vineri, 9 martie 2018

DOGARU - GANDUL ZILEI, 9-10 martie 2018






PACE CELOR CE VIN
BUCURIE CELOR CE RĂMÂN
BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACĂ


Sâmbătă, 10 martie 2018

Pure and Selfless love must express itself as service.

The word shastra used to indicate scriptures means, ‘that which commands, orders, and directs with authority’. The shastras need not contain orders like, “Before eating food, cook it well; before sowing seeds, prepare the soil through ploughing.” Who commands the newborn calf to seek food at the udder of the mother cow? Birth takes place along with sustenance for those being born. As a matter of fact, sustenance is ready first, and the birth of the individual to be sustained takes place later. The individual’s food and standard of living are dependent on the merit or demerit accumulated in previous lives while struggling for these two. But the really valuable guidelines for human progress are beyond the understanding of people and their intelligence. The learned should realise that activities recommended in the scriptures promote the best interests of people here and lead to peace and harmony in the hereafter. (Sathya Sai Vahini, Ch 19)

Iubirea pură și sinceră trebuie exprimată prin slujirea celorlalți.

Cuvântul „shastra” folosit pentru a desemna scripturile înseamnă „ceea ce poruncește, ordonă și conduce cu autoritate”. Shastras nu este nevoie să conțină îndrumări ca „Înainte de a consuma mâncarea, gătiți-o bine; înainte de a semăna semințele, pregătiți solul, arându-l”. Cine îndrumă vițelul nounăscut să-și caute hrana la ugerul vacii-mame? Nașterea are loc împreună cu asigurarea hranei pentru cei ce se nasc. De fapt, hrana este pregătită mai întâi, iar nașterea individului ce trebuie hrănit este ulterioară. Hrana individului și nivelul său de trai depind de meritul sau de lipsa de merit care au fost acumulate în viețile anterioare, prin strădania individului. Dar liniile directoare cu adevărat importante pentru progresul uman se află dincolo de înțelegerea oamenilor și de inteligența acestora. Învățații ar trebui să înțeleagă că activitățile recomandate de scripturi promovează cele mai bune interese ale oamenilor, în această viață, și conduc la pace și armonie în Lumea cealaltă. (Sathya Sai Vahini, Capitolul 19)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org



Evaluarea numerologică a zilei

„Numărul constituie substanţa tuturor lucrurilor” (Pitagora, Metafizica)

După ziua dinamică de ieri, când am beneficiat de mobilitate și capacitate de schimbare, astăzi „fixăm” schimbările operate, le dăm forță, cu o viziune lucidă, inspirată și voluntară. Dacă avem de făcut anumite precizări pentru cineva, să o facem cu exactitate, dar nu apăsat! De asemenea, putem revizui cu succes texte redactate anterior, pentru că astăzi beneficiem de claritatea minții.

Vulnerabilitate: inima şi ceafa. (A.D.)







CALENDARUL CREŞTIN ORTODOX

Sâmbătă, 10 martie 2018

Sf. Mc. Codrat, Ciprian, Dionisie şi cei împreună cu ei

(Pomenirea morților)

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfintii-mucenici-codrat-ciprian-dionisie-pavel-anecton-crescent-99619.html




Sfântul Mucenic Codrat a fost născut în munţi, din cauza persecuţiilor împotriva creştinilor din secolul al III lea. După naşterea acestuia, mama sa Rufina, o femeie binecredincioasă, a trecut la cele veşnice. Codrat a fost hrănit în chip minunat: un nor îi picura rouă în gură. După cum Dumnezeu ia hrănit pe israeliţi cu mană în pustie, nici pe Codrat nu l-a lăsat să piară de foame în sălbăticie. A fost hrănit în acest mod, până ce singur a putut a se hrăni cu verdeţurile pustiei. La vârsta de 12 ani ajunge în cetate şi este crescut de o familie de creştini.

Va studia medicina şi va ajunge să-i vindece pe bolnavi, atât cu remediile trupeşti, cât şi cu cele duhovniceşti. Când împăratul Deciu (249251) porneşte lupta împotriva creştinilor, Codrat este aruncat în temniţă, împreună cu prietenii săi: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel şi Crescent. Pentru că nu au lepădat credinţa în Hristos, au fost condamnaţi la moarte.



Tot astăzi, facem pomenirea Sfintei Cuvioase Anastasia patriciana; a Sfântului Marcian, care cu lemne fiind lovit s-a săvârşit din viaţă; a Sfântului Mucenic Mihail din Agrafa, cel ce a mărturisit în Tesalonic în anul 1544, care prin foc s-a săvârşit.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.



------------------------------


Vineri, 9 martie 2018 🌻

To earn the grace of the divine, the easiest way is to surrender at the feet of the Lord.

Once a sage had a cat in his hermitage. Whenever he performed a homa (offering oblations to gods into the consecrated fire), the cat frisked about the fire and gave a lot of trouble to him. So he caught it in advance and kept it under an inverted basket for the duration of the homa. His son who watched this operation for years thought that this cat-catching and cat-imprisonment were vital parts of the ritual itself. So he took great trouble to seek out a cat before every homa and felt happy when he got one which he could keep under an inverted basket in the same room. That is an example of meaningless mechanical repetition. Spiritual effort should not become mechanical repetition of set formulae or execution of dry formalities! Remember, your spiritual endeavours must be to attract the grace of God on yourselves. Your spiritual practices must be accompanied by a sincere prayer from the heart! (Divine Discourse, Jan 14, 1967)

Pentru a câștiga Grația Divină, cea mai ușoară cale este capitularea la picioarele Domnului.

Odată, un înțelept avea o pisică, la schitul său. De câte ori înțeleptul săvârșea o „homa” (ritual constând în arderea unei ofrande – de exemplu, orez – întrun foc binecuvântat, n.tr.), pisica se agita în jurul focului și îl agasa pe înțelept. De aceea, el a prins-o înainte de ritual și a pus-o sub un coș așezat cu gura în jos, să stea acolo cât avea să săvârșească el ritualul homa. Fiul înțeleptului, care urmărea ritualul de ani de zile, a crezut că prinderea pisicii și închiderea ei sub coș erau părți esențiale ale acelui ritual, astfel că a fost foarte greu să găsească o pisică înainte de fiecare „homa” și era fericit când o găsea și o putea pune sub un coș răsturnat, în încăperea unde săvârșea ritualul. Acesta este un exemplu de repetare mecanică, fără înțelegere. Efortul spiritual n-ar trebui să devină o repetare mecanică a unui set de formule sau executarea unor formalități seci! Țineți minte că demersurile voastre spirituale trebuie să atragă Grația lui Dumnezeu asupra voastră. Practicile voastre spirituale trebuie să fie însoțite de o rugăciune sinceră, din inimă! (Discursul Avatarului, 14 ianuarie 1967)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org


CALENDARUL CREŞTIN ORTODOX

Vineri, 9 martie 2018

† Sf. 40 de mucenici din Sevastia

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/40-mucenici-sevastia-armeniei-99607.html




Sfinţii 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Cei 40 de mucenici erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinţei în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri, ca în cele din urmă să fie scufundaţi într-o apă aproape îngheţată de lângă cetate.

Precum tinerii din Babilon au învins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei 40 de mucenici au învins frigul şi gheaţa lacului de lângă Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de creştini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Multe minuni a săvârşit Dumnezeu odată cu moartea mucenicească a aleşilor Lui, pentru îmbărbătarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredincioşii să vadă aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: că pentru Dumnezeul nevăzut, Care S-a sălăşluit în inimile lor, 40 de creştini au ales mai degrabă să moară într-un lac îngheţat decât să accepte „un mic compromis” care i-ar fi despărţit însă de dragostea lui Hristos.

Sfântul Candid i-a răspuns torţionarului care îl ameninţa cu deposedarea onorurilor militare: „Nu doar onorurile militare, ci chiar şi trupurile noastre poţi să ni le iei, căci nicio onoare nu este mai înaltă decât aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru”.

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat şi a ieșit din lac. Renunţând la credinţa în Hristos, a fost dus într-o baie caldă, dar acolo a murit. Locul său a fost luat de un alt soldat creştin, dintre paznici. Iată că acesta din urmă, deşi nu era ameninţat în niciun fel, a înţeles că împărăţia cerurilor era aproape de el; văzând cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 de sfinţi, şi-a lepădat hainele şi a intrat în apa îngheţată.

Când torţionarii au venit dimineaţă să vadă „rezultatele” răutăţii lor, în locul morţii, ei au văzut viaţa, căci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, ţinuţi fiind în viaţă de puterea Duhului Sfânt. Dar fiindcă răutatea orbeşte, torţionarii nu au putut înţelege nimic, ajungând să creadă că mucenicii beneficiau de o lucrare vrăjitorească.

În cele din urmă, slugile diavolului şi-au desăvârşit „opera”, omorândui pe cei 40 de mucenici.

Cei 40 au săvârşit astfel, într-o dimineaţă de martie, într-o cetate mică din Armenia, lupta cea bună şi sunt pomeniţi astăzi, ca şi atunci, ca simbol al biruinţei muceniceşti, pomeniţi fiind fără încetare în Împărăţia lui Hristos, fiecare după numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Mucenic Urpasian şi a Sfântului Cezarie, fratele Sfântului Grigorie Teologul.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Prof. Dr. Alexandra Dogaru











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu