duminică, 25 ianuarie 2015

Românii păcăliți de ,,moneda exotică”



M-am gândit mult înainte de a scrie despre creșterea spectaculoasă a francului elvețian și soarta celor amăgiți. Am urmărit mai multe poziții pe diverse posturi TV. Mi-a venit în minte povestea lui Creangă – Ursul păcălit de vulpe.
M-a surprins poziția unor jurnaliști care dau dreptate bancherilor. În cazul împrumuturilor în franci elvețieni, un joc bancar, incurajat, care nu are în vedere soarta cetățenilor de bună credință. Sunt ,,vinovați” tot clienții care s-au lăsat amăgiți de băncile în cauză, atunci în acea perioadă, când împrumuturile în franci erau indicate. Nu-mi amintesc ca cineva dintre reprezentanții băncii centrale să apară și să atenționeze clienții privind francul ca o ,,monedă exotică”.
Interesul nu este pe măsură. Cetățeanul plătitor de taxe, o mașină de vot, nu este protejat în fața delirului celor care vor să se îmbogățească pe seama altora. Un fel de cămătărie legiferată…Nu a fost prezentat clienților un grafic preventiv, pentru o anumită situație și nici nu cred că au fost informați lunar.
Nimeni dintre cei care au luat franci, nu și-au tapetat casa cu ei. Băncile au oferit lei, făcând schimbul. Nu este vorba doar de peste 70 000 de păcăliți. Numărul celor care vor avea de suferit este cu mult mai mare.
Nu se dorește milă! Fiind ceva artificial, pentru beneficiul unora, de ce nu se aplică o ordonanță prin care cei care sunt datornici, să poată plăti datoria la cursul și la valoarea francului din perioada creditării? Nimeni nu-și dorește să-și ia bătrânii, copii, să ajungă în stradă.
Se dau ordonanțe personalizate, pentru un număr limitat, dar cetățeanul de rând nu poate să fie protejat. Cazul din Galați este elocvent și se poate aplica ca o măsură excepțională. Nu este vorba de un roman, și chiar dacă s-ar pune problema de destinul unui singur om, un stat puternic trebuie să-și protejeze cetățeanul.
Salariile au rămas aceleași, sau chiar au fost diminuate. Cum puteți domnilor să dați verdictul de ,,naivitate – prostie” (voi fiind cei care ați încurajat acest tip de credit), acuzând cetățeanul onest, care, se prezintă la o bancă cu încredere și bun simț? Unde s-au dus banii dacă nu în economia românească?
De altfel, există şi o directivă europeană (2014/17/EC) care spune că, atunci când există o valută care este supusă deprecierii, iar această depreciere depășește 20% față de nivelul inițial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE să intervină pe cale legislativă și să stabilească plafonări.”
Pentru jocurile de culise ale bancherilor îmbuibați, nu merită să fie sacrificată viața cetățenilor.
Mă întreb acum despre rolul statului, despre aleșii neamului care își cunosc doar interesele. Ce țară din lumea asta nu are respect pentru ultimul om care este în dificultate?
Nu trebuia să se ajungă aici. Parlamentul ales, cunoștea problema. De ce nu s-a făcut nimic?
Trist, ne-am vândut sufletele, pentru un pumn de talanți…
Dacă trăiam într-o țară normală, cu salarii decente, bancherii aveau o problemă…Circul politic continuă…Oare fiind vorba de scadență, nu ar fi necesară o măsură, urgent? Nu este o situație care să merite atenția guvernanților printr-o discuție serioasă cu bancherii? An de an sistemul bancar a supt cât a putut de pe urma celor cu credite. Nu mai vorbesc de salariile generoase ale celor din sistem! Lipsa unui sistem bancar sănătos i-a condus pe mulți români spre credite. O societate sănătoasă, cu salarii decente ca în celelalte țări membre UE, nu ar fi arătat degradarea societății românești. De 25 de ani gustăm umilința! Am devenit nepăsători, imorali și greu de vindecat de manipulare și minciună. De ce-au plecat mulți în diaspora? Ca să poată scăpa de povara datoriilor…
Cei rămași, duc lupta lor pentru supraviețuire!
De unde ideea că statul și cetățeanul trebuie să intervină material? Avem nevoie de legi sănătoase, de protecție în fața abuzurilor! Nimeni nu dorește ca cetățeanul de rând să suporte consecințele unui joc, care nu este al nostru. Dar, o voce puternică, poate să fie auzită de bancherii străini care s-au îmbogățit pe spinarea altora. Reglarea de conturi între diverse imperii bancare, nu ne privește! Toți am dorit și dorim un leu puternic! Dar, leul nostru s-a transformat într-un urs, păcălit de vulpe…
Vai de noi, sărac popor român!
Să-i lumineze Dumnezeu pe cei care conduc destinele țării! Să dea dovadă că le pasă, pentru o Românie a lucrului bine făcut.
Mariana Gurza
19 ianuarie 2015







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu