncat în ţărînă.
Nu mi-ai dat aripi, nici grâu, nici găvan.
Stau năcăjit într-o rînă.

Ce cruzimi ai pîrguit în mine?
Ce gînduri, ce ură ai prăbuşit?
Doamne, rodesc ca un  mărăcine
Numai ghimpi, otravă, scrîşnit.

Dă-mi din împărăţia ta, tată,
Măcar un cer cît de mic, cît de sur,
Măcar un luceafăr cu lumina deşelată
Să-mi lumineze împrejur.



Degradări

Mărunt şi păcătos sub cer
Totuşi cu râvnă mai visez un pisc.
Trufia bleg am pus-o în cuier
Şi umil câte-o şuetă mai isc.

Crezui odată în minuni, destul.
Cetăţi cădeau, mureau dureri mîrşave,
Avea tot orbul soare în pătul
Şi’nalt sunau aplauzele grave.

Ci anii curseră sătui de glod.
Arcaş, văzduh s’au poticnit în trestii.
N’a izbăvit tăria un crîmpei de rod
Gemea în jurul doldora de bestii.

Cu arcul frînt, tocit, bolnav
Astăzi mai urc între zăbrele
Şi de azur, de vis gîngav
Strîng putregai şi scrum de stele.



Cîntecul din urmă

Am obosit umblînd alandala
Prin hîrburi, dudaie şi gloate.
Demult mi-e tocită sandala
Şi moarte iubirile toate.

Acuma, la actul final,
Numai strigoii-amintirii
Dănţuie crud, rătăcind, infernal
În jur, în meandrele firii.

Cerul e şi el putred, lălîu,
Nicio salvare nu-i ţipă în creştet.
Nicio minune în ciute, în grîu
Şi Domnul e veşted.

Meschin se dărîmă, rece coboară
Visul în cripta bolnavă.
Rîme băloase, neguri omoară
Fruntea suavă.

O! naiv jucător în azur,
Flamura, slava, cocorii ucide;
Drept se ridică, sălbatec, impur
Lupul uitării cu deşte livide.



marin scarlat
0724002535



Cititi din epigramele perceptorului Pena!

Adormind Adam, Dumnezeu i-a scos o coastă şi din ea a creat pe Eva (Biblia)
Adame, oricît socotim
Noi o concluzie găsim:
Erai aşa de fericit
Şi somnul te-a nenorocit ...

Succesiunea generaţiilor
Atila, regele hain,
Lăsat-a demn moştenitor:
Îl ştie orişice creştin
Căci se numeşte ... perceptor.

Lui A. C. Cuza
Din tinereţe n’a mai dat
O epigramă – şi-i păcat!
Misterul? Muza i-a fugit
Ca nu cumva pîn’ la sfîrşit,
Uzînd de abila-i suveică
S-o scoată şi pe ea evreică.

Lui Al. O. Teodoreanu, la volumul
Tămîie şi otravă”
Eu am ghicit îndată, bre,
Deşi nu-s neam de ghicitor:
Tămîia pentru critici e
Otrava pentru ... cititor.

Dramaturgului Nicolae Iorga
Piesele văzîndu-i, toate,
Am conchis ca spectator:
Iorga-i, fără doar şi poate,
... Cel mai crud inchizitor.

Lui Ion Minulescu, la romanul
Corigent la limba romînă”
Nu ştiu dacă chiar aşa e
Cum te lauzi – dar se ştie
Că romanul va rămîne
Corigent la ... veşnicie.

La decesul unui scriitor
Muri şi Păstorel, în fine,
Aşa cum moare orişicine.
Efectul: jubilară cititorii
Şi plînseră grozav viticultorii ...


Lui Păstorel Teodoreanu, la o agapă
Lumea-i zice Păstorel ...
Eu propun, iubiţi convivi,
Ca să fim obiectivi
Şi să-i zicem ... Păhărel.


La o „cronică a vinului”, semnată de Păstorel.
Am citit-o, vai, acuma-i
Un minut – şi-am priceput
Că talent el are numai
Cînd e vorba de băut ...

Pe mormîntul lui Minulescu.
Aici zace Minulescu,
Renumitul scriitor;
Îl citesc şi astăzi unii
Şi de plictiseală mor ...

Pe mormîntul unui senator
Cetăţeni păşiţi uşor
Fiindc’ aici un senator
Îşi continuă ’mpăcat
Somnul lui de la Senat ...

Pe mormîntul autorului
Ca scriitor făcu în viaţă
Cîteva zeci de epigrame;
Ca perceptor el fu mai harnic:
Făcut-a mii şi mii de ... drame.

Unui volum de poezii a cărui apariţie a premers
cu puţin premierea câtorva cărţi mediocre de
către S.S.R.(n.n. Societatea Scriitorilor din România)
L-am citit, trei zile-acum
Şi-am rămas contrariat:
Când e-atât de prost volum
Cum n’a fost laureat ?

Unei edituri în criză.
Editura N. lucrează
La o carte „FALIMENTUL”;
Unii zic: „- Îşi editează
Mai degrabă ... testamentul”.

Lui Nicolae Iorga
Că-i uriaş eu nu contest
Cum unii fac – orbiţi de ură
Ci, dimpotrivă, întăresc:
E formidabil ... la statură.

Unui pictor
În salon la Ateneu
Îţi văzui mai eri pictura
Şi în toată, domnul meu,
Ţi-admirai doar ... semnătura.

Unui funcţionar cinstit
Cinstea ta este de fier
Şi ai falnic cazier;
Cazier cu „nota bene” –
Ce folos ... că n’ai ismene.

Cîrciumarilor
Doar în ... poveşti, ştiam, răsar
Din apă falnice palate:
La voi constat adesea că
Răsar şi în ... realitate.

Felicitare la o agapă
Păţit cu vîrf, amicul meu,
Ţi-urez ca şi pe viitor
Să te ferească Dumnezeu
... De soacră şi de perceptor.

Organizatorilor săptămînii laptelui ... care săptămînă s’a încheiat anul acesta fără succesul scontat (Ziarele).
Şapte zile dedicară
Laptelui – cu multă rînză
Şi la urmă – ce ocară!
Nu făcură nicio ... brînză.

Unui scriitor, care pregăteşte un volum cu „Portrete de dispăruţi”.
De morţii tăi, ce pot să zic?
Sînt morţi şi nu mai ştiu nimic.
Dar vezi, amice, mă’nfiori
Cîţi oameni vii o să omori!

Lui Tudor Arghezi şi duşmanilor săi
Pigmei îţi stau în bătătură,
Livizi, acriţi ca o gutuie
Că nu pot culmile să-ţi suie
Şi drept urmare ... te injură!

Duetul Ponţiu Pilat – Ion Pillat
„Pilat” în amîndoi. Aici e cheia
În care stă curată potriveala,
Dar vezi că unul guvernă Iudeia
Şi altul guvernează ... plictiseala.

Infernului
Voi fi al tău. O ştiu curat.
Dar nu-mi fac inimă amară.
Voi declama din I. Pillat
Şi sigur voi fi dat afară ...

Lui Octav Dessilla, la romanul său „Două chemări”
Ce potriveli fenomenale
Se văd în lume uneori,
Cum e şi cazul dumitale:
„Două chemări” ... doi cititori!

Poetului Ion Pena, care se laudă că şi Cervantes a fost perceptor.
În van te lauzi peste tot
Şi eşti prieten cu trufia
Căci lui Cervantes, toţi socot,
I-ai moştenit doar meseria ...

Bate şi ţi se va deschide (proverb)
A bătut Ion Lopată,
A bătut vreo doi Popeşti
Şi i s’a deschis îndată
... Uşa de la Văcăreşti.

Unde dai şi unde crapă (proverb), sau meditaţie cu ocazia acordării Premiului naţional de literatură lui Al. Cazaban
Cînd avem cu-adevărat
Zeci şi zeci de scriitori,
Ţara asta – ce ciudat! –
Premiază ... vînători.

Unei văduve de căpitan
Cu’n general pensionat
S’a măritat – ce pompă mare!
Şi toată lumea s’a mirat
De-aşa ... rapidă avansare.

Unei doamne sau vîrsta femeilor
De patruzeci de ani în şir
O felicit de ziua ei,
De patruzeci – ca un martir
Şi ea susţine că de ... trei.

Capra sare masa, iada sare casa (proverb)
Dacă stai niţel şi caţi
Este vorbă-adevărată:
Are mă-sa doi bărbaţi,
Fata are ... o armată.

Unui ginere
Dîndu-i-se să aleagă
Omului, un căpătîi,
Între viperă şi soacră
A ales pe cea dintîi ...

Unui cîrciumar care vinde scump
Aferim, ţi-e bun cotnarul ...
O minune – cîrciumare!
Dar sunt trist – privind paharul,
Că ... doar preţul este mare.

Unei expoziţii a vinului
Amănunţit ... am vizitat-o
Dela şampanie la must
Şi rezolut am decretat-o
Că-i expoziţie cu ... gust.

Controversă la un cîrciumar
– Nene ce mai tura-vura,
Nu ţi-e bună băutura.
Vinu-i bun, pe cinstea mea,
Însă ... apa este rea.

Globului pămîntesc.
Absurd. Eu cheltui şi o mie
Pe zi – cu bine or cu boli
Iar tu trăeşti de-o veşnicie
O! Tera, numai cu ... doi poli.

Măgarului
Purtaşi în spate pe Isus
Dar nu ştiuşi, sărman naiv,
Să speculezi acest motiv
Şi să ajungi ... bogat şi sus.

Furnicii, pe marginea fabulei cu greerul.
În veci rămîi stigmatizată
Că egoistă, îngîmfată
Şi cu avere – o comoară –
Lăsata-i artele să moară.

Lunii
Sărmana! Iar ni se arată
Cu faţa-i galbenă, de sfînt.
Mă mir că nu roşeşte-odată
De cîte vede pe pămînt ...

Banilor
Văzut-am renegaţi puhoi
Pe-a lumii sumbră canava
Dar n’am văzut pe cineva
Să vă renege şi pe voi

La moartea lui Ion Pena
S’a bucurat poporul tot
Şi-a răsuflat cu dublu rost:
Ca perceptor fu cel mai bun,
Ca scriitor fu cel mai prost.

Un epitaf.
În acest cavou măreţ
Odihneşte-un precupeţ;
Viu, munci precum un bou
Numai pentru-acest cavou.

Pe mormîntul uneia
Aici zace o femeie
De moravuri cam uşoare:
Este maximum, desigur,
Cât putea să mai coboare ...

Altui medic
Medic e – dar înţeleaptă
Toată lumea l-ocoleşte
Căci el nu atît îndreaptă
Cît mai mult îmbolnăveşte.

Unui bătăuş electoral.
Vivat! Politica de vorbe
O fac atîţia papă lapte
Dar tu cu ţuica şi bastonul
Făcuşi politică de ... fapte.

La un Paşte cu zăpadă
Zic, pentru a fi în notă
Să trimitem nişte jalbe
Şi Sinodul să ne-aprobe
Paştele cu ouă ... albe

Gâştelor, pe marginea ispravei din Capitoliu, când au salvat Roma
Vă admiră tot mereu
Pentru istorica bravură
Savanţi atâţia – însă eu
Nu vă admir decât ... friptură.

Păduchilor
Privind cu ochii certăreţi
A lumii grea claviatură
Constat, amar, că voi sunteţi
... O palidă miniatură.

Inscripţie pe mormântul unui negustor
Trecători cu gânduri bune
Înnălţaţi o rugăciune
De-aveţi timp şi nu vi­-i greu
Ca să-l erte Dumnezeu
C’a ajuns milionar
Vînzând lipsă la cântar.

Unui medic poet
Să spunem clar, la o adică,
Lăsînd hermeticele ponturi:
Cu el necazul se complică,
E asasin pe două fronturi ...

Unui poet, care şi-a tipărit poeziile într’un volum cu portretul său.
Ghicii în plin ce te-a mînat
Să scrii volumul cu figura:
Ai năzuit, neapărat,
Să compromiţi literatura .

Poeziei.
Adesea, trist şi gînditor,
Deplîng destinu-ţi fără chip:
Să ai poeţi cît e nisip
Şi niciun biet de cititor ...

Contribuabililor mei ( autorul e perceptor)
V’am somat de mii de ori,
V’am somat ca să plătiţi.
Azi, cu ochi surîzători,
Vă somez ... să mă citiţi.

Unui poet „hermetic”, foarte lăudat de critică.
Zadarnic laudele-abundă
Căci adevăru-i evident:
El scrie-aşa ca să-şi ascundă
Totala lipsă de talent ...

Undeva într’o iarnă
Burghezii discutau sonor
Despre poetul urbei lor:
Auzi! Să doarmă fără foc.
Ce ... insensibil dobitoc.

Negustorilor, a doua zi după ce s-a votat legea speculei, înaintea căreia existau deja numeroase ordonanţe comunale (nerespectate desigur) în acest sens.
Ce farsă! Omul să turbeze ...
L’era oprit să speculeze.
Şi înainte, făr’ de lege;
De-acum vor specula ... cu lege.

Păstorel în faţa Bărăganului
-„Eu măreţe Bărăgan,
Nu te preţuiesc un ban,
Nici un ban şi nici o mie
Fiindcă nu eşti podgorie” ...

Artei
Cercetată cu temei
Arta e profund ciudată:
Mulţi trăesc pe urma ei,
Autorii niciodată ...

Unui gazetar
Nu se odihneşte-un pic.
Scrie-atît că te cruceşti,
Dar, la naiba, cînd citeşti
Vezi că nu scrie nimic ...

Lui Iancu Brezeanu
E milos la nebunie,
Caracteru-i nu ne scapă.
E milos, precum se ştie,
Pînă şi cu biata apă ...

Într’o noapte
Un om flămînd, al nimănui,
Privea, robit, frumoasa lună.
Şi-o admira în felul lui
E cît o mămăligă bună ...

Specula va fi stăvilită” (Ziarele)
Refren străvechi. Mereu ador
Superba-i aristocraţie:
El nu s’amestecă’n popor,
Tronează veşnic pe hîrtie ...

Adevărului
Adevăr, din început,
Chinuit, tu veşnic sîngeri.
Nu eşti pentru noi făcut,
Tu eşti numai pentru îngeri ...

Unei biblioteci
E superbă. Ca un rai
Mii volume-o făuresc.
Dar o preţuieşte, vai,
Numai neamul şoricesc ...

La un volum de poezii „cu portretul autorului”
Din fire foarte curios
Îl răsfoii minuţios;
Mărturisesc cu tot regretul,
Că nu aflai decît portretul ...

Uneia
I-a dat natura frumuseţe
Cum dă adeseori: cu carul.
Ea, ca s’o facă productivă,
Exploatează ... trotuarul.

Unui cîrciumar
Le ştie clar şi cu prisos:
E un creştin adevărat,
Deaceea, orişicînd, zelos,
Preferă totul ... botezat.

Socrate avea o nevastă rea (Istoria)
Deşi s-agită varii teze
E foarte simplu, fără doară,
Dece putînd să evadeze,
Socrate-a preferat să moară ..

Unui politician, postmortem.
Statuie ţi-au făcut acum,
Un chip puhav pe soclu mic
Şi zice lumea, stînd în drum:
Iată statuia lui ... Nimic!



Ion Pena este amintit printre epigramiştii care au răspuns concursului intitulat: „Ce este femeia”, cu răspunsurile:

Femeia e un compromis
Între materie şi vis.
Când vis e ... tace ca un peşte,
Când e materie ... vorbeşte.

Femeia, domnii mei, redusă
Tăios la ultima esenţă.
Nu e, mă rog, decât o limbă
În veşnică efervescenţă ...

S-au adunat 10 milioane pentru statuia lui Eminescu (Ziarele)
Era viu şi n-avea ort
Nici să puie la icoane.
Strâmbă lumea. Azi e mort
Şi-are zece milioane.



Daca ati ajuns aici, va multumesc !
marin scarlat
0724002535






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu