joi, 11 mai 2017

La 73 de ani, Margareta Pâsaru a dat o lecție de stil






La 73 de ani, Margareta Pâsaru a dat o lecție de stil

Inline image
Margareta Pâslaru, o apariție foarte apreciată
la gala Gopo 2017
foto: Dorin Constanda

Margareta Pâslaru a fost una dintre cele mai distinse apariții de la Gala Gopo. La 73 de ani, artista a impresionat cu o ținută sofisticată, cu detalii care au mascat perfect ce era de ascuns și au pus în valoare atuurile de necontestat ale uneia dintre cele mai iubite cântărețe de la noi.
Cu o carieră de câteva decenii în spate, Margareta Pâslaru știe, cu siguranță, cum să facă impresie. A dovedit-o din plin marți seară, 21 martie, la Teatrul Național din București, pe covorul roșu de la Gala Gopo.



Inline image
Margareta Pâslaru și Ion Dichiseanu, la Gala Gopo 2017

A ales o ținută sofisticată, care i-a tăiat cel puțin 20 de ani din vârsta din buletin. Pantaloni și taior negre, cu dungi lucioase în țesătură, un pardesiu lung cu dublură grena și pantofi din piele lăcuită, cu botul pătrat.

Dar cu adevărat ingenioase au fost detaliile albe de la gât și de la manșete, care au reușit să mascheze semnele trecerii timpului, vizibile la orice femeie după o anumită vârstă.


Inline image
Imagini de colecţie cu frumoasă cântăreaţă - Margareta Pâslaru


Inline image
Cu o carieră de invidiat, considerată decenii întregi drept cea mai frumoasă cântăreaţă din România, Margareta Pâslaru a debutat în muzica ușoară la Casa de Cultură Grivița Roșie în 1958, acompaniată de Paul Ghentzer.

Prima apariție in public, la vârsta de 4 ani și jumătate, a avut loc pe scena Operei în rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini.



Inline image
Margareta Pâslaru

După o carieră de excepție, Margareta Pâslaru a fost sărbătorită la Uniunea Compozitorilor în 2008 cu prilejul aniversării a 50 de ani de la debutul său. Īn 2010, la împlinirea unei jumătăți de secol de la primul disc, artista lansează CD-ul „Lasă-mi toamnă, pomii verzi“ și i se oferă Trofeul Electrecord. Fundația Radio România editează în 2013 CD-ul aniversar „Margareta 70“ - 55 de ani de activitate artistica.

Inline image

Impresionat de timbrul aparte al Margaretei, tânărul George Grigoriu din „Trio Grigoriu“, compune special pentru ea, în 1959, „Chemarea mării“ (numit de public "Și-n apa mării"). În interpretarea originală a talentatei cântărețe, piesa devine mare șlagăr la Radio România.
Ca urmare a succesului, în 1960 și Casa de Discuri Electrecord înregistrează cântecul pe primul disc al Margaretei, nr.3002, care bate recordul vânzărilor de muzică ușoară în anul urmator.
Discul de Aur primit în 1968 o catapultează la Cannes în 1969 unde i se decernează Trofeul M.I.D.E.M. și apare pe aceeași scena cu Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano.

A studiat pian, balet, pictură, cursul de perfecționare de pe lângă Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă (Ministerul Culturii) clasa Camelia Dăscălescu.


 

Inline image

Povești-şoc pe vremea lui Ceaușescu: fiica Margaretei Pâslaru a orbit, iar soțul ei s-a spânzurat!


Inline image
Margareta Pâslaru a plecat în 1983 în Statele Unite, iar Securitatea nu a iertat-o niciodată
Foto: arhiva personală

În anii de comunism au circulat legende incredibile, despre mai mulți artiști. Printre victime s-a aflat și îndrăgita interpretă Margareta Pâslaru.
Despre Margareta Pâslaru  și familia ei au circulat două povești șocante, dar totodată aberante. Deși presa nu scria despre astfel de lucruri în acea perioadă, totuși, vorbele circulau fără voie din gură în gură, în ciuda stricteții regimului comunist.


Inline image

Una din ”poveștile” care a circulat în toată țara, a fost aceea că fata artistei ar fi orbit. Conform bârfelor lansate, probabil, de către Securitate, Margareta ar fi vrut ca fiica ei să-i moștenească culoarea ochilor și astfel, ar fi dorit ca fiica ei să facă o operație, în urma căreia a rămas oarbă.


Inline image
Margareta şi fiica ei, Ana Maria, la pian
Foto: arhiva personală


Inline image
Margareta Pâslaru şi Gheorghe Sencovici, într-o fotografie de acum patru decenii
Foto: arhiva personală

Cea de a doua legendă s-a stârnit despre soțul artistei, Gheorghe Sencovici, cum că s-ar fi spânzurat în podul casei.  Într-un final, Margareta a primit viză să-și urmeze soțul în SUA, iar în 1983 artista a părăsit țara și a revenit abia după Revoluție.
Se pare că Securitatea nu ierta pe nimeni care avea o rudă peste hotare sau care părăsea România şi nu este exclus ca sursa acestor legende să fi fost chiar în birourile instituţiei.


 

 

Inline image
Margareta Pâslaru îşi păstrează frumuseţea

Sursa: Prof. Valentina Lupu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu