sâmbătă, 3 martie 2018

DOGARU - GANDUL ZILEI, 2-3 martie 2018






PACE CELOR CE VIN  
BUCURIE CELOR CE RĂMÂN  
BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACĂ




Sâmbătă, 3 martie 2018


Seva brings human beings closer to each other and promotes affection and friendship.


I would like to tell you something about the attitude you must cultivate when you volunteer. I Myself have selected you for this role and that itself is a rare privilege. There are so many among the thousands who are pleading with all their heart to be given the chance; but you alone have been picked. I must tell you that volunteering is not just a momentary spurt; it cannot be done well without deep discipline, long training and humility. You must develop prema (love) for all. Do not think that a volunteer is a superior person, more devoted than the rest; do not look down upon the rest as disturbances and nuisances. When you treat any one harshly, you are treating Me harshly. When you are insulting any one, you are insulting Me. If you have love for Me, have prema towards all, since Sai is in every one. (Divine Discourse, Feb 24, 1965)

 

Voluntariatul îi apropie pe oameni și promovează afecțiunea și prietenia.

Vreau să vă spun ceva despre atitudinea pe care trebuie să o cultivați când faceți voluntariat. Eu însumi v-am ales pentru acest rol – ceea ce este un privilegiu rar! Sunt atâția alții din miile de oameni care se roagă din adâncul inimii să primească această șansă, dar numai voi ați fost aleși. Trebuie să vă spun că voluntariatul nu este doar o zvâcnire de moment și nu poate fi săvârșit cum se cuvine, fără o disciplină profundă, un antrenament îndelungat și smerenie. Trebuie să nutriți iubire pentru toți. Să nu credeți că voluntarul este o persoană superioară, mai dedicată decât ceilalți. Să nu priviți de sus la ceilalți, ca la o pacoste care vă dă bătăi de cap. Când sunteți aspri cu cineva, pe Mine mă tratați cu asprime. Când ofensați pe cineva, pe Mine mă ofensați. Dacă Mă iubiți pe Mine, iubiți-i pe toți, pentru că Dumnezeu este în fiecare. (Discursul Avatarului, 24 februarie 1965)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org







Evaluarea numerologică a zilei

„Numărul constituie substanţa tuturor lucrurilor” (Pitagora, Metafizica)

În această zi, vom fi tentați să comunicăm în exces, să investim resurse materiale/bani pentru a petrece împreună cu prietenii, a merge cu familia la acțiuni relaxante, a ne bucura de ceea ce suntem, cu ceea ce avem.

Să nu trecem la „index” ceea ce vom dărui, să nu facem daruri condiționate, să nu aducem bucurie altora așteptând bucurie sau recunoaștere în schimb! Să ne bucurăm de Jocul Vieții, conștienți că totul este trecător, iar când vom ieși din rolul atribuit nouă de Dumnezeu în această existență terestră, să plecăm cu bucurie, împlinire, mulțumire!

Vulnerabilitate: stomacul şi nervii. (A.D.)








CALENDARUL CREŞTIN ORTODOX



Sâmbătă, 3 martie 2018

Sf. Mc. Eutropie, Cleonic şi Vasilisc

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-mucenici-eutropiu-cleonic-vasilisc-99489.html




Sfinţii Mucenici Eutropiu şi Cleonic au fost fraţi şi prieteni cu Vasilisc, nepotul Sfântului Teodor Tiron. Cei trei ajung în închisoare pentru că nu au renunţat la credinţa în Hristos. Se aveau unul pe altul ca nişte fraţi. Deveniseră rude în Hristos.

Asclepiodot, conducătorul orașului Amasea, va încerca să-l ademenească pe Eutropie mai întâi prin invitaţia la o recepţie bogată, pe care Sfântul o va refuza prin cuvintele Psalmistului: „Fericit bărbatul care na umblat în sfatul necredincioşilor (Ps. 1:1), iar mai târziu prin oferirea unei sume de bani, pe care Eutropie a refuzat-o, amintindu-i guvernatorului că din cauza arginţilor Iuda şi-a pierdut sufletul. Ighemonul văzând că nu reuşeşte să-l facă pe Eutropiu să aducă jertfă zeilor, le va cere lui Cleonic şi Vasilisc acest lucru. Însă aceştia au răspuns: „Precum crede fratele nostru Eutropiu, cel întărit pe piatra credinţei în Iisus Hristos, astfel şi noi credem şi ne întărim în Tatăl şi în Fiul şi în Sfântul Duh. Şi, precum Eutropiu pătimeşte pentru Hristos, aşa şi noi împreună cu dânsul, voim a pătimi. Că nu va putea diavolul să ne despartă pe noi, pe care ne-a însoţit Hristos cu sfânta credinţă şi cu dragostea Sa. Căci precum o sfoară, fiind împletită în trei, nu se rupe, astfel şi noi, aceşti trei, vom rămâne tari. Şi, precum Preasfânta Treime este nedespărţită, asemenea şi noi suntem nedespărţiţi cu credinţa şi nedeosebiţi cu dragostea.” Pentru această mărturisire vor fi supuşi la multe chinuri.

În timpul suferinţelor, Sfântul Eutropiu se ruga: „Ajută-ne, Doamne, să putem îndura aceste răni pentru cununa muceniciei, aşa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tău, Teodor.” Ca răspuns, Însuşi Hristos li s-a înfăţişat mucenicilor împreună cu îngerii Săi şi cu Sfântul Teodor Tiron, spunându-le: „Priviţi, a venit Mântuitorul să vă ajute, ca să aveţi viaţă veşnică.” Soldaţii împreună cu alţi martori ai viziunii au fost învredniciţi să vadă şi ei pe Mântuitorul şi au cerut ighemonului să înceteze torturile.

După mai multe tentative de corupere, cei trei nu au renunţat la credinţa în Hristos, fapt pentru care Sfinţii Eutropiu şi Cleonic au fost crucificaţi în oraşul Pontine Amasea (Asia Mica) pe 3 martie 308. Trupul Sfântului Eutropiu a fost luat de Velonic, uns cu mir şi dus într-un sat, departe ca la optsprezece stadii de la cetate, iar trupul Sfântului Cleonic a fost luat de Conit şi dus în satul Chima. Sfântul Vasilisc a fost executat mai târziu, pe 22 mai, în oraşul Komana.

Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Mucenic Teodoret; a Sfinţilor Zenon şi Zoil; a Sfintei Cuvioase Piamun.



Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.




-----------------------


Vineri, 2 martie 2018
Selfless love is the source of real bliss.

God is not separate from you. Do not be under the impression that God is present only in temples. Body is the temple and the indweller is God (Deho Devalaya Prokto Jeevo Deva Sanathanaha). So you do not need to go in search of God elsewhere. Turn your vision inward. Then you will find God, who is the embodiment of bliss. You are getting drowned in illusion on account of excessive attachment to the body. Get rid of body attachment and develop attachment towards God. Then you will become God yourself. God and human beings are not separate from each other. They are like image and reflection. God is in everybody. This temple of the body is able to move around because God is within. Scriptures reveal – Satyam Jnanam Anantam Brahma (Divinity is Truth, wisdom and infinity). You must tread along the path of truth and wisdom in order to understand and experience the Divine principle (Brahman). (Divine Discourse, Nov 19, 2000)


Iubirea sinceră este sursa adevăratei fericiri.

Dumnezeu nu este separat de voi. Să nu aveți impresia că Dumnezeu se află doar în temple! Corpul omului este templul, iar locuitorul acestui templu este Dumnezeu. Deci nu este nevoie să plecați în căutarea lui Dumnezeu în alte locuri. Întoarceți-vă fața spre interior și atunci Îl veți găsi pe Dumnezeu, care este întruchiparea fericirii. Vă adânciți în iluzie din cauza atașării excesive de corp. Desprindeți-vă din această atașare și formați-vă atașarea de Dumnezeu! Atunci veți deveni voi înșivă Una cu Dumnezeu. Dumnezeu și oamenii nu sunt separați, ci sunt ca imaginea și reflectarea acesteia. Dumnezeu se află în fiecare om. Acest templu al corpului este capabil să se miște pentru că Dumnezeu este înăuntrul său. Scripturile arată: Dumnezeu este Adevăr, înțelepciune și nemărginire. Trebuie să urmați calea adevărului și înțelepciunii pentru a înțelege și a simți Principiul Divin (Dumnezeu). (Discursul Avatarului, 19 noiembrie 2000)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org




CALENDARUL CREŞTIN ORTODOX

Vineri, 2 martie 2018

Sf. Sfinţit Mc. Teodot, episcopul Chiriniei; Sf. Mc. Isihie

http://ziarullumina.ro/calendarul-zilei/sfantul-sfintit-mucenic-teodot-episcopul-chiriniei-sfintii-mucenic-isihie-si-nestor




Sf. Teodot, Sf. Isihie, Sf. Eutalia

Sfântul Teodot s-a născut în Galația (Asia Mică), din părinţi creştini şi a fost episcop al cetăţii Cirene din Cipru, în timpul împăratului Licinius (307323). Împăratul îi persecuta pe creştini pentru că nu aduceau jertfe zeilor, iar Teodot le cerea păgânilor să se închine lui Hristos. Savin, conducătorul insulei Cipru, l-a supus la chinuri şi l-a întemniţat. În timpul pătimirilor Sfântului Mucenic Teodot, mulţi dintre păgâni au crezut învăţăturilor sale şi au acceptat credinţa creştină. După ce Sfântul Împărat Constantin cel Mare a biruit asupra lui Liciniu, încetând persecuţiile, Teodot s-a întors la episcopia lui. A mai păstorit doi ani, apoi s-a mutat cu pace la Domnul.

Astăzi mai pomenim pe Sfântul Mucenic Isihie, care a fost unul dintre marii generali ai împăratului Maximian (285-305). Când împăratul Maximian a poruncit ca toţi ostaşii să jertfească zeilor, Isihie a refuzat să facă acest lucru, fiind înecat în apele râului Oronte.

Tot astăzi pomenim şi pe Sfântul Mucenic Nestor din Perga (Pamfilia – Asia Mică), care a mărturisit pe Hristos în timpul împăratului Deciu (249251). În urma supliciilor la care a fost supus, a rămas neclintit în mărturisirea credinţei creştine, primind în cele din urmă moarte mucenicească.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfantului Mucenic Isihie Sincliticul; a Sfantului Mucenic Cvint; a Sfantului Mucenic Tribimiu; a Sfantului Apostol Parmena; a Sfintei Eutalia; a Sfantului Mucenic Troadiu; a Sfinților Mucenici Andronic și Atanasia; a Sfantului Nicolae, preotul din Plana.



Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Prof. Dr. Alexandra Dogaru









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu