duminică, 3 mai 2015

Audiobook „Vis împlinit… ascensiunea” – poezia ca terapie

Bibliotecar, Iuliana Cezarina Rotaru

Cu ocazia Zilei Bibliotecarilor şi a Zilei Mondiale a Cărţii şi Dreptului de Autor, la Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad, organizatori Primăria Municipiului Bârlad, Biblioteca Municipală „Stroe S.Belloescu” Bârlad, Asociaţia Bibliotecarilor din România – filiala Vaslui, au iniţiat lansarea de carte „Vis împlinit… ascensiunea”, autor Eugen Enciu şi dezbaterea audiobook prezent şi perspective.



La manifestare au participat cadre didactice, bibliotecari şi din alte domenii cu mult interes, pentru a lua contact cu autorul, Eugen Enciu şi creaţiile sale, care au fost apreciate la justa lor valoare.



            Activitatea a fost moderată de bibliotecara Geta Modiga, responsabila Centrului „Mihai Eminescu” Bârlad, prin prezentarea invitaţilor, prof. Antipa Gabriela Lolica, prof. Valentina Lupu, dr. Valeriu Lupu şi autorul Eugen Enciu, după care a urmat audiţia unor poeme şi dezbaterea pe tema propusă.






„Ne aflăm în Casa Eminescu, a marelui poet care nu poate fi decât casa tuturor scriitorilor (…) ne este oaspete de mare preţ, pe cel pe care îl vom cunoaşte împreună, pe Eugen Enciu, (…) să vorbim de importanţa audiobook-ului, cât de necesar este, cât de folosit este şi ce perspective are acesta (…). Am rămas foarte profund impresionată de povestea de viaţă, de sinceritatea acestui om, de faptul că a păşit în viaţă cu demnitate întotdeauna şi de faptul că a spus da tuturor provocărilor pozitive, că doreşte să impună nişte reguli bune pentru noi toţi (…). Nu a spus niciodată nu creaţiei. S-a conectat la energia universală, energie la care a fost conectat şi Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu şi Tudor Arghezi, este o energie la care au acces numai cei aleşi (…). De ce Eugen Enciu a ales să-şi citească singur poemele? Am întâlnit scriitori care au refuzat să-şi citească propriile creaţii. Eminescu îşi citea singur poeziile cu voce tare. Este o mare pierdere că nu a rămas înregistrat în fonoteca de aur” , a afirmat Geta Modiga.

Autorul Eugen Enciu a motivat că pentru început nu a fost de acord cu înregistrarea poemelor de către propria voce, însă recitând şi ascultând primele 10 poezii, a concluzionat astfel: “Nu-mi plăcea şi nu îmi iubeam deloc vocea proprie. Era chestiunea cu neiubirea de Sine şi durea. Slavă Domnului că am fost ajutat şi încurajat de cei de jos, dar şi de cei de sus şi totul a început să curgă, ca un pârâiaş divin ce mă uda de sus până jos, ce mă curăţa şi purifica... ca pe un bebeluş al lumii noi. Sunt pionerul unui alt gen de poezie... îmi permit să o numesc: ''Poezia Lumii Noi'', autorul fiind 3 în 1, scriitor, recitator şi artist plastic. Tot ce creez este o minune în premieră chiar şi pentru mine, ca autor, trezindu-mă pe alocuri, citind şi recitând cu lacrimi în ochi sau plângând ca un copil. Să fie oare şi poezia o terapie alternativă?! Vă las pe dumneavoastră să descoperiţi”, a precizat Eugen Enciu.

Antipa Gabriela Lolica a făcut o scurtă prezentare a modului în care proiectul „Vis împlinit… ascensiunea” a luat fiinţă: „Această ascensiune pe care o propune poetul Eugen Enciu este o călătorie reală ca un proces de vindecare şi reechilibrare emoţională, ce porneşte de la ceva concret din viaţa personală, ceva ce se doreşte să se schimbe şi te conduce prin emoţiile tale, una după cealaltă, până în punctul în care descoperi, recunoşti şi te reconectezi la înţelepciunea ta interioară, la esenţa fiinţei tale şi cu această nouă conştiinţă parcurgi apoi drumul înapoi cu o nouă capacitate de a înţelege, de a ierta, de a te vindeca şi de a te elibera. Este o ascensiune corp, minte, suflet sau altfel spus, body, mind and spirit, cum spune valul new age, trebuie să aceptăm această realitate împământenită în fiecare din noi”, a relatat Lolica Antipa.
Valeriu Lupu apreciază cartea ca fiind frumos ilustrată: „aş spune în stilul scrierilor biblice care, ca şi concepţie grafică sau digitală, aparţin în bună parte chiar autorului, cu desene sugestive, frumos încadrate în chenare stilizate. Cartea este structurată în 4 capitole sugestive; 1. La început a fost..., 2. Ascensiunea, 3. Iubirea şi 4. Joc de cuvinte din 7, fiecare capitol conţinând 12 poezii, simetrie a cărei înţeles ne scapă. Cert este faptul că trebuie citită fragmentar şi cu o anumită dispoziţie către meditaţie şi întrebări existenţiale, pentru că poetul are darul de a le trata de o manieră lămuritoare.  Versificaţia pare să fie una specială, greu încadrabilă în vreun stil, mai degrabă plasându-se între poezie şi naraţiune, ceea ce îi permite autorului să-şi desfăşoare caracterul discursiv pe care dezvoltările metaforice le impun. Deşi pe alocuri îmbracă caracterul naiv, treptat te conduce către sfera spirituală, care ajunge să te învăluie, creându-ţi chiar o stare extatică, de meditaţie profundă, în care aprecierea stilistică nu mai constituie o preocupare. În ansamblul ei, cartea are conotaţii profund religioase şi reflectă de o manieră comprehensivă drumul regăsirii personale şi de ce nu colective” a concluzionat dr. Valeriu Lupu.
„Impactul pe care l-a avut ascultând pentru început poemele în format audio, unde toate poeziile sunt înregistrate cu vocea inconfundabilă a autorului, pe un fond muzical foarte bine ales, ce induce o stare de linişte, relaxare, este ca o terapie alternativă, ce mă captiva menţinându-mă focusată până la ultimul poem înregistrat. Spre deosebire de soţul meu care apreciază mai mult formatul scris, după care a şi făcut recenzia cărţii.  Faptul că nu a trebuit să îmi obosesc ochii citind, am preferat să optez cu multă uşurinţă spre această variantă de format audio, putând să reascult de câte ori simţeam nevoia de relaxare, de linişte şi pace. Noi nu suntem doar ceea ce vedem cu ochii fizici. Suntem individualităţi, unice, superioare numai dacă acceptăm asta. Mă bucur că autorul a venit din Maroc pentru acest eveniment” , a evidenţiat Valentina Lupu.
Eugen Enciu a mulţumit cu iubire şi recunoştinţă gazdelor: farmacist Ana Sârbu, (posesoarea colecţiilor existente în Centrul „M. Eminescu”  prin donaţia făcută de dr . C-tin Teodorescu), bibliotecarei Geta Modiga, coordonatoarea Centrului, şi nu în ultimul rând, participanţilor la această manifestare culturală. 
Suntem făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu!, eu aş adăuga, cred că au mai spus-o şi alţii de-a lungul a câtorva secole, citez: Încetaţi să tot căutaţi răspunsuri în exterior! Tot şi totul îl găsiţi în interior... în voi, dragii mei, dragi! Trebuie doar să acceptăm, să permitem şi să binecuvântăm sau să deschidem ochii cu adevărat! Englezul ar spune, citez: Wake up, it's about Time! Aleg ca la final să vă salut cu indianul Namaste! Divinul din mine salută divinul din voi, mă înclin iubirii, luminii, adevărului şi bunătăţii din voi, pentru că acestea fac parte şi din mine. Împărtăşindu-le, nu există distanţă sau diferenţe între noi. Suntem unul şi acelaşi: Namaste! Sau, cum a spus iubitul părinte Galeriu, citez: Înainte de a-ţi da crucea, bunul Dumnezeu a probat-o ca să nu fie prea grea pentru tine deci, poţi! Ia-ţi crucea şi urcă cu ea pe drumul Golgotei tale! şi Mânca-v-ar Raiul! – părintele Cleopa. Vivat Daciae Felix! Vivat Poezia! a încheiat alocuţiunea autorul Eugen Enciu.
            La final au fost întrebări adresate autorului de către participanţi, legate de ascensiunea  spirituală şi s-au dat autografe de către autor.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu