joi, 31 martie 2016

Scrisoare deschisa



Scrisoare deschisa catre romanii de pretutindeni

S-a vorbit mult despre organizarea Congresului Romanilor de Pretutindeni de-a lungul timpului, incepand cu anul 2007 atunci cand Camera Deputatilor a adoptat legea nr. 299.

Aproape in fiecare an s-a promis mai apoi organizarea Congresului de catre diversii ministri care au condus faimosul DPRRP, care intre timp si-a schimbat si numele de cateva ori.

Romanii de pretutindeni au adus multe miliarde de euro de-a lungul timpului, iar acele sume trimise familiilor sau folosite pentru constructii au intrat in economia romaneasca si in visteria statului roman prin perceperea de taxe si impozite.

Congresul romanilor de pretutindeni a fost vehiculat de diversi politicieni ca pe o concesie pe care statul roman ar face-o diasporei, acesti oameni care au parasit Romania tocmai din cauza politicienilor si a celor care au guvernat tara fara niciun fel de respect fata de cetatean. Desi se vorbeste de multe milioane de cetateni romani care traiesc in afara tarii, suntem reprezentati de 4 deputati si 2 senatori, unii dintre acestia nici macar nu raspund mesajelor trimise, se duc doar si voteaza in Parlament in numele diasporei.

Organizarea diasporei nu este un lucru usor, iar acesta devine si mai complicat atunci cand Bucurestiul isi exercita influenta de la distanta prin diverse manipulari politicianiste si interesate. Mai nou, ochii guvernantilor stau acum pe economiile diasporei care se doresc a fi « investite » in Romania.

Avand in vedere toate acestea precum si o lege votata in 2007 fara ca Diaspora sa fie consultata, transmitem un mesaj romanilor de pretutindeni prin care ii invitam la o adevarata dezbatere si organizare, departe de influenta politica a Parlamentului romanesc.

Iata si motivele pentru care consideram ca o intalnire a romanilor de pretutindeni ar trebui sa fie organizat de catre romanii de pretutindeni in afara Romaniei :

1.      Finantarea evenimentului de catre Camera deputatilor nu garanteaza in niciun fel independenta acestuia
2.     Nici macar in momentul de fata nu sunt clare scopurile si obiectivele acestui congres.
3.     Metodologia prin care se doreste invitarea unor reprezentanti la congres este confuza si nerealista.
-         Obtinerea a 500 de semnaturi olografe este nerealista, mai ales in comunitati unde distantele sunt mari, ca de ex. Canada si SUA;
-         Pretentia de a mentiona pe formulare seria pasaportului romanesc este absurda si complet lipsita de practicalitate;
-         Formularele nu sunt disponibile nici macar in acest moment, cu foarte putin timp inainte de data limita de depunere;
-         Ambasadele si consulatele nu sunt la curent de absolut nimic vizavi de inregistrarea cetatenilor romani, mentionata in lege;
-         Majoritate celor care doresc sa se inscrie la acest congres sunt lipsiti de informatii clare si nimeni nu este disponibil pentru a le lamuri;

Statul roman nu prezinta credibilitate, din pacate, incercand de multe ori sa organizeze evenimente (si nu numai) cu dedicatie, de aceea dorim sa transmitem disponibilitatea mai multor asociatii si organizatii de a organiza si participa la o intalnire cu adevarat a romanilor de pretutindeni.

In anul 2011 la Roma s-au pus bazele unui Consiliu de Cooperare al Romanilor din afara granitelor, de aceea propunem ca o noua intalnire sa aiba loc tot la Roma la sfarsitul lunii iunie 2016 fara finantare din partea Camerei Deputatilor sau oricarei alte institutii ale statului roman. Un grup de organizare va lua fiinta in curand, de aceea invitam persoanele interesate in a participa la organizare sa ne contacteze la :
intalnire_roma_2016@gmail.com

Cerem, de asemenea, Parlamentului Romaniei si in special deputatilor si senatorilor diasporei, sa anuleze organizarea Congresului Romanilor de Pretutindeni, deoarece, asa cum am amintit mai sus, nu va oglindi in niciun fel realitatea existenta in diaspora.


Semnaturi,
Cristian Bucur, presedinte Asociatia Jurnalistilor Romani de Pretutindeni (AJRP), vicepresedinte al Congresului Romano-Canadian (COROCAN)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu