miercuri, 16 august 2017

The 41st ARA Congress, August 2-5, 2017, Palace Sinaia, Romania






























Fotografii de Ileana Costea





Ion Lazu:  Sesiunea ARA-41, Sinaia, 2-5 august 2017.

Anul acesta lucrările sesiunii ARA s-au desfășurat la Sinaia, la început de august. (Anul trecut fusese în Canada, deci pe continentul american, acum doi ani, prin alternanța sugerată și de numele Academiei, lucrările se derulaseră în Europa, la Frascati-Roma.) La hotelul Palace și anume pe secții, dimineața și după-amiaza, pe o vreme frumoasă, sub un cer de august scăpărător, într-o ambianță de stațiune montană devenită clasică, sub semnul Vârfului cu Dor, a Pietrei Arse și Caraimanului, iar dincolo de valea Prahovei, clina împădurită a masivului Gârbova…
Participanți din ambele continente, în principal din provinciile României, dar și din State, unde s-a aflat staful organizatorilor. La deschidere, un omagiu adus Academiei Române, la moment aniversar: 150 de ani de existență – fără îndoială, cel mai prestigios for intelectual din țară. Discurs al dlui Acad. Prof. univ. Dr. Bogdan C. Simionescu.

A făcut o foarte bună impresie și a prilejuit aminitiri de neuitat Concertul de pian susținut la Sala de Muzică a Castelului Peleș de Raluca-Ioana Stefan –van Staden, Maria-Lousa și Frederic Ion van Staden (din Liszt, Chopin, Enescu, Schumann, Grieg, Haydn, Jensen, J. Strauss, Dinu Lipatti, F. Schubert, Paul Constantinescu, T. Dumitrescu, și de asemenea Recitalul poetic al Lidiei Lazu: Poema iubirii, cu versuri din mari poeți români: Eminescu, Coșbuc, Topârceanu, Blaga, Nicolae Labiș, Marin Sorescu, Ana Balndiana, Ion Lazu, Lidia Lazu.
  
Apoi, pe secții: Matematici (7 comunicări științifice – profesori universitari, academicieni – nu-i mai înșir, programul Sesiunii ARA-41 poate fi consultat pe saitul respectiv); Chimie – nu mai puțin de 12 comunicări științifice, cu autori de talie internațională); Fizică experimentală, 11 comunicări; Inginerie, 4 comunicări;  Economie, o comunicare; Istorie,  3 comunicări; Literatură, 13 susțineri (printre vorbitori: Ileana Costea, Mirela Ștefănescu, Lidia Lazu, Ana Trestieni, Ion Hadîrcă, Dinu Leonte, Florin Egner, Ion Lazu ; Arte vizuale - 2 subiecte: o expoziție și o disertație Jerry W. McDaniel, artist grafic american, despre ilustrațiile la poeme de Lucian Blaga și la volumul de poezii al Anei Blandiana Patria mea A4; o prezentare de Ileana Costea despre opera sculptorului ceramist româno-american Patriciu Mateescu și apoi a filmului de Ilinca Călugăreanu: Chuck Norris vs. Communism, urmat de proiecția întregului film; și o Masă rotundă, cu participanți români din trei continente: Spațiul mioritic și Exilul românesc.

               Totul la cel mai înalt nivel științific, de ținută cu adevărat academică: proiecții , scheme, diagrame, tabele; discuții aprinse, după caz; dar și emoții, aplauze, schimburi de adrese, fotografii de grup, filmări din toate unghiurile posibile – mai ales cele de la finalul Recitalului de la Castelul Peleș și din preajma acestuia; dinner, cină, dans și, cum se și cuvenea: premii pe deplin meritate de cercetăririi ARA, de invitații din domeniile umanioarelor: scriitori, actori, artiști plastici.  A oficiat președintele de onoare  al Congresului ARA, Acad. Prof. Dr. C. Corduneanu, care a dovedit o nemaipomenită vitalitate, la vârsta sa octogenară, participând la absolut toate etapele Sesiunii și conducând lucrările cu tact, cu bonomie moldovenească și cu mână sigură. 

Premierea artistului grafic american Jerry W. McDaniel

În holul cel mare al Hotelului Palace a avut loc o expoziție de pictură a artistului grafic american Jerry W. McDaniel și de asemenea o expoziție de carte a participanților la Sesiune (și al altor autori din țară și de pe alte continente, care nu au putut participa decât în acest fel la sesiunea ARA-41: Doina Uricariu din New York, Ben Todică din Melburne, Ioana Crețoiu și George Anca din București, Livia Grama, V. M. Ștefan, Emanoil Tânjală, Lucia Olaru Nenati, alții…). 

Ileana Costea dând autografe la standul de cărți de la Palace Hotel

O impresie de neuitat a lăsat spiciul faimoasei traducătoare a mii de filme străine, în anii optzeci, difuzate la noi în strictă clandestinitate.  Irina Margareta Nistor, un personaj devenit fabulos, care traducea/dubla în direct filme după filme, zilnic, timp de 5-6 ore, fără posibilitatea revenirii pe text, pentru eventuale corecturi. Filmul despre Irina Nistor, derulat în fața participanților, apoi mărturisirile detaliate ale protagonistei, dar și discuțiile aprinse care au urmat au constituit o după-amiază de neuitat pentru toți participanții la Sesiunea ARA.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu