miercuri, 17 august 2016

În amintirea Luceafărului






În amintirea Luceafărului poeziei româneşti

În ziua de 15 iunie a anului de graţie 2014 la Ateneul Român s-au desfăşurat manifestările prilejuite de comemorarea poetului naţional M. Eminescu, la 125 de ani de la trecerea sa în nemurire. Dintre organizatorii lipsă am remarcat Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor şi chiar şi Liga Scriitorilor din România. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, este un cetăţean român de origine ungurească, la USR domneşte spiritual antieminescian, căci doar în opinia acestei instituţii Eminescu este scheletul din debara al poporului roman, iar Liga Scriitorilor nu are putere financiară nici pentru o revistă! A lipsit şi Institutul Cultural Român, aflat, se zice, în subordinea Ministerului de Externe, şi nu ar fi trebuit, căci printre invitaţii cu titluri academice au fost şi personalităţi de peste hotare. 

La adunarea solemnă au participat academicieni şi din Basarabia, Mihai Cimpoi, şi din Bucovina, Vasile Tărâţeanu, dar şi din Serbia, Adam Puslojic – pe primii doi îi şi cunosc personal! Academia Română a fost reprezentată de Eugen Simion care în program mai figurează ca preşedinte al acestui for ştiinţific, cu toate că nu mai este de vreo opt ani. Au fost prezenţi Dan Puric, Gheorghe Zamfi r, Nicolae Licareţ, director artistic la Filarmonica George Enescu, pe care, cu săptămâni în urmă, am avut plăcerea să-l cunosc. O prezenţă de excepţie a fost şi soprana Rodica Anghelescu, ovaţionată!

Spectacolul omagial a fost încheiat magistral de către actorul Dorel Vişan – şi pe Domnia Sa am avut onoarea să-l cunosc mai acum doi – trei ani la Botoşani, în plină stradă. Dureros a fost să aflăm că Muzeul Literaturii Române a fost evacuat. Clădirea a fost retrocedată proprietarilor! Suspectez că dacă în Franţa vor ajunge Băsescu, Ponta şi “foştii” din România cu siguranţă că Versailles va fi retrocedat urmaşilor regilor Franţei! Nu înţeleg cum dispar instituţiile de cultură ale României şi ale poporului român, iar intelectualitatea – mai are oare România intelectualitate? – tace! Nu se putea oare ca în clădirea Academiei, construită sub domnia celui denumit Odiosul, să-şi aibă loc şi USR, şi LSR, şi Muzeul Literaturii Române? Se vorbeşte că actuala clădire care adăposteşte Muzeul de Istorie a României este nesigură şi actualul ministru al Culturii – am mai precizat că-i ungur, intenţionează să mute tezaurul şi ce va mai fi de valoare şi mai cu seamă de aur! Poate că le va găsi loc în muzeele de la Budapesta, că doar tot acolo a rămas şi moştenirea Gojdu, cu ajutorul fostului ministru de Externe Răzvan Ungureanu, acum candidat la Preşedinţia României! Umblă zvonuri că el ar putea să doneze Apusului mult mai repede decât alţii şi Roşia Montană şi ce o mai fi rămas din bogăţiile României. 

Manifestările omagiale de la Ateneu dedicate lui Eminescu au fost organizate de Patriarhia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu Fundaţia Alistar, Fundaţia Dignitas, Televiziunea Română, Radio România, Jurnalul Naţional, Muzeul Literaturii Române şi Fundaţia Internaţională Eminescu.

La Monumentul închinat lui M. Eminescu, realizat de sculptorul Gh. D. Anghel şi amplasat în faţa Ateneului Român, au fost depuse coroane de flori în numele gen. (r) Mircea Chelaru, Radu Cârneci, dr. Tudor Nedelcea, Dan Lupescu – scriitor craiovean, Dragolib Firulovici din Belgrad şi din partea Primăriei Sectorului 2. Poate că într-o zi resposabilii cu trecutul istoric şi cultural al României vor avea curaj să treacă în rândul sfinţilor – nu neapărat în sens religios – eventual al martirilor Neamului Românesc pe cel care a fost denumit Geniul poporului român! 

Mai mult budist decât ortodox, Mihai Eminescu a afirmat că în România totul trebuie să fi e dacizat! Deştepţi şi din cale afară de patrioţi, actualii conducători ai României au răstălmăcit spusele lui Eminescu zicându-şi că în România totul trebuie să fi e vândut! Şi au vândut şi ne-au vândut!

“De la Nistru pân’ la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a”…
“Voi ce-aţi îndrăgit străinii
Mânca-v-ar inima câinii“

… versuri de suflet eminescian. 

Surprinzătoare rămâne şi absenţa Instituţiei Prezidenţiale care consideră ca “succesuri” distrugerea economiei, îndatorarea României cu peste o sută de miliarde de euro şi cu exodul a milioane de români care-şi cată aiurea de lucru şi adăpost – la îndemn prezidenţial – şi desigur distrugerea culturii şi trecutului istoric al poporului român de dragul ideilor globaliste şi antiromâneşti. Mie îmi revine cu obstinaţie în minte discursul public al actualului preşedinte de ţară care promovează cedarea de suveranitate şi integritate teritorială tocmai după ce a jurat şi pe Constituţie şi pe Biblie să apere Suveranitatea şi Integritatea României!

Amfitrionul serii a fost cunoscutul scriitor Victor Crăciun care a decernat medaliile comemorative “125 de ani de la trecerea în nemurire a Luceafărului poeziei românesti “ academicianului Eugen Simion şi actorului Dorel Vişan.


Virgil Ciucă, Bucureşti, 16 iunie 2014




 The statue of Romanian National Poet: Mihai Eminescu, placed in front of the Ateneul Roman (Romanian Athenaeum)














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu