miercuri, 2 august 2017

MINILECTURI






KILOGRAMELE FATARNICIEI - Sfantul Ioan din Kronstadt

Dupa cum pietrele, sau bucatile de lemn, sau alte corpuri aruncate în sus cad inevitabil pe pamânt sau în apa, în functie de locul de unde sunt aruncate, tot asa si cuvintele rugaciunii ajung negresit la Dumnezeu daca sunt spuse din inima; atunci când sunt spuse fatarnic, cad peste serpii întunericului, în oceanul minciunii – diavolul – cel ce este tatal minciunii.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 116.





IMBRACAMINTEA FRUMOASA - Sfantul Ioan din Kronstadt

„Cautati mai întâi Împaratia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua” (Matei 6, 33). Cum, în ce chip sa cautam mai întâi Împaratia lui Dumnezeu? Iata cum. Daca îti place sa te falesti cu o îmbracaminte frumoasa, chiar în timp ce te îmbraci cu ea, adu-ti aminte de nestricacioasa haina a adevarului, cea în care trebuie sa ne fie îmbracat sufletul, sau la Iisus Hristos, Care este îmbracamintea noastra duhovniceasca, dupa cum s-a spus: „Câti în Hristos v-ati botezat, în Hristos v-ati îmbracat” (Galateni 3, 27). Pasiunea pentru eleganta vestimentara face de cele mai multe ori sa paleasca cu totul în inima noastra gândul la îmbracamintea cea nestricacioasa a sufletului, reducând toata viata la o preocupare desarta pentru îmbracaminte luxoasă.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 257-258.





INFATISAREA OMULUI - Sfantul Nectarie al Eghinei

Înfatisarea sa exterioara se afla în armonie cu natura înconjuratoare numai în masura în care se afla într-o stare de pace cu ea; raportata la o stare marcata de o deviere, cauzata de tulburarea pacii si de razboi, relatia trupului omului cu natura din jurul sau este anulata. Desi pare o relatie fireasca, acest lucru nu e decât o simpla aparenta, deoarece cele înrudite între ele nu se lasa stapânite de o atitudine ostila. Prin firea lor cele înrudite se iubesc reciproc; iar firea îsi hraneste si se îngrijeste de copiii ei în chip iubitor.

Sfantul Nectarie al Eghinei, Un portret al omului, traducere de protopresbiter dr. Gabriel Mandrila, Ed. Sophia / Metafraze, Bucuresti, 2015, p. 24-25.

Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu