vineri, 7 octombrie 2016

A cui e Transilvania?






A cui e Transilvania ?

Memoriul adresat de Iuliu Maniu lui Hitler si Mussolini: ,,Noi dorim pacea in centrul Europei si o prieteneasca vecinatate cu Ungaria"

Florina Pop,


Pe 28 decembrie 1940, la Bucuresti, Iuliu Maniu scria un lung memoriu in care pleda pentru anularea Arbitrajului de la Viena si in care le explica destinatarilor, Hitler si Mussolini, in detaliu, de ce Dictatul a fost o masura nedreapta.

In memoriul scris de omul politic Iuliu Maniu la finele lui 1940 se repeta, cu argumente clare, conceptele de democratie nationala si legalitate. Potrivit tezei de doctorat a lui Mihai Daescu, sustinuta la Universitatea ,,1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, constitutionalismul, legalitatea si democratia nationala sunt ideile in jurul carora isi construieste discursurile Iuliu Maniu intre 1919 si 1940.

Aceleiasi idei se reiau, cu alte argumente, si in memoriul pe care Maniu il trimite liderului nazist si celui fascist in decemrbie 1940.

Fragmente din memoriu, care se gaseste publicat integral in volumul de documente ,,Din istoria Transilvaniei", aparut in 1999 la Editura Tipoalex, sub ingrijirea profesorului Mihai Fatu: ,,Transilvania si Banatul traiesc clipe de adanca durere sufleteasca. Dupa o eclipa de 16 veacuri a vietii nationale, aceste doua provincii au renascut ca pasarea Phonix din cenusa vechii Dacii Traiane. (...) Azi ele se vad, iarasi crunt lovite si amenintate de puterile intunecate ale trecutului, printr-o propaganda cunoscuta sub numele de <<revizionism maghiar>>. Dupa 22 de ani de la Unire, ne aflam in situatia de a reincepe lupta abia terminata in 1918, care ne-a costat torente de sange si a ne pune din nou pe liniile de aparare. O vom face cu toata hotararea, chiar de ar trebui sa reluam totul de la capat, cu toate jerfele, oricat de mari, caci indarat in juguri sfaramate, nu vom mai merge, iar natiunea noastra nu o vom lasa in robia de care a scapat pentru totdeauna.

Revendicarile maghiare, sustinute de propaganda lor subversiva, sunt astazi fatis formulate de Ungaria, care la1919, a fost salvata din ghiarele bolsevismului de romani si contra carora si-a indreptat, chiar de a doua zi, politica ei revizionista. Fara a lua parte la razboi, Statul maghiar a reprimit astazi teritorii si aspira sa restabileasca, ca simplu efect al victoriilor si jerfelor altora, Ungaria Mare, in buna parte responsabila de dezastrul razboiului mondial de la 1914-1918. (...)

Nu putem privi in tacere incercarea de reinviere a unui statut teritorial perimat, a unui sistem politic definitive osandit de evolutia politica moderna. Protestam cu toata energia contra oricarei atingeri a hotarelor Romaniei Mari, care nu au fost primite in dar de la nimeni, cum se afirma, ci au fost dobandite prin lupte crancene si prin jerfe de sange imbelsugate.

(...) Oricare ar fi aceasta ordine, ea nu poate fi o reintoarcere la Europa de dinante de 1914, sau la una din evul mediu, care a cunoscut un stat maghiar feudal. Ungurii se pare dau aceasta interpretare bizara ordinii europene.

Ei revendica Ardealul si Banatul sub cuvant ca au in aceste provincii 1.350.000 de unguri, frati de ai lor, care impartasesc, o soarta nu numai de asupriti, ci de minoritari ramasi la noi din lungi epoci de colonizare cu care ei au urmarit in cursul vremurilor spargerea masivului autohton romanesc, fara totusi sa reuseasca.


Adevarul.ro
Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda







Cum a murit Iuliu Maniu. ''În celula nr…s-a stins lumina''
www.descopera.ro299 × 368Search by image

... ultima clipă petrecută alături de Maniu: „Într-o noapte m-au mutat în altă celulă unde se afla un bărbat foarte bătrân şi foarte bolnav. Era Iuliu ...










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu