marți, 6 martie 2018

S-a creat o nouă specie de lalea, „Doamna Maria Brâncoveanu“






În onoarea Mariei Brâncoveanu
De Ioana Ivan

S-a creat o nouă specie de lalea ce va purta numele soției domnitorului Constantin Brâncoveanu. Noua plantă va fi plantată în jurul Catedralei Mântuirii Neamului

Când am aflat, din întâmplare, „răsfoind“ Internetul, despre inițiativa unor români din Olanda de a face toate demersurile necesare pentru ca o lalea, creată de un specialist olandez (posesor de Dacie!), să poate numele Mariei Brâncoveanu, soția domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, mi s-a părut că, dincolo de vorbe și fapte patetice dedicate Centenarului, iată că poate apărea un gest de om simplu nu numai frumos, ci și extrem de sensibil și cu adevărat demn de respect.

În interviul pe care vă invit să-l citiți astăzi, doamna Elena De Chiara, vicepreședinta Asociației femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu“ a Parohiei „Sfântul Grigorie Teologul“ din Schiedam, Rotterdam, îmi povestește lungul drum al acestei flori speciale, de la codul „02KTK8431“ la numele special pe care îl poartă astăzi.




Cotidianul: Cui și cum i-a venit ideea ca numele soției lui Constantin Brâncoveanu să fie dăruit unei lalele, special creată de un specialist olandez?

Elena De Chiara: Unul dintre scopurile Asociației femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu“ a parohiei „Sf. Grigorie Teologul“ din Schiedam/Rotterdam, Olanda, înființată în vara anului 2016 din inițiativa și cu binecuvântarea părintelui dr. Ioan Dură, este cinstirea memoriei Mariei Brâncoveanu.

În căutările noastre de a imortaliza și onora numele Mariei Brâncoveanu, ne-am gândit că am putea încerca, printre altele, să dăm numele domniei sale unei flori. Cunoscând că acest lucru este posibil și în Olanda și gândindu-mă că aici birocrația e mai puțin prezentă, am propus să căutăm o floare specific olandeză căreia să-i dăruim acest nume celebru românesc. Și ce putea fi mai semnificativ pentru noi, românce care trăim în Olanda, decât ca o lalea, simbol al Olandei, creată de un specialist olandez, să primească numele patroanei și protectoarei Asociației noastre! Propunerea a fost îmbrățișată cu mare entuziasm.

Care au fost procedurile pentru ca laleaua Maria Brâncoveanu să fie creată și să ajungă în proprietatea Asociației din care faceți și dumneavoastră parte?

Căutările noastre privind, în primul rând, procedura au început în luna februarie 2017. Bineînțeles că în Olanda sunt mai mulți cultivatori și creatori de lalele, mai mult sau mai puțin renumiți. Criteriile de punere la dispoziție a unei lalele, fără nume propriu, ca să nu mai vorbim despre condițiile financiare (pentru noi, un factor important), diferă mult de la un producător la altul.

Când am intrat pe site-urile lor și am citit, printre altele, că procesul de creare a unei lalele noi și unice durează ani de zile, am renunțat la ideea de a „comanda“ o lalea cu anumite caracteristici și ne-am dat seama că trebuie să alegem dintre soiurile deja create și existente.

Ne-am oprit la doi cultivatori, dar după prima vizită efectuată în Kloosterburen, un sat în nordul Olandei, la 30 km de orașul Groningen și așezat pe malul Mării Wadden (Waddenzee), am renunțat la cel de-al doilea.

După discutarea condițiilor în care am putea cumpăra laleaua aleasă și care ar putea purta numele Mariei Brâncoveanu, ne-am hotărât să așteptăm cu semnarea contractului până o vedem înflorită în câmpul experimental al firmei Tulpen Kolk. Primăvara anului 2017 a fost mai rece și din aceste motive laleaua „02KTK8431“, aleasă de noi, a înflorit în toată splendoarea ei abia la începutul lunii mai.

Pe 6 mai 2017, îmbrăcate în costume naționale și înarmate cu steagul românesc, steagul olandez și portretul Mariei Brâncoveanu, ne-am întâlnit cu creatorul lalelei pentru a doua oară, de această dată pentru a vizita câmpurile experimentale. Ne-am bucurat din plin, ca niște copii, la vederea parcelei nisipoase, plină cu lalele roșii, viguroase și a căror corolă cu margine aurie se unduia în bătaia vântului. Era o zi senină de primăvară, cu un soare strălucitor, dar și cu un vânt tăios. Laleaua ne-a cucerit și ne-a entuziasmat. Am plecat cu un buchet de lalele – șapte fire –, pe care a doua zi l-am prezentat membrilor parohiei noastre, în biserica din Schiedam. Laleaua a fost adoptată.

După semnarea contractului, Christian Kolk a înaintat cererea noastră privitoare la rezervarea numelui la Asociația Regală a Crescătorilor de flori cu bulbi (KAVB). Această organizație, cu sediul în Hillegom, este cea care stabilește dacă un nume poate fi dat unei flori, pentru ca apoi să stabilească unicitatea florii alese să poarte numele respectiv.

Pe 6 iulie 2017 a fost publicat în revista de specialitate BloemBollenVisie că pentru „laleaua roșie cu margine galbenă 02KTK8431“ a fost rezervat numele „Doamna Maria Brâncoveanu“. În august 2017 au fost trimiși Asociației Regale amintite 30 de bulbi care au fost plantați în câmpurile experimentale din Hillegom. O comisie formată din experți va compara, în această primăvară, laleaua noastră cu cele circa 2.500 de soiuri diferite păstrate în colecția KAVB, pentru a-i stabili unicitatea. Certificatul de autentificare în care va fi descrisă laleaua și va figura și numele lalelei va fi eliberat, cu probabilitate, în luna iunie.

Având credința că laleaua este unică și că nu vor fi probleme cu desfășurarea procesului de autentificare, am hotărât să botezăm laleaua în ziua de 25 martie 2018, de Buna Vestire, în biserica noastră din Schiedam. Dl Christian Kolk a pus deja într-unul din solare 20 de bulbi la înflorit, în așa fel încât, peste o lună, să avem un buchet de lalele spre a fi botezate.

Primii 1.000 de bulbi vor fi livrați în perioada august-septembrie. Am dorit ca vreme de 5 ani dl Kolk să se ocupe de cultivarea lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu“ și să ne livreze în fiecare an 1.000 de bulbi. Peste 5 ani vom hotărî care va fi drumul în viitor al lalelei.

Oricum, laleaua „02KTK8431“ va rămâne pentru totdeauna în Nomenclatorul de specialitate ca fiind laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu“.



Cum arată floarea, de ce v-a impresionat?

Laleaua aleasă are corola roșu aprins, cu marginea petalelor galben-aurie. Noi toți, cei care am ales această lalea, am fost impresionați mult de marginea galben-aurie a celor șase petale ale lalelei, pentru noi, simbol al coroanei care cu atâta demnitate a fost purtată de Doamna Maria Brâncoveanu. Culoarea roșie ni s-a părut potrivită, fiind culoarea sângelui vărsat și a martiriului, dar și culoarea însângerării inimii Doamnei.

Laleaua înflorește spre sfârșitul primăverii și are o durată destul de lungă de înflorire. Nu este foarte înaltă (circa 35 cm), floarea are 8 cm înălțime, ceea ce reprezintă ¼ din înălțimea totală, și pare mai mult robustă decât elegantă și grațioasă, dar are o distincție deosebită. Pe drumul de întoarcere de la Kloosterburen, entuziasmate de ceea ce văzuserăm și de cum arată laleaua noastră, ne-am dat seama, de fapt, că și această caracteristică s-ar potrivi Doamnei Maria Brâncoveanu – nu știam cât de înaltă a fost Doamna Maria Brâncoveanu, dar ne-am gândit că, oricum, silueta ei era ceva mai îngroșată după aducerea pe lume a 11 copii.


Cât de lung este drumul de la numele de „02KTK8431“ la „Doamna Maria Brâncoveanu“?

Drumul de la numele de „02KTK8431“ la numele „Doamna Maria Brâncoveanu“ nu ni s-a părut lung și până acum a fost un drum lin, fără piedici. Cu binecuvântarea părintelui nostru și cu credința că vom reuși, mai avem puțin și vom ajunge la capăt. Și cu siguranță că și Sfinții Martiri Brâncoveni ne-au fost alături.

Mai lung ni s-a părut drumul până în Kloosterburen, mai ales la dus, când ne îndreptam spre întâlnirea cu laleaua noastră.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre creatorul olandez. Cine este dl Christian Kolk?

Dl Christian Kolk locuiește în Kloosterburen, un sat în nordul Olandei, în provincia Groningen, fiind singurul creator de lalele din această zonă specifică. La puțin timp după terminarea studiilor în cadrul Școlii Internaționale Superioare de Agricultură Larenstein din Velp, și-a înființat firma proprie, Kolk Tulpen. De 20 de ani se ocupă de încrucișarea diferitelor soiuri de lalele.

De ce ne-am adresat dumnealui? Pentru că ne puteam alege singuri laleaua, pentru că una dintre lalelele disponibile ni s-a părut potrivită numelui și personalității Mariei Brâncoveanu, pentru că în prima convorbire telefonică avută cu dumnealui, anterior întâlnirii în câmpul de lalele, a părut foarte entuziasmat de proiectul nostru și de motivația noastră și, nu în ultimul rând, pentru că erau mai avantajoase condițiile financiare.

Este o persoană calmă și deschisă, care ne-a împărtășit cu pasiune secretele meseriei sale și care nu s-a mirat de entuziasmul nostru, de cum mișunam îmbrăcate în costume naționale în brazda de lalele și făceam poze, de cum fluturam steagurile României și Olandei, ba chiar ne-a declarat că a fost impresionat de întâlnirea cu noi.

Și, pentru că nimic nu este întâmplător, trebuie să vă mai spun că atunci când am ajuns în Kloosterburen, nu mică ne-a fost surpriza să vedem în curtea casei dumnealui o maşină Dacia break… fapt pe care noi l-am considerat de bun augur. Întrebându-l cum se face că are un autoturism Dacia, dl Klok ne-a răspuns, glumind, desigur, că l-a cumpărat special ca să ne impresioneze pe noi!

În cât timp „se naște“ o astfel de bijuterie florală?

Încrucișarea lalelelor și crearea unui soi nou sunt procese foarte lungi. Procesul ne-a fost explicat de dl Klok în ziua în care am vizitat câmpurile sale cultivate cu diferite soiuri de lalele. După ce s-a făcut încrucișarea a două lalele diferite – în cazul lalelei noastre, între soiul Goenland și Prințesa Victoria –, prin adăugarea staminei uneia dintre lalele pe pistilul celeilalte, se obține, după circa șase luni, sămânța, care se seamănă. Drumul de la sămânță la bulb este lung: după primii 4 -5 ani apar primele flori. Pentru a avea însă bulbi suficienți ca să fie testați și livrați, mai trec încă 3-4 ani. În cazul în care bulbii și florile trec toate testele, atunci laleaua nou-creată este publicată pe site-ul firmei ca fiind disponibilă. Lalelele care nu corespund criteriilor stabilite sunt distruse la sfârșitul sezonului.




Ce anume din personalitatea Mariei Brâncoveanu v-a determinat să porniți un astfel de demers?

Personalitatea Mariei Brâncoveanu ne-a determinat în primul rând să înființăm Asociația care îi poartă numele. Legătura parohiei noastre cu această personalitate a românilor a început, după mine, de fapt, în timpul pelerinajului nostru în Cappadocia (2013), când am vizitat și vechiul Constantinopole, orașul martiriului Domnitorului Constantin Brâncoveanu și al feciorilor săi. Într-una din zile, doamna preoteasă Christina, după ce ne închinaserăm la moaștele mamelor Sfinților Capadocieni, s-a întrebat: oare de ce Maria Brâncoveanu, ca soție și mamă de sfinți martiri, nu a fost făcută și ea sfântă? Ce martiriu mai mare pentru o soție și o mamă, ca acela de a asista la decapitarea soțului și a fiilor ei! Deocamdată nu avem răspuns la această întrebare, dar poate vom trăi și această clipă. De atunci, încet, încet, Maria Brâncoveanu ni s-a apropiat de suflet și am dorit să cunoaștem mai multe din viața ei.

În 2016, anul în care parohia sărbătorea 35 de ani de existență, una din conferințele organizate la inițiativa părintelui Ioan a avut ca subiect viața Mariei Brâncoveanu. Prezentarea susținută de președinta actuală a Asociației ne-a purtat pe firul vieții Mariei Brâncoveanu. Impresionate de destinul acestei mari Doamne, dar și de tăria ei de caracter și toate realizările sale, femeile membre ale parohiei au hotărât, cu binecuvântarea părintelui, să creeze această Asociație, prima și singura de fapt din diaspora care îi poartă numele și care dorește omagierea și cinstirea Mariei Brâncoveanu.

Exemplu de femeie creștină ortodoxă, soție și mamă, cu o tărie în credință care a ajutat-o să suporte cu curaj martiriul soțului și al fiilor ei, îi suntem datoare să pornim astfel de demersuri spre a-i cinsti memoria.

Veți trimite în România această floare? Unde și cum va fi ea expusă?

Sigur vom planta laleaua în curtea bisericii din Schiedam pentru a ne bucura în fiecare primăvară de frumusețea ei. Apoi, Asociația și-a propus ca o parte din bulbii de lalea, ce vor fi cumpărați în 2018, să fie dăruiți Patriarhiei Române spre a fi plantați în jurul Catedralei Mântuirii Neamului. După estimările de noi cunoscute, Catedrala va fi gata în jurul datei de 30 noiembrie 2018. Noiembrie, luna în care toamna este pe punctul de a pleca, este și luna în care se plantează lalelele.

De asemenea, vom dărui bulbi de lalele spre a fi plantate și a înfrumuseța grădina Palatului Cotroceni. Sunt multe lăcașuri legate de familia Brâncoveanu în România care ar putea fi înfrumusețate cu laleaua noastră. De aceea, ne gândim să dăruim și mănăstirilor ctitorite de Brâncoveni lalele pentru a fi sădite în grădinile lor, în amintirea ctitorilor lor. Poate vom reuși să trimitem laleaua noastră spre a fi expusă în grădinile Keukenhof, din Lisse, cea mai cunoscută expoziție de lalele în aer liber. În această expoziție este și o alee dedicată lalelelor ce poartă nume de oameni celebri. Și de ce să nu fie și laleaua noastră, „Doamna Maria Brâncoveanu“, expusă?

Sigur că vom găsi și alte destinații potrivite și semnificative pentru laleaua noastră, deocamdată să așteptăm prima livrare de bulbi și mai ales să strângem fondurile necesare îndeplinirii condițiilor contractuale.



Va purta o stea numele Mariei Brâncoveanu?

Dorim să imortalizăm numele Doamnei Maria Brâncoveanu și pe harta cerului. Încă nu știm care este procedura completă și cât va dura. Ne vom adresa în curând Uniunii Astronomice Internaționale pentru a cere informații suplimentare asupra modului în care putem avansa propunerea.

A fost aleasă, deocamdată, constelația din care am dori să facă parte steaua ce va purta numele Doamnei Maria Brâncoveanu: Constelația Lebedei.

De ce Constelația Lebedei? Din mai multe motive. Pentru că lebăda este considerată una dintre cele mai fidele viețuitoare pe pământ, așa cum Doamna Maria Brâncoveanu a fost fidelă soțului ei și imaginii lui și a făcut multe sacrificii pentru a-i apăra memoria. Pentru că datorită formei sale – lebădă în zbor, cu aripile deschise – este numită și Crucea Nordului, precum și pentru că este vizibilă tot timpul anului din emisfera nordică, unde locuim și noi, membrele Asociației!

Nu aș dori să închei fără să amintesc că toate cele amintite nu ar fi fost posibile și realizabile fără inițiativele și strădaniile părintelui nostru, preot dr. Ioan Dură, și ale preotesei noastre, Christina Dură, care de 37 de ani ne sunt alături, ne sfătuiesc și ne îndeamnă spre cunoașterea valorilor românești și păstrarea vie a acestora în conștiința noastră.

https://www.cotidianul.ro/laleaua-doamna-maria-brancoveanu/












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu