luni, 10 aprilie 2017

Corespondenta - Muzeul Cineastului Amator – Reşiţa






Muzeul Cineastului Amator – Reşiţa


Bună ziua,
Mă numesc Andrei Bălbărău şi sunt fondatorul Muzeului Cineastului Amator. Muzeul este realizat în fosta cabină de proiecţie a fostului cinematograf  "23 august'', care în '70 şi-a închis activitatea, odată cu deschiderea institutului de subingineri. Colecţia este formată din peste 100 de camere de filmat pe peliculă (cea mai veche, fiind un model din 1921), aparate de proiecţie pe toate formatele utilizate de amatori, dar şi 2 aparate pe 35mm, derulătoare, postere de cinema, o micuţă colecţie de filme, o masă de editat Steenbeck, şamd. Având în vedere că o parte din aparatură încă funcţionează, avem şi un mic cineclub ce îşi dedică activitatea asupra lucrului cu peliculă.

Fotografii de la muzeu se găsesc pe pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/pg/muzeulcineastuluiamator/photos/?tab=album&album_id=1174450685943373

Anul trecut am reuşit să digitalizăm un material realizat de cineclubul Optic '76, şi anume cel cu translatarea bisericii Pătru Iacob Reşita.

Se poate vedea la următorul link:  https://youtu.be/IPT8Ae1zzOA?t=244

Cu această ocazie am intrat în legătură cu cineastul amator Doru Marcu de la fostul Optic '76 şi am început să căutăm materialele realizate la cineclub. Am reuşit să recuperăm câteva filme, precum şi o parte din aparatura de la cineclub. Urmează să realizăm de Noaptea  Muzeelor un spaţiu special de prezentare a cineclubului Optic '76.

Nu ne-am rezumat doar la Optic '76. Am reuşit să intrăm în legătura şi cu alţi cineaşti, PuiuVoina, Ioan Toth, Francisc Csonka. Cel din urmă a venit cu 5 materiale pe care le-am digitalizat şi se pot vedea pe canalul muzeului https://www.youtube.com/channel/UCjcN8uvNJE5RF0zPdMd3IqQ

Continuăm să căutăm informaţii, filme, diplome, şamd pentru a le expune şi a aduce în atenţie munca cineaştilor din Reşita şi nu numai.

Căutând informaţii despre "Ecran 5" am găsit articolul https://gradinaculecturi.wordpress.com/2014/10/27/pe-platoul-lumii-din-diaspora-i/          şi am spus că neaparat trebuie să intru în legătură cu dumneavoastră, să vă spun despre iniţiativa de la Reşiţa şi să vă cer sfaturi şi poate câteva ponturi legate de alte cinecluburi din Caraş-Severin, alţi cineaşti, şamd.

Suntem în legătură foarte bună cu domnul Mateiaş de mai mulţi ani. Avem o legătură cu Anina, mai sunt ceva filme acolo, dar domnul de la Casa de Cultură nu este aşa... interesat să le digitalizeze.

La Oraviţa nu avem niciun contact, la fel nici la Ciudanoviţa.

În speranţa că bunul nostru demers s-a făcut înţeles, ne-am bucura să vă avem ca partener în acest proiect prin care vrem să prezentăm cât mai bine cinecluburile din Caraş-Severin.

Toate cele bune,

Andrei Bălbărău



Dragă domnule Andrei Bălbărău,

Vă felicit pentru iniţiative! Am urmărit cu mult interes filmul trimis de dumneavoastră despre translatarea bisericii Pătru Iacob Reşita şi sunt impresionat.

Cineclubul Apollo din Ciudanoviţa şi Oraviţa a participat la multe festivaluri organizate de Ecran 5 Reşita. Din păcate, după revoluţie a dispărut Cineclubul care funcţiona pe lângă exploatarea minieră Oraviţa şi cu el toate filmele realizate de noi. Din fericire, eu am salvat două filme care erau rătăcite la Casa Pionerului din Oraviţa, unde m-am ocupat şi de cercul foto şi film şi pe care le-am scos din ţară într-o vizită în anul 1990.

Filmele le-am pus pe You Tube la următoarele adrese şi le puteţi folosi cum doriţi:
Todica - CHEILE NEREI 1976 - Cineclub APOLLO Oravita, 16mm/color

Un film documentar realizat de cineclubul Apollo al Clubului Minier Ciudanoviţa şi al EMB Oraviţa, preluat apoi de Casa Pionerilor din Oraviţa. Filmul a câştigat mai multe menţiuni la festivalurile cineamatorilor din România. După revoluţie filmul a fost neglijat şi abandonat, apoi în anul 2000 să fie salvat de autor şi reparat pe cât posibil, dar fără să mai poată fi adus la forma iniţială. Titlurile de început şi final au fost distruse pe motiv că eu (autorul) fugisem din ţară. Coloana sonoră s-a pierdut, deasemeni comentariul profesoarei Maria Turcan de la şcoala generală din Zona Gării - o voce superbă. Filmul a rulat ca şi completare la cinematografele 7 Noiembrie din Ciudanoviţa şi 23 August din Oraviţa. În cele 21 de reprezentaţii, însumându-se un număr de aprox. 3500 de spectatori. Videocopia nu este de calitate, filmul fiind copiat, proiectat pe un perete alb – de aceea şi efectul stroboscopic pe You Tube. Filmul este o mărturie a unei vieţi şi a unor locuri dinainte de revoluţie. (BT)

21/09/'08 – Comentariu pe You tube
Fără somn, mi-am început duminica - se luminează, totuşi, de ziuă – vizionând Cheile Nerei de Benoni Todică, un poem juvenil pe copilăria pământului şi paşii cohortelor Romane în Dacia. Filmul e din 1976, din tinereţe – pe roasa peliculă sar acum canguri de sharf, împerechind fuga de destin vălurit, chei-ocean, a autorului cu victoria şi australiană şi retro, cu tragic sâc spre comuniştii rămaşi.

Ce terapie în vechi imagini de sine şi de saga a începuturilor dumnezeieşti sub sabia atâtor diavoli, ci nu atunci, în Ciudanoviţa.

Personajele-peisajele să nu fi îmbătrânit - dacă n-o fi vorba de nemurire.

Prof. Dr. George Anca


Todica - Banat Uraniu 25 –1 , 16mm, alb/negru
Todica - Banat Uraniu 25 -2,16mm, alb/negru
Todica - Banat Uraniu 25- 3, 16mm, alb/negru
Todica - Banat Uraniu 25- 4, 16mm, alb/negru

Din păcate aceste două filme sunt la mine în Australia, altcum ar fi dispărut şi ele, restul s-ar putea să fie furate (mă gandesc la caracterul secret al zonei) sau salvate de securitate în timpul revoluţiei. Am întrebat şi nimeni nu ştie de soarta cineclubului şi a filmelor rămase. Eu am plecat în 1979.

Vă doresc succes în continuare!

Cu mult drag şi doriri de bine,
Ben Todică












"Am gustat din toate !" Ben Todica








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu