sâmbătă, 5 august 2017

Mariana Gurza: Jurnalistul Octavian D. Curpaș „La Aniversară”






Mariana Gurza: Jurnalistul Octavian D. Curpaș „La Aniversară”


,,A fi liber înseamnă, înainte de toate, a fi responsabil faţă de tine însuţi”.
Mircea Eliade

Personalitatea puternică a jurnalistului Octavian D. Curpaș, mi-a atras atenția cu mulți ani în urmă. Deși plecat din țară, în Statele Unite în martie 1997, sufletul său a rămas în Oradea, locul unde s-a născut, și s-a format ca Om. Așa cum am menționat și în recenzia volumului Exilul Românesc la mijloc de secol XX– „Pașoptiști” români în Franța, Canada și Statele Unite, (volum apărut la Editura Anthem, Arizona, 2011), Octavian D. Curpaș, face parte din suita intelectualilor români ce au reușit, departe de țară.

Destinul celor plecați, de multe ori complicat de evenimente și motivații necunoscute nouă, lasă amprenta locului. Citându-l pe M. Eliade, „destinul este acea parte din Timp în care Istoria își imprimă voința ei asupra noastră.“ Dorința de libertate și de a-și împlini visurile i-a determinat pe cei plecați să-și privească viitorul în credință și adevăr, responsabilizându-i.

După ce a lucrat timp de trei ani ca editor al unui ziar din România, plecând din țară,  locuiește în California timp de opt ani, după care se stabilește la City of Surprise Arizona, SUA, întemeindu-și o familie minunată alături de timișoreanca Roxana-Claudia. Deși la distanță, le-am împărtășit bucuria primului născut, la 19 mai 2009,  Janice,  un nume cu semnificație creștină, “Dumnezeu este plin de har”, apoi venirea pe lume a celorlalți doi prunci, Josiah şi Amaris.

Și-au deschis propria lor afacere în domneniul imobiliar dar Octavian Curpaș, nu a renunțat la vocația sa de jurnalist vocal (cu studii superioare în jurnalism, afaceri internaționale și științe  juridice), fiind  astăzi un nume important al presei. El scrie cu har și dăruire în mai mai multe publicații din S.U.A., dar și în România, este editor al publicațiilor “Colorado Beetle” și “Phoenix Magazine”.

Și-a înțeles foarte bine menirea de jurnalist, de redactor la mai multe publicații, dintre cele două lumi. A creat singur un arc peste ocean relatând cu obiectivitate și în spiritul adevărului evenimente la zi de pe toate continentele. A păstrat legătura cu jurnaliștii români, cu oamenii de cultură din țară și diaspora dar nu a ocolit performanțele românilor plecați. Dacă a considerat că merită să cunoaștem succesul american, nu s-a sfiit să ne prezinte personalități de marcă din diverse domenii. Aș traduce simplu, din iubire pentru oameni. Un sentiment înălțător care îl înnobilează.

Folosind stilul său remarcabil de jurnalist și fin psiholog, îmbinând în nuanțe vii destinele prietenilor săi, uneori contopindu-se prin afect, legănat de propriile sale amintiri, nu pot să nu remarc românismul adâncit ca într-o fântâna cu “apa vie”…

Și-a câștigat singur respectul tuturor. S-a implicat în promovarea multor scriitori români și a jurnalismului de calitate, neaservit nimănui. Credința i-a fost cea care i-a deschis drumul spre Lumină. S-a luptat și încă o mai face pentru îndreptarea devierilor sociale. Demnitatea și dragostea pentru locul de baștină îl face mai special. Nu știu dacă am fost refuzată vreodată pentru semnalarea unor evenimente importante din țară, pentru promovarea unor scriitori cunoscuţi sau în curs de afirmare. Interviurile lui sunt captivante și mereu informația rămâne. Prezentarea cazurilor disperate, mai ales cele legate de copiii noștri, sunt bine documentate și se implică direct pentru binele oamenilor.

Critica sa literară este profundă și surprinde corect mesajul cărții, dorind să scoată în evidență frumusețile ascunse create, dându-le strălucire. Scriitorul Octavian D. Curpaș, și nu greșesc trecându-l în rândul scriitorilor, rămâne un  creator de monumente morale făcute cu spiritul și cu mâna.

Azi, 5 august, avem motiv de a sărbători un prieten, un mânuitor iscusit al condeiului, unul dintre ,,ambasadorii” actului cultural, la nivel internațional.

Octavian D. Curpaș este un Om binecuvântat!

În numele familiei mele, a tuturor celor promovați, îi dorim pace și bucurii infinite alături de cei dragi.

La mulți ani, Octavian D. Curpaș!

———————————

Mariana Gurza

Timișoara

5 august 2017








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu