joi, 7 aprilie 2016

Fructele și legumele



Moduri de indepartare a pesticidelor

Fructele și legumele pe care le consumăm zilnic pot conține pesticide, indiferent de tipul fructului sau legumei respective. Dacă sunt folosite în timpul cultivării, în multe cazuri pesticidele pot lăsa în urmă reziduuri. După o testare aleatorie pe fructe și legume, inițiată de anumite grupuri de susținere și ONG-uri, concluziile au indicat cantități mari de reziduuri provenite din pesticide aflate pe suprafața lor. 

Reziduurile toxice sunt suficient de dăunătoare încât să provoace tulburări severe. Mulți cred că prin simpla spălare cu apă a fructelor și legumelor pesticidele pot fi îndepărtate; totuși, spălarea numai cu apă nu este suficientă.
Cu excepția cazului în care cumpărați numai alimente certificate organic, șansele să consumați o cantitate semnificativă de chimicale la fiecare porție de fructe și legume „sănătoase” sunt foarte mari.

Pentru a informa populația în legătură cu acest pericol și pentru a-i oferi o educație în ceea ce privește menținerea sănătății, Environmental Working Group (EWG) publică un raport anual ale celor mai toxice și curate fructe și legume pe care le puteți achiziționa. 

Lista cu cele mai toxice poartă denumirea de „Duzina murdară”.
Iată mai jos cele 12 alimente pe care trebuie să le cumpărați în varianta lor organică. Cei doisprezece răufăcători de pe lista actuală „Duzina murdară”, aparținând EWG, sunt:
1. Merele;
2. Căpșunile;
3. Strugurii;
4. Țelina;
5. Piersicile;
6. Spanacul;
7. Ardeii dulci;
8. Nectarinele (de import);
9. Castraveții;
10. Roșiile cherry;
11. Păstăile de mazăre (de import);
12. Cartofii.
Fructele și legumele cu cele mai puține pesticide sunt:
1. Avocado;
2. Porumbul dulce;
3. Ananasul;
4. Varza;
5. Mazărea dulce (congelată);
6. Ceapa;
7. Sparanghelul;
8. Mango;
9. Papaya;
10. Kiwi;
11. Vinetele;
12. Grapefruit;
13. Pepenele Cantaloupe;
14. Conopida;
15. Cartofii dulci.

Totuși, indiferent de situație, trebuie să vă asigurați ca fructele sau legumele pe care le cumpărați să fie curate înainte de a le consuma. Deși guvernele încearcă o sensibilizare a fermierilor și comercianților în privința efectelor secundare ale pesticidelor, specialiștii în îngrijire medicală sfătuiesc consumatorii să caute alternative precum alimentele organice. Cu toate că prezența reziduurilor provenite din pesticide în alimente nu creează o amenințare imediată pentru sănătate, este recomandat să fiți atenți la ceea ce cumpărați și de unde cumpărați pentru a vă asigura că sănătatea nu vă va fi afectată pe termen lung.

Moduri de îndepărtare a pesticidelor de pe fructe și legume
Spălați-le corect, cu apă sărată.
O cantitate substanțială de pesticide prezentă pe suprafața produsului poate fi îndepărtată dacă acesta este spălat așa cum trebuie. Potrivit Centrului pentru Știință și Mediu (CSE), o bună soluție ar fi spălarea fructelor și legumelor cu apă sărată. Astfel pot fi îndepărtate majoritatea reziduurilor provenite din pesticide care se află în mod normal la suprafață. 

Spălarea tuturor fructelor și legumelor cu apă sărată va elimina cea mai mare parte e reziduurilor care există pe suprafața lor. Prin spălarea cu apă rece, doar în jur de 75 până la 80% din reziduuri sunt îndepărtate. Asigurați-vă că le spălați complet. Dacă există tulpini și crăpături, atunci concentrați-vă și asupra acelor suprafețe. Academia Americană de Pediatrie a emis în 2012 un raport important potrivit căruia copiii prezintă o sensibilitate aparte la potențialul toxic al reziduurilor provenite din pesticide. Spălând alimentele cu grijă, protejați sănătatea întregii familii.

Oțet / Suc de lămâie
Există un truc simplu și necostisitor care vă poate ajuta să scăpați de chimicalele neplăcute.
Puteți spăla pur și simplu produsul proaspăt în soluție de oțet alb distilat și apă. Gayle Povis Alleman, un dietetician avizat, sugerează să scufundați fructele și legumele într-o soluție cu 10% oțet și 90% apă. Preparați amestecul și apoi lăsați produsul să stea în el pentru 15-20 de minute. Când îl veți scoate afară veți observa că apa rămasă în vas este murdară și poate conține o substanță lipicioasă. Clătiți fructele și legumele în apă rece, iar apoi vă puteți bucura de un produs mai curat. Această metodă nu ar trebui aplicată în cazul fructelor fragile, ca fructele de pădure, deoarece acestea au o coajă foarte poroasă care poate fi distrusă absorbind prea mult oțet. În cazul altor fructe, nu ar trebui să rămână nicio urmă de aromă de oțet. Dacă doriți, puteți folosi și suc de lămâie.

Curățați de coajă
Aceasta este una dintre cele mai simple tehnici de îndepărtare a reziduurilor provenite din pesticide, fiind o metodă rapidă; treceți legumele prin apă caldă și curățați-le de coajă. Făcând acest lucru veți elimina complet reziduurile. Este o metodă recomandată și mămicilor care nu pot cumpăra fructe și legume bio (organice) dar nici nu vor să dea bebelușilor și copiilor alimente ce conțin toxine și pesticide.

Sursa:
http://prodieta.ro/trucuri-pentru-indepartarea-pesticidelor-de-pe-fructe-si-legume/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu