duminică, 1 noiembrie 2015

Lansare de carte - „Frunza de acacia”, de Zvetlana Preoteasa




Sâmbătă, 31 octombrie 2015 a avut loc la lansarea cărţii „Frunza de acacia”, la Casa Avramide din Tulcea , în prezenţa autoarei, Zvetlana Preoteasa.
La lansare a fost prezentă o parte din elita Tulcii: oameni de cultură, medici, istorici, dascăli, dar şi preoţi.
Gazda evenimentului a fost profesorul şi scriitorul tulcean Nicolae Ariton. “Se afirmă că nu scriitorii îşi aleg cărţile pe care le scriu, ci dimpotrivă, cărţile sunt cele care îi aleg pe autorii care să le dea viaţă. Sunt adeptul acestei idei de-a dreptul metafizice, pentru că altfel nu îmi pot explica cum doamna Zvetlana Preoteasa a ajuns în situaţia fericită de a scrie un roman cu acţiunea la Sulina, un oraş destul de îndepărtat de Bucureşti şi chiar de Tulcea. Pe langă atmosfera uşor exotică, a intrigii complexe şi a personajelor pline de culoare, doamna Zvetlana Preoteasa are meritul de a ne oferi o carte în care istoria este privită şi prezentată dintr-un alt punct de vedere, complet diferit de cel “militarizat” al istoricilor.”
PS Visarion, episcopul Tulcii a apreciat în mod deosebit lansarea unei cărţi despre istoria zonei:.”Am venit cu mare bucurie aici la acest eveniment cultural care ne face mare cinste, nouă, tulcenilor. Cartea e cu atât mai interesantă pentru ca ne poartă pe aripile istoriei, în trecutul Sulinei.”
 Zvetlana Preoteasa: “Am fost prinsă în mrejele unei perioade glorioase din istoria Sulinei, dar şi a României. Mi-am dorit ca această carte să fie o frescă a Sulinei anilor 1870.”
Acțiunea cărții „Frunza de acacia” se petrece pe parcursul unui singur an - din 23 martie 1870, până în 25 martie 1871 - și redă imaginea fidelă a Sulinei, oraș-port de mare importanță pentru acele vremuri. În Sulina se aflau 8 ambasade, 4 colegii, 3 spitale și cel mai important , sediul Comisiei Europene a Dunării.În această atmosferă plină de lumină și viață, piratul Gheorghios Kontoguris, personaj real, al cărui mormânt se află și poate fi văzut în cimitirul Comisiei Europene a Dunării din Sulina, se distinge ca figură centrală a cărții. În jurul lui Kontoguris se țese o acțiune plină de istorie, dar și de mister, dramatism și dragoste. Acțiunea are loc pe trei planuri care se întrepătrund. „Frunza de acacia„ este un roman care se adresează în egală masură sufletului și raţiunii.
Cartea „Frunza de acacia” poate fi gasită în Tulcea la Libraria Ion Creangă de pe strada Isaccea, nr. 20.
Despre autor: Zvetlana Ileana Preoteasa este la prima apariţie editorială. S-a născut la Rm. Vâlcea în 1963 şi este absolventă a Facultaţii de istorie - engleză, Universitatea Sibiu. În perioada 2007-2009 a fost Secretar de Stat pentru învăţământ preuniversitar în cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii şi Tineretului. În prezent, este directorul general al  Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu