duminică, 3 mai 2015

Vasilica Grigoraş – Chiar şi „La răscruce de lumi”, IUBIREA este vie


Volumul de poezii „La răscruce de lumi”, publicat la Editura Singur, Târgovişte, 2015 reprezintă o adevărată carte de vizită a autoarei, altfel spus, este cea mai fidelă imagine a pesonalităţii sale polivalente. De data aceasta, Anna Nora Rotaru a ales ca formă de exprimare şi comunicare poemul, al cărui vers aşezat cumsecade într-un fluviu liric, sensibil şi ilustrativ, din care lesne putem descoperi toate faţele fiinţei sale. Izvorul tainic al acestui demers se află în adâncul unui suflet de român care, în plină tinereţe şi frumuseţe sufletească are puterea de a deschide pagini noi în cartea vieţii sale. Fără a-şi rupe rădăcinile sau a se îndepărta de limba, cultura şi datinile locului în care a văzut lumina zile şi a crescut, se replantează cu migală şi vigoare într-un alt spaţiu geografic. După absolvirea Facultăţii de Medicină din Iaşi, autoarea se stabileşte în Grecia, leagănul civilizaţiei antice care a influenţat benefic istoria şi cultura Europei.
Plecând din România cu o instrucţie şi educaţie aleasă, Anna Nora Rotaru găseşte terenul prielnic şi timpul potrivit pentru a da glas acumulărilor profesionale şi artistice, dar şi harului şi darului cu care a fost înzestrată. Se exprimă cu uşurinţă prin mai multe forme de limbaj artistic: sunet şi armonie, culoare şi lumină, cuvânt şi metaforă şi, nu în ultimul rând prin empatie şi compasiune. Muzica, pictura, poezia pe fondul profesiei de medic, se împletesc firesc şi se îngemănează senin pe mătasea de calitate a sufletului său.
Anna Nora Rotaru şi-a însuşit în timp adevăratele valori umane şi, odată adunate în glastra inimi sale, doreşte să le dăruiască şi altora.
Corolarul întregii creaţii lirice a artistei este IUBIREA. Aceasta este cheia de boltă a existenţei sale cu care deschide inimi şi, în aceaşi măsură îşi păstrează deschisă propria inimă. Printr-o fereastră plină de generozitate şi altuism îşi împarte cu bucurie darurile sale către cei din jur. Daruri sunt şi aceste poeme oferite nouă, cititorilor iubitori de poezie.
Voi încerca să decupez din volum câteva filoane ale iubirii sale. Ne împărtăşeşte propria iubire pentru părinţii şi bunicii alături de care a trăit pe meleaguri moldave, vasluiene. Dragostea de mamă este unică şi o păstrează veşnic în cufărul de zestre al fiinţei sale: „Măicuţă, mai vino câteodat la mine-n vis, / Să te mai văd, să-mi pară că trăiesc adevărat… / Cu braţele-ntinse larg, cu sufletul deschis, / Să te cuprind, cum poate n-am făcut-o niciodat…” (Măicuţă dragă, p. 64)
Aceeaşi iubire incomensurabilă şi necondiţionată o poartă şi o dăruieşte copiilor săi dragi, cărora le adresează cele mai calde îndemnuri: „Iubește, ca să fii iubit! / Fă bine , ca să fii binevenit! / Nu înșela, ca să nu fii înșelat, / Iartă, ca să fii iertat, / Respectă, ca să fii respectat, / Întinde mâna celui aplecat, / Ca sufletul să-l ai pe veci curat!”(Sfat de mamă, p.6). Şi cum poate fi altfel, când cei doi copii sunt vlăstare şi roade ale dragostei dintre autoare şi soţul său, medicul grec care i-a cucerit inima cu mulţi ani în urmă şi căruia i-a oferit-o pentru totdeauna. „Jăratecu-ncins să-l privim amândoi, / Flăcările calde să ne joace pe frunte. / Firul vieţii să-l depănăm spre-napoi, / Copii visători cu tâmple cărunte…” (Lasă-mă să intru, p. 27)
Iubirea pentru familie se continuă şi se întregeşte uşor dar sigur cu sentimente umane dintre cele mai alese faţă de semeni: „Înţelepciunea, adunată-n trăiri, am să ţi-o las și vrerea / Și ajutorul cum să-l dai la nevoiași, la cei bolnavi și la săraci! / Ca mâna ta să poată alina la-ndureraţi durerea / Din trupuri, dar și sufletele răzvrătite să le-mpaci! ”(Ascultă-mă, p. 11)
Vii îi sunt în minte locurile natale, cu frumuseţile lor, creaţii minunate ale MARELUI AUTOR, unde „Acolo vreau căsuța mea să-mi fie, / Să văd vulturii pe cer cum se rotesc, / S-aud în dimineți un cânt de ciocârlie / Și vuietul de vânt prin brazii ce foșnesc”. (Acolo vreau, p. 113)
Nu a uitat nici datinile, nici doinele românilor şi, în momente mai delicate ale vieţii reactivează ca hrană pentru suflet cântecul duios al fluierului: „Și-unde durerea geme și faptele-s murdare, / Eu voi cânta din fluier o doină românească! / Voi aduna pe toți, buni cu răi să cear-iertare, / Și toată dușmănia-n lume, ca gheață s-o topească!” (Istrumentele păcii, p. 31
Pentru poeta Anna Nora Rotaru, iubirea este scara de deschidere, de evoluţie şi înălţare a sufletului către IUBIREA SUPREMĂ. Este permanent în căutarea lui Dumnezeu, îl descoperă în adâncul fiinţei sale, încercând să păstreze vie credinţa şi nădejdea smerită, întru slavă şi mulţumire. Se roagă pentru sine, pentru cei apropiaţi, dar şi pentru  „Și de poți DOAMNE, trimite și altora o fărâmă dintr-al TĂU har, / Să le ridici fruntea spre TINE, așa cum orbecăie-n neștire / Și dă-le-n drumul lor un sâmbure din strălucirea TA în dar, / Calea să le lumineze, să nu alunece-n abisurile de rătăcire!” (Rugăciune spre Tine, p. 71)
Anna Nora Rotaru este o fire tumultoasă, trăirile sale revărsându-se cu sinceritate şi naturaleţe în fiecare din versurile sale. Îi place să trăiască întotdeauna clipa, cu bucuriile şi împlinirile sale, dar are şi puterea să accepte încercările şi durerile ca pe ape tămăduitoare. Clipele, momente păstrate cu grijă în cuvânt sau în imagine sunt proiectate cu mare grijă, inspiraţie şi talent în poezia sa. Regretă pe cele trecute şi neconsemnate pentru aduceri aminte: „Mă întreb, acele clipe minunate pe unde oare-au dispărut? / În ce colțuri și-n ce grămezi de vechituri le-am lepădat? / De ce nu le-adunasem, una câte una, atunci când am putut / Și-acum sunt spulberate-n vânturi, de negăsit vreodat?” (Reculegeri de toamnă, p. 124)
Cu bucurie de copil, cu exuberanţă îşi exteriorizează trăirile şi sentimentele, lăsându-le să zburde în lumina soarelui: „Și sufletu-mi acum zburdalnic, / Dansează vals cu pas mărunt. / Simțirile se răzvrătesc năvalnic, / Nu pot,nu vreau să le înfrunt”. (Lumină, strop de soare, p. 85)
N-o ocolesc nici clipele de melancolie, de tristeţe şi îndoieli „Mă prinde seara gânditoare… / Toatele-mi par în zadar! / Sorb din cupa cu licoare, / Ce nici dulce nu-i măcar! / Îmi tresaltă câte-un gând, / Cel ascuns, cel tăinuit! / Se-nfiripa-ncet, plăpând, / De prin colțuri rătăcit”. (Inundaţie melancolică, p. 121)
Iar atunci când sufletul ni-i plin, autoarea ne îndeamnă la tăcere, acea tăcere umilă şi aprinsă în aceeaşi măsură : „Șșșt…nu spune nimic, lasă tăcerea să vorbească, / De n-ai ce zice și cuvintele-ți sunt goale! / Așa-i mai bine, ele-n minte să se rânduiască, / La buze pan’ s-ajungă, s-or pierde-n rotocoale! ” (Tăcerea-i sfântă, p 33)
Versurile Norei Rotaru sunt presărate cu figuri de stil. Metafora, comparaţia, epitetul, repetiţia sunt la ele acasă, la locul potrivit.
Fiecare poezie din acest volum este un râu cu apă cristalină care se strecoară printre meandrele vieţii cu eleganţă, stil şi culoare. Într-o armonie perfectă alunecă lin şi liniştit ori năvalnic, asemenea sinelui autoarei, spre vărsarea în fluviul cu numele de „La răscruce de lumi”, creaţie prin care şi-a primit botezul debutului editorial, invitându-ne la un festin cultural de excepţie.
Vă invit şi eu să vă înfruptaţi din nectarul poemelor Annei Nora Rotaru, la o lectură de suflet şi pentru suflet. Cu siguranţă vom mai luminoşi, mai calzi, mai iubitori.

Vasilica Grigoraş


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu