vineri, 4 august 2017

Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (25)(26)(27)...






Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (25) ...

Reporter: … pentru ca traim in UE/NATO, intr-o Europa secularizata? Pentru ca intr-adevar in trecut, in Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, in Transilvania, Maramures, Bihor si Banat greco-ortodocsii erau toleratii, aveau un statut inferior romano-catolicilor, protestantilor.

Viorel Roman: Secularizarea averilor manastiresti greco-ortodoxe a lui Cuza Voda, dupa modelul lui Napoleon in occident, a descatusat forte si mijloace de productie fara precedent. Apoi indo-germanul occidental, care treptat se percepe el insusi ca secularizat, se dedica cu toata fiinta lui stiintei si tehnicii, cu rezultate extraordinare, colonizarii rasei galbene si negre, ambele departe de a accepta secularizarea. In paralel cu succeselor imperialistului alb s-a remarcat imediat ca Dumnezeul transcendental este inlocuit pe nesimtinte cu un Monstru difuz, materialist. El vede Omul ca o aglomerare de atomii, molecule, care printr-o selectie evolutionista ajunge totusi sa se intrebe: cine sunt, care mi-e rostul in viata si ce ma asteapta dupa moarte? Si pentru ca din totdeauna si pretutindeni pentru Om „Sacrul si profanul“ (Mircea Eliade, ed. Humanitas, Bucuresti 1995) sunt de neinlocuit si inevitabile, Monstrul vremurilor noastre fara Dumezeu nu ne da raspunsuri satisfacatoare la intrebarile de mai sus. Sa fie soarta noastra mai mult sau mai putin similara unor roboti cu inteligenta artificiala, care din punct de vedere al procesului de productie sunt deja superiori Omului ...

Reporter: … Omului occidental, probabil. In spatiul greco-ortodox nu s-a ajuns asa departe, aici Monstrul materialist de care vorbiti nu-i a tot puternic. Sa fie integrarea moldo-valahilor in Europa ingreunata de boicotarea secularizarii?

V.R.: Ortodoxia i-a ajutata sa supravietuiasca 500 de ani sub Sultanul turc, de aceea ea este parte constitutiva a identitatii nationale, care n-a gasit inca un numitor comun cu civilizatia occidentala, decat declarativ. Duplicitar.

Reporter: Cum vedeti totusi o iesire din acest conflict quasi religios, mascat de declaratii secularizate in care nimeni nu mai crede, nici in est, nici in vest?

V.R.: In primul rand sa cautam, sa spunem adevarul fara teama, cum facem noi de exemplu, sa vrem, sa ne mobilizam in depasirea duplicitatii, impasului in care ne gasim si apoi sa ne folosim de un prilej favorabil Bisericii si Statului intr-un efort comun de emancipare nationala si sociala. In acest sens iata cateva articole pentru cei interesati in aceasta problematica:

http://confluente.org/Viorel_roman_viziuni_ortodoxe_viorel_roman_1358833598.html



https://www.academia.edu/27240483/Statul_si_Biserica



https://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Credinta%20si%20ratiune%20de%20Viorel%20Roman.htm



https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_2016


Dr. Viorel Roman




Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (26)

Reporter: In Sfantul Imperiu Roman cine nu era catolic, iar in Imperiul Otoman cine nu era musulman, avea un statut inferior. Prabusirea imperiilor si mai ales secularizarea inlatura inegalitatea?
Viorel Roman: Secularizarea, transferul, metamorfoza averilor bisericesti pasive in capital productiv, era initial un termen juridic, apoi el se extinde in capitalism si la masele largi populare fara Dumnezeu. La intrebarea lui Napoleon, ce-i Dumnezeu, omul de stiinta Laplace ii raspune: o ipoteza. In America se merge mai departe, stiinta, tehnica, internetul, inteligenta artificiala, logistica, GPS-ul, psihologia, procesul si relatiile de productie nu mai au nevoie nici de aceasta ipoteza pioasa. Dumnezeu era puternic, cand omul era slab, azi e invers. Cam asta e situatia in lumea din ce in ca mai americanizata a crestinilor occidentali, adepti a lui Aristotel. Adeptii a lui Platon, orientalii sunt in tranzitie, intr-o sala de asteptare fara mersul trenurilor, pentru ca dictatura de dezvoltare ortodoxo-comunista, secularizata 100%, a esuat, refacerea unitatii crestine s-a amanat, americanizarea nu-i credibila etc. Lehamitea, dezorientarea, confuzia e generala …
Reporter: … asta spune si câștigătorul Premiului Nobel pentru medicină: În lumea actuală se investește de cinci ori mai mult în medicamente pentru virilitatea masculină și silicoane pentru femei, decât în vindecarea bolii Alzheimer. Din această  cauză în câțiva ani vom avea bătrâne cu bustul mare și bătrâni cu penisul tare. Dar niciunul nu-și va aduce aminte la ce servesc. Dar revenind de la monstruos la ceea ce ne intereseaza si sa constatam ca daca Dumnezeu e inlocuit in lumea moderna de un Monstru secularizat, el nu e doar in vest si nici Dumnezeu doar in est.
V.R.: Exact! Refacerea unitatii crestine, realizarea unui echilibru intre pragmatismul occidental si idealismul, contemplativitatea orientala, Artistotel si Platon, este solutia nu numai pentru cultura judaico-crestina, rasa indo-germanica, dominanta, dar si pentru cea galbena si neagra.

Link: https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/





Superioritatea occidentalilor si inferioritatea ortodocsilor moldo-valahi e intolerabila (27)

Reporter: Inteligenta artificiala a reusit sa genereze un mod de comunicare propriu, asa ca a fost scos din priza si tot luna trecuta in USA s-a modificat genetic embrionul uman. Stiinta a ajuns la un nivel, care te pune pe ganduri …

V.R.: … grecii antici si apoi iluministii au ridicat la rang de absolut ratiunea, cercetarea stiintifica, asa ca religia propriu zisa a devinit ceva derizoriu, un ceremonial de cetate, politic. Aceast curent de gandire vechi de peste doua milenii se considera ab ovo superior, deasupra tuturor miturilor, credintelor si nu vad, nu accepta deosebirea dintre monoteisti (mozaici, crestini, mahomedani), adeptii religiei asiatice a armoniei cu natura si cosmosul (hinuisti, budististi etc.) sau idolatri, de aceea sunt probabil aliatii cei mai de nadejde a ecumenistilor. Pentru ei, tematica noastra, inegalitatea dintre catolici si ortodocsi, occident si orient, e ceva de neintales, desuet, fantome din era prestiintica, mitologica sau mistica.

Reporter: In acest caz lumea moderna, globalizarea secularizarii a acestui cult quasi religios tehnico-stiintific, caruia si Dv ii prevestiti un viitor stralucit, va reusi ceea ce ecumenismul viseaza de mult: totii suntem egali, toti suntem monoteisti, crestini, chiar daca unii inca nu sunt constienti de asta.

V.R.: Dupa Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, de doua secole, se tot experimenteaza in acest sens si rezultatele sunt deprimante. Chiar in zilele noastre vedem cum urmasa Sfantului Imperiu, Uniua Europeana incearca sa-i trateze pe refugiatii monoteisti, asiatici si idolatri dupa norme laice sau, daca doriti, ecumenice crestine, cu rezultate cat se poate de modeste. Polonia refuza refugiati musulmani sau idolatri, Ungaria la fel, dar mai mult decat atata, are si un gard de sarma, electric la granita cu Serbia etc. Globarizarea crestinismului occidental cu o eticheta moderna, secularizata, ecumenista lezeaza sentimentele religioase ale celorlalti inca die sec. 19, cand imperialismul si colonialismul vesteuropean a intrat in conflict cu alte culturi religioas. Idealul lui Karl Marx, ca denuntand si eradicand toate religiile ca „opiu pentru popor“, proletarii din toate tarile se vor unii, a esuat jalnic in Lagarul moscovit ortodoxo-comunist, Romania, Moldova, pentru ca a fost decuplat Dumezeu de societate, munca de remunerarea ei, sexualitatea de procreere. De aceea e necesar un ecumenism, care sa-l accepte, sa nu-i lezeze felul de a fi, demnitatea Celuilalt. In cazul nostru, al ortodocso-comunistilor moldo-valahi, refacerea unitatii crestinismului, care de un mileniu „respira cu doi plamani“ (Fericitul Ioan Paul II) si mai ales refacerea unitatii crestine „fara conditii“ (papa Francisc) este singura alternativa a emanciparii sociale si nationale a tuturor romanilor in Europa.


Dr. Viorel Roman





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu